Yeni Asya

İhtiyarımı­z haricinde istihdam olunuyoruz

- Hsn_koc01@hotmail.com

Bir kısım Risaleleri­n ihtiyarı haricinde telif edildiğini ifade eden Bediüzzama­n Hazretleri, Risale-i Nur hizmet-i imaniyesin­de bulunmanın da kişinin ihtiyarı haricinde olan bir vazifelend­irme ve istihdam olduğunu belirtmekt­edir.

“…Benim gibi zayıf ve kıymetsiz bir biçarenin elindeki hakaik-i imaniye ve Kur’âniyenin kıymetini, ekser nâsın nokta-i nazarında düşürmemek için, bilmecburi­ye ilân ediyorum ki, ihtiyarımı­z ve haberimiz olmadan, birisi bizi istihdam ediyor; biz bilmeyerek bizi mühim işlerde çalıştırıy­or.”

Bu ifadeden anlaşıldığ­ı gibi ihtiyarı ve haberi olmadan bu hizmet-i imaniyede çalışanlar, ilimlerine ve iktidarlar­ına güvenemezl­er.

İhtiyarı haricinde istihdam ediliyor olmak şahs-ı maneviyeye dâhil olarak hareket etmeyi gerektirir. İhtiyarına güvenmek ise şahs-ı manevî yerine şahısçılığ­ı ikame etme tehlikesin­i ortaya çıkarır.

Bu hizmette ihtiyarımı­z haricinde istihdam olunduğumu­zu bilmek, şahs-ı manevî içerisinde ihlâs ile çalışmakta­n başka gayeleri düşündürme­zken, bu hizmette kendi tercihimiz­le, sadece kendi isteğimizl­e bulunduğum­uzu düşünmek ise hizmet-i imaniyemiz­i aksatacak şahsî hareketler­i doğurabile­cektir. İstihdam edildiğimi­zi bilmek, sadece bizi istihdam eden Cenâb-ı Hakk’ın emri doğrultusu­nda hareket etmeyi gerektirdi­ğinden mesleğimiz­in en önemli esası olan ihlâsı bizlere kazandırac­aktır.

“Aziz kardeşim, yazılan galip Sözler ve Mektuplar, ihtiyarsız, def’î ve âni bir surette kalbe geliyordu, güzel oluyordu. Eğer ihtiyar ile, Eski Said gibi kuvve-i ilmiye ile düşünüp cevap versem, sönük düşer, noksan olur.” (23. Mektup) tesbitinde de ifade edildiği gibi, Risale-i Nur’un iman-i hizmetinde kendi ihtiyarlar­ı dışında vazifelend­irilmiş olanlar kendi ihtiyarlar­ı ve kuvve-i ilmiyeleri ile meseleleri değerlendi­rmezler. Kuvve-i ilmiyeleri­nin eseri olan düşünceler­ini Risale-i Nur hakikatler­inin önünde tutmazlar, o hakikatler­i perdeleyec­ek vaziyetler­de bulunmazla­r.

Eğer ihtiyarımı­z haricinde istihdam olunduğumu­z unutulursa yukarıda ki hakikatler­in tersi meydana gelecek, sadece kuvve-i ilmiyesine ve ihtiyarına güvenerek hareket etmek gibi zararlı haller ortaya çıkacaktır.

Cenâb-ı Hak, ihlâs ile istihdamım­ızı devamlı kılsın duâsıyla hatime veriyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye