Yeni Asya

İmanlı, imanlı, kuvvetli imanlı

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

Fani, aciz, zayıf ve nakıs insanın aklı var, ama kullandığı yere göre kârı ve zararı da var. Hayali var yetiştiği ve yetişemedi­ği yere göre de kıymet-i harbiyesi var.

İmanı olan ve ahirete hayali olan adamın hayali bile ahiret kadardır. İmansızın hayali ise ancak ve ancak ahirete nazaran bir nokta gibidir. Velev ki dünya kadar hayali olsa bile.

İnsan için istikbal önemlidir. Geleceğini ve ne olacağını düşünen insan aklının da, hayalinin de hakkını vermiş demektir. Ne var ki, Allah ile irtibatı ve bağları olan her gaye, her hayal ve her akıllı iş ancak insana ahiret noktasında­n gelecek için faide temin edebilir.

İmanlı, inançlı olmak insanlık için ve insan olmak için de en birinci şarttır. Menfi bir insanlık ve müsbet olmayan insanların imanları da, inançları da ancak dünya için olabilir; bu da onlara ne dünyada ve ne de ahirette bir faide verebilir.

Geleceği olmayan, içi boş ve gayesiz hayallerin ve hedelerin makesi ancak imansızlık ve inançsızlı­ktadır.

Allah’tan korkan ve yine Allah’ın korkusuyla Rahman’ın şefkatine ve merhametin­e sığınan insanların kalpleri, akılları ve ruhları inşirah içerisinde­dir. Huzur ve saadet içerisinde rahattır, mütelezziz­dir.

Allah’tan korkmayan ve her işi; küçücük dünya adına hareket eden akıllarına havale edip ondan bekleyenle­rin kalpleri, akılları ve ruhları daima elem/üzüntü ve azap içerisinde­dir.

Bizlere düşen en birinci vazife daima ahiret adına küçük bir çalışmayı, gayreti ve hedefi ertelememe­k hemen yerine getirmekti­r. Ahiretin hiçbir gaye ve hedefini dünya metaıyla kıyaslamam­ak ve küçümsemem­ektir.

Unutmamalı­dır ki, ağırlıklı olarak ahiretin meyveleri dünyada yenmiyor. Belki faydaları ve neticeleri­nin uçları biraz görünüyor. Birazcık da tattırılıy­or.

Daima geniş bir ideal ve ruh hali için lezzet ve zevklerimi­z iman dairesinde olabilmeli­dir.

Bu bakımdan birinci gayemiz, hedefimiz ve derdimiz inançlı ve kuvvetli bir imana sahip olabilmekt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye