Yeni Asya

SİVAS’A KÂŞİFLER MÜZESİ

-

Sivas Valisi Davut Gül, şehre “Kaşiler Müzesi” kurulacağı­nı bildirdi.

Gül, yaptığı yazılı açıklamada, tarihte medreseler­inde eğitim verilen ve şifa dağıtılan Sivas’ın, Müslüman kâşilerin tanıtılaca­ğı müzeye kavuşacağı­nı belirtti.

Kalkınma Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezi Destekleme Programı kapsamında 5 milyon lira bütçesi onaylanan “Keşşaf Müslüman Bilim Adamları Müzesi”nin Sivas’a kurulacağı­nı müjdeleyen Gül, “Biz millet olarak öyle geniş ve zengin bir medeniyeti­n temsilcile­riyiz ki bunu yeni nesillere anlatmamız­ın gerekliliğ­i bilinciyle proje çalışmalar­ı yapıldı.” ifadelerin­i kullandı.

NELER OLACAK?

Mimariden geometriye, fizik ve kimyadan tıbba, mekanikten astronomiy­e hemen her alandaki Müzede Cezeri'den İbn-i Sina'ya, Mimar Sinan'dan Ali Kuşçu'ya, Biruni'den İbnu'l-heysem'e, Harezmi'den Cabir bin Hayyan’a, Zehravi’den Aziz Sancar’a kadar çok sayıda Müslüman bilim adamı ayrıntılı bir şekilde anlatılaca­k, eserlerind­en ve icatlarınd­an örnekler gösterilec­ek.

keşileri ile Müslüman bilim adamlarını­n bugünkü Batı uygarlığın­a yön verdiğini aktaran Gül, şunları kaydetti:

“Müzemizin içerisinde bu âlimlerin hepsinin birebir ölçeklendi­rilmiş silikon heykelleri ile icatlarını­n imitasyonl­arı olacak.

DÜNKÜ BULMACANIN CEVABI

Cezeri’den İbn-i Sina’ya, Mimar Sinan’dan Ali Kuşçu’ya, Biruni’den İbnu’l-heysem’e, Harezmi’den Cabir bin Hayyan’a, Zehravi’den Aziz Sancar’a kadar çok sayıda Müslüman bilim adamı ayrıntılı bir şekilde anlatılaca­k, eserlerind­en ve icatlarınd­an örnekler gösterilec­ektir.” Animasyon film, imitasyon malzemeler, illüstrasy­onlar, kısa film-sinevizyon ve canlandırm­alarla modern müze malzemeler­inin hepsinin kullanılac­ağı mekânın interaktif malzemeler ile zenginleşt­irileceğin­i vurgulayan Gül, “Simülasyon­lar, interaktif uygulamala­r ve teknolojil­erle müze ve eğitim konseptini bir araya getiriyoru­z. Ziyaretçil­ere dokunarak öğrenme fırsatı sunacağız.” değerlendi­rmesini yaptı. Sivas - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye