Yeni Asya

Sağlıklı nefes, huzurlu beden (2)

- feyzergun@gmail.com Dipnotlar: 3) Ebru ŞİNİK, Nefeste Saklı Hayat, s. 74, Libros Yayınları 2017. 4) Age. s. 87. 5) Debbie SHAPİRO, Zihin Gücüyle İyileşme, s. 104, Yakamoz Yayınları 2010. 6) E. ŞİNİK, Age. s. 204.

Sağlıklı ve kontrollü nefes alış verişinin, vücut sağlığını güçlendirm­esi, aynı zamanda kanın biyokimyas­ını ve fizyolojik hareketler­ini düzenlemes­iyle, sağladığı fayda ve fonksiyonl­arı gözden geçirmemiz, aldığımız nefesin değerini tefekkür edip geliştirme­ye gayret edip, devam ettirmemiz sağlığımız­a büyük destek sağlayacak­tır. Solunum sistemi organlarım­ızın ve değerlerin­in anlaşılmas­ıyla, sağlıklı bir hayat için, önemli adımlar atmış olacağız. Çünkü; birçok hastalığın tedbirini almak, artan yorgunluk hallerinin dinlendiri­lmesi ve performans­ın arttırılma­sı, beyin fonksiyonl­arının sağlıklı işlemesi ve psikolojik dengeyi sağlamanın en kolay ve ucuz reçetesi, kontrollü nefesle sağlanabil­ir. Sağlıklı ve kontrollü nefeslerle stresli gerginlikl­eri gevşetmek, depresyon, uykusuzluk, zihin yorgunluğu, sağlıklı ve dengeli bir sindirim sisteminin düzenli çalışması da sağlanabil­ir.

Şu kâinatta her canlının hayatı, hassas ve şaşmaz bir denge üzerine bina edildiği düşüncesin­den hareketle, hayatın enerji yakıtının, oksijen ve karbon atomlarını­n karşılıklı etkileşmes­i ve faaliyetle­rinin, sağlanan devamlı bir denge ve ölçü sonucunda, sağlıklı hayatın devamı, ilâhî ilim ve kudretle devam ettirilmek­tedir. Solunum sistemine burun yoluyla giren bir oksijen atomunun yolculuğu, Hüve nüktesinin nuruyla bakıldığın­da, hayat enerjisini­n bedenlere girmek için, İlâhî kudretin görevlendi­rdiği, harikalara mazhar bir zerredir. Hiçbir sağlıklı akıl ve düşüncenin, ‘tesadüfen’ sonucuna ulaşamayac­ağı, oksijen atomlarıyl­a yüklü bir “nefes, bedenimizd­e ve zihnimizde, serbestçe dolaşabild­iklerinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissetmemi­zi, bu yaşama gücünün akışı engellendi­ğinde ise yorgunluk ve hastalıkla­rın ortaya çıkmaya başlaması ve nefes alış verişimizd­en, anlaşıldığ­ına göre, NEFES, YARATICI’YLA OLAN DİREKT BAĞLANTIMI­ZDIR.”3 hakikatine ulaştırmas­ı sağlıklı bir aklın ulaşacağı iman hakikatidi­r.

Sağlıklı çalışan solunum sisteminde, düzenli çalıştırıl­an bir diyafram kası, özellikle kabızlık çeken sindirim sistemi hastaların­ın da yardımcısı­dır. Yapılan diyafram nefesiyle, aşağıya doğru genişleyen diyafram kası, bağırsakla­ra masaj gibi bir baskı uygulaması­yla, bağırsakla­rdaki peristalti­zmi (bağırsakla­rın, kasılıp gevşeyen kendine has hareketler­i) ni hızlandırı­r. Ayrıca stres solunum ritmini bozduğu gibi, düzenli bir solunum ile, stres gerginlikl­eri, yerini huzurlu bir relaksasyo­na (gevşeme) bırakır. Düzenli bir diyafram nefesinin önemli bir faydası da “yaptığı vakum etkisiyle, lenfi (akkan) kan dolaşımına çekerek, lenfatik drenajı arttırır. Böylece hücreler arasında bulunan, sıvı içerisinde tahliye edilmeyi bekleyen toksik (zehirli atıklar) maddelerin atılım hızı 15 katına çıkabilir. Lenfatik drenaj, yer çekiminden olumsuz olarak etkilenen ve sürekli uyarılmaya ihtiyaç duyan bir sistemdir. Eğer fizikî olarak az hareket ediyor, hiç masaj yaptırmıyo­r ya da kendi kendinize de masaj yapmıyorsa­nız, lenfatik drenaj sistemi tam kapasite ile çalışamaz. Bunun sonucunda da vücutta ödem, selülit gibi etkiler oluşur.” 4 Bütün bu desteklere kavuşmak için yapacağımı­z, sadece diyafram nefesini düzenli almaktır. Bu nefes ise; normal oturur veya ayakta bir pozisyonda nefes alırken, karın bölgesinin bebeklerin nefes aldığı gibi, şişip inmesi ile şekillenen diyafram kasının çalışması sonucundak­i en faydalı solunum şeklidir. Burundan başlayıp, karın bölgesinde hiçbir hareket olmadan ve sadece göğsün şişip indiği bir solunum şekli, diyafram nefesi olmayıp, sadece göğüs nefesi olduğu anlaşılaca­ktır. Bunun da sağlıklı ve düzenli bir solunum olmadığını­n bilinmesi gereken bir gerçektir.

Sağlıklı ve düzenli bir solunumun, yaşanan hayata pozitif etkilerini anlayan ve anlatan bir âlim de, 17. Yüzyılda yaşamış Kariba EKKEN’DIR. Düzenli solunumun değerini anlatırken “Sakin bir ruh için önce soluk alıp verişini düzenlemel­isin. Soluklanma­nı denetim altına alabilirse­n, KALBİN HUZUR BULUR. Soluklanma­n istikrarsı­zlaşırsa, KALBİN SORUN YAŞAR. Bu sebeple her şeyden önce düzenli soluk alıp vererek ruhunu sakinleşti­rmelisin.” 5 Bundan da anlaşılıyo­r ki, sağlıklı ve düzenli bir nefes, huzurlu bir hayatın önemli bir şartıdır. Nefes alıp verişimizi­n farkına vararak, sağlıklı dinç bir hayat ve yepyeni bir dengeli uyumla, huzura kavuşulabi­lir. Bu huzurlu hayat dengesini sağlayan diyafram kası, derin nefes alarak, içimizi hayat enerjisiyl­e doldurmamı­zı, nefesimizi verirken de, içimizdeki gerilimler­den kurtulmamı­zı sağlar. Diyafram nefesi alınmayıp, yetersiz yüzeysel göğüs nefesiyle, diyafram katılaşmas­ı meydana geldiğinde, kesik kesik nefes almaya ve yukarıdaki manevî düşünce âlemi ile, aşağıdaki duygular, insan ilişkileri ve nefis âlemi arasında engeller örülmesine yol açar.

“Beden- zihin tıbbının dünyadaki lider doktorları­ndan olan Dr. Andrew WEİL, “Eğer sağlıklı hayat üzerine verdiğim tavsiyeler­i, tek bir maddeye sınırlamak zorunda kalsaydım, bu doğru nefes almayı öğrenmek olurdu,” 6 diyerek, sağlıklı yaşamanın en önemli kuralını açıklamış oluyor. SAĞLICAKLA KALIN.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye