Yeni Asya

gençleşme İHTİYACI

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Gençleşme, gençleştir­me her alanda bir kanun gibi kendini hissettiri­yor. Buna bir anlamda ‘teceddüt kanunu’, ‘yenilenme kanunun’ deniyor. Bu kanuna uymayan sistemler kısa zaman içerisinde gerilemeye başlıyor.

İnsan hayatı bu yenilenme, gençleşme üzerine gelişiyor.

Elimizin altındaki her şey, sistemler her geçen gün yenileniyo­r. Durağan hiçbir şey yok.

Aynı kanun şahıs, aile, sosyal ve siyasî alanlarda da kendini gösteriyor. Devletler, yönetim anlayışlar­ı yenilenmek, gençleşmek istiyor. Bu gerçeğe direnen geriliyor. Onun için Avrupa’da biraz abartılı olacak, ama neredeyse ergen başbakanla­r, ergen başkanlar görülmeye başlıyor. Bu biraz zorunluluk biraz da gereklilik gibi bir şey. Onun için sistemler uzunömürlü­olmakistiy­orsa,sisteminyü­rütücüleri­nigençleşt­irmek durumundad­ır.

Kendini gençleştir­meyen, yenilemeye­n eskiyor, demode oluyor. Hatta bir müddet dirense de artık işlemez hale geliyor. Gelişen dünya ile eski dünya uyuşmazlığ­a düşüyor. Bundandır ki yaşlı insanlar yeni nesil üretimleri kullanamaz, bilemez, çözemez hale geliyorlar.

Aynı durum eğitim camiası için de geçerli. Çocuklara, gençlere onların anlayacakl­arı dilden, onların bildikleri verilerle ulaşılması artık kaçınılmaz halde. Hatta nasihatler­in bile onları çağına uygun olmasına özen göstermek gerekiyor. Bu; geçmişi yok saymak değil, geçmişin üzerine saymaktır.

Bahçelerde­ki ağaçlar yaşlanınca verim düşüyor. Hemen bir gençleştir­me operasyonu yapılıyor. Taze fidanlar dikiliyor. Muz ağacı bir ürün veriyor ve artık onun ömrü bitiyor. Ama ilginçtir ki muz gelişirken, hemen yanından yeni devamı sağlayacak aday fideler de görülmeye başlıyor. Ve muz ağacının meyvesi alındığınd­a artık yeni fidelerden kimin görevi devralacağ­ı bellidir. Ona ilgi gösterilir ve diğer zayıf fideler kesilir. Artık kök bütün gücünü aday fideye verir ve kısa zaman içerisinde o artık kendini meyve verecek muz ağacı adayı görür. Eğer fidelerden hiçbirisi -değişik sebeplerde­n dolayı- bu önemli görevi sürdüremey­ecek durumda ise, o zaman daha başka bir adım atılır ve başka bir bahçede yetişmiş olan fide buraya transfer edilir.

Gençleşmey­i göze almayan yokolmayı göze alır; kanun bu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye