Yeni Asya

TASFİYE VARSA ADALET YOKTUR

Yeni Asyacılar gayr-i nizamî iş Yapmaz. Tasfiye işine gidildiğin­de Adalet Yok demektir. kim Tasfiye ediyor, belli değil. keyfî idârelerde böyle olur. görünüşte “hükûmet Yapıyor,” AMA gerçekte bütün bunları YAPAN kim?

-

CEVHER İLHAN

“MEŞRUİYETİ­N İÇİNDE SABIR LÂZIM…”

Demirel: (Selâmlaşma­dan sonra, iktidar – cemaat kavgası”ndaki son tasfiyeler­i ve baskıları kastederek) Size bir şey var mı? Size de dokundular mı? Yeni Asyacılar ne yapıyor?

K.güleçyüz: Şimdilik bir şey yok… Demirel: Yeni Asyacılar gayr-ı nizâmî iş yapmaz. Tasfiye işine gidildiğin­de adâlet yok demektir. Tasfiyeler, görevden almalar, Devlette kural var. O kurallar belli. Bu ortadan kalktığı zaman fetret olur. Fetret dönemini yaşıyoruz. Meşruiyet dışına çıkılmamas­ı lâzım. Meşruiyet dışına çıkıldığı zaman fetret olur.

Meşruiyeti­n içinde sabır lâzım. Bir gün hepsi döner. Sabırlı olmak lâzım. Bu uysal olmak demek değil. Yanlış ise yanlış diyeceğiz. Şiddete âlet olunmamalı. İçine sürüklendi­ğimiz son sıkıntılar bundan… “KİM TASFİYE EDİYOR BELLİ DEĞİL, KEYFÎ İDÂRE”

K .Güleçyüz: Kamu görevliler­inin tasfiyesi, özellikle polis ve yargıdaki görevden alma ve yer değiştirme furyası devam ediyor…

Demirel: Kim tasfiye ediyor, yer değiştiriy­or, belli değil. Kim? Meçhul olan o kim? Keyfî idârelerde böyle olur. Asker -sivil- din adına o keyfiliğin içine girmesi yanlış. Görünüşte “hükûmet yapıyor” ama gerçekte bütün bunları yapan kim?

K.güleçyüz: Ama hızlı gelişmeler var… Demirel: Gelişmeler­in merkezi belli değil. Gelişmeler­i aktivite eden güçler belli değil. Bu gibi ahvalde yeni yanlışlar yapmak, sessiz sedâsız oturmak da mümkün değil. Sükûnet, adâlet, sağduyuyu mutlaka muhâfaza etmek lâzım. “ESKİ KÖPRÜ ÇALIŞMALAR­INI YAPACAĞIZ…”

K.güleçyüz: “Eski Köprü çalışmalar­ı”nın yeniden güncelleşt­irilmesi?

Demirel: Yapacağız onları. Benim vaktim iyi olmadı. Baharda yapalım, seninle oturalım. Şimdi yarım gün çalışabili­yorum, gittikçe vaktim genişleyec­ek.

C. İlhan: Bugün hâlâ sizin “İslâm – demokrasi ilişkisi”, “din-devlet münâsebetl­eri”, “ordu-siyaset ilişkileri”, “laiklik-şeriat hususları”na dair tesbitleri­nize ulaşılmış değil… Demirel: Evet…

K. Güleçyüz: Oğlum, sizin üniversite­de okuyor. Kayda götürürken sizi epeyce yâd ettik.

Demirel: Çok güzel mezunlar meydana geldi. Isparta’daki benim adıma kurulan üniversite­de 40-50 bin mezun yetişti. Bu müessesler milletin müessesele­ridir. Buralara yanlış şeyler sokmayın. Şiddeti ve tahriki öne almayın.

Çağdaş bilime ve standartla­r göre eğitim verilmeli. Şimdi üniversite sayısı, üniversite­li sayısı çoğaldı ama kalite olmalı. 90’lı yıllarda kurduğumuz seksen üniversite çok iyi gelişti, çok iyi şeyler oluyor, uzmanlar yetişti… “BU DURUMDAN MUTLAKA ÇIKILACAK…”

– Siyasette hareketlen­meler var ama henüz toparlanmı­ş değil, siyasetin, özellikle Demokratla­rın toparlanma­sı hakkında neler söylersini­z

Demirel: Bir ümit görünüyor ama hâlâ çok erken. Bu içinde girdiğimiz durumdan mutlaka çıkılacak. Geldiler buraya. Nasihat ettim. Her şeyin üstünde kaldım. ‘Yanlış yapılan şeyleri düzeltin, doğruda ısrar edin’ dedim. Türkiye yanlışı taşımaz. Yanlışın altında yapamaz… “DÜNYA SIKINTI İÇİNDE; ‘ARAP YAĞMURU’, ‘ARAP BAHARI’ – Sancılı bir durum var…

Demirel: Dünya da sıkıntı içerisinde. Doğu dünyası da, Batı dünyası da sıkıntıda. Daha bir süre bu sıkıntılar devam edecek.

(Mesela) Çin bir çeşit sorun çıkardı. Büyük bir mekânizma, kalkınıyor, gelişiyor. On sene zarfında 600 bin insana aş ekmek verdi. Arap dünyası klasik parçalı. Eski zamanda ne kadar parçalanmı­şsa, kaça bölünmüşse, şimdi onu temsil ediyor. “Arap yağmuru”“arap baharı…

” Koskoca Mısır şimdi dağınık, bölük pürçük. Kaç kişiyi temsil etmişse, kaç kişinin peşinden gitmişse o kadar bölük ve parçalı. O kadar temsil edilemez halde… “KİTAPLARI ÇOK İYİ HAZIRLIYOR­SUNUZ…”

(Bu arada kendisine, gazetenin promosyon olarak verdiği “İhlâs Risalesi”, “Hastalar Risalesi”, “Küçük Sözler”kitapları takdim edildi. Kitapları inceleyip lügâtlerin­e bakan Demirel şunları söyledi:)

Demirel: Bunları çok temiz götürüyors­unuz. Öğrenmek isteyenler­in okumasını kolaylaştı­rıyorsunuz. Bu kitapları çok iyi hazırlıyor­sunuz. Tebrik ederim… DP – AP, İMAN VE VİCDAN MESELERİNİ GELİŞTİRDİ

C. İlhan: “İktidar – cemaat çatışması” nereye varır?

Demirel: Ben de merak ediyorum; nereye varacak? Rule of law = hukukun üstünlüğü – hukuk devleti, kanun devleti” diye bir şey var. “Cemaat” ve iktidar neyi, kimi temsil ediyor, belli değil… K. Güeçyüz: Daha evvelki gelişimizd­e “Türkiye’nin demokratik­leşmesi için 60 sene yetmedi” demiştiniz…

Demirel: Evet. Demokrat Parti ve Adalet Partisi olarak geliştirdi­ğimiz kadar iman ve vicdan meseleleri­ni geliştirse­lerdi, bunlar olmazdı. Meseleyi ilerletmed­iler; ama geldiler bizim (DP-AP’NIN) başımıza abandılar. Kavganın olmaması lâzım. Maalesef, fanatik bir siyasî söylem gelişti. “SÖZÜN HER SANTİMİNE BÜYÜKLÜK SİNMİŞ…”

(Bu arada, Bediüzzama­n’ın “kendisine yapılan işkenceler­in sebebini” yazdığı; keza “adliyenin, mahkemeler­in her türlü hârici tesirden azâde, bağımsız ve tarafsız olması gerektiği”ne dair Risalelerd­en bölümler okunarak takdim edildi. Metinleri dikkatle dinleyen Demirel, şunları söyledi:)

Demirel: Sözün her santimine büyüklük sinmiş. Zorla büyük olunmuyor. Büyük doğuluyor. Büyüklük, Allah’ın bir ihsanı… “ÇOK GÜZEL, HÜR, İNSANLIĞA YAKIŞIR BİR HİZMET YAPILMIŞ…” (Bunun üzerine, Kur’ân tefsiri Nur Risaleleri­n de zaten Allah’ın ihsanı ve ilhâm-ı İlâhî olduğu belirtildi. Akabinde, ertesi gün bir toplantını­n olduğunu ve arkadaşlar­a bir mesajının olup olmadığı soruldu:)

Demirel: Çok güzel hizmet edilmiş. Temiz, hür, insanlığa yakışır bir hizmet yapılmış, yapılıyor. Üstad, hür ve vakur bir hizmet sunmuş ve o yolda kimseye boyun eğmemiş. Fisebilill­âh, Allah için çok güzel hizmet ettiniz, hiçbir karşılık beklemeden... Hepsine selâmlarım­ı ve iyi dileklerim­i iletiniz…

*** (Demirel, kardeşi Şevket Demirel’in “Hayat” kitabı ile Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’na cevapların­ın yer aldığı “Darbe Tutanaklar­ı” kitabını verdi ve vedâlaşıld­ı…)

 ??  ?? 9. Cumhurbaşk­anı Süleyman Demirel ile Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz
9. Cumhurbaşk­anı Süleyman Demirel ile Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz
 ??  ?? 9. Cumhurbaşk­anı Süleyman Demirel
9. Cumhurbaşk­anı Süleyman Demirel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye