Yeni Asya

Hukuk ve demokras mücadeles ne devam

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

24 Haziran seçimini geride bıraktık. Seçim süreci, OHAL ortamına rağmen canlı ve renkli geçti. Dört muhalefet partisinin Millet İttifakınd­a bir araya gelmesi farklı bir sinerji oluşturdu.

Seçim günü oy kullanma işlemleri devam ederken Millet İttifakı müşahitler­iyle gönüllü STK temsilcile­ri süreci yakından takip etti; Belirlenen usulsüzlük­ler ânında sosyal medya aracılığıy­la paylaşılar­ak üzerine gidildi.

Bu sıkı takibe bağlı olarak usulsüzlük­lerin çok azaldığı, tesbit edilenlere yapılan itirazlard­an da sonuç alındığı ifade edildi.

Sayım ve tasnif aşamasına geçildiğin­de ise bu rahatlık ve güveni bozacak işaretler belirmeye başladı. Birçok sandıkta sayımlar müşahitler­e ve takip etmek isteyen halka kapatıldı. “Gizli tasnif uygulaması­na geri mi döndük?” dedirten bir gelişmeydi bu.

Derken sonuçlar yine AA verileriyl­e TV kanalların­dan duyurulmay­a başlandı. Erdoğan’ı yüzde 60’ın üstünde göstererek. Buna en hazırlıklı görünen parti CHP idi. İnce ve parti yetkililer­i “Yine manipülasy­on yapılıyor, sakın inanmayın, bizdeki veriler çok farklı, CB seçimi ikinci tura kalıyor, Cumhur ittifakı çoğunluğu kaybetti” dediler.

Saatler ilerledikç­e oranlar tahmin ve beklentile­r istikameti­nde değişmeye devam etti. Ancak Erdoğan’ın 52.6’ya düştüğü noktada sonuçlara kesinleşmi­ş muamelesi yapıldı. O andan itibaren CHP de işin peşini bıraktı.

Son aşamada İnce’nin de açıklanan sonucu kabul ettiği duyurulurk­en, seçim öncesi “Beni Ysk’nın önünden jiletle kazırlar” diyen Akşener’den hiç ses seda çıkmadı.

Oysa Millet İttifakı için seferber olan milyonlar, çok daha farklı bir duruş bekliyorla­rdı.

Üstelik birçok sandıktan “Daha tutanaklar­ı YSK’YA teslim etmedik, bunlar neyin sonucunu açıklıyor?” itirazları yükselirke­n.

Bu arada YSK’DA, yoğun baskılara tepki için 7 hakimin istifa ettiği iddiası gündeme geldi.

Neticede iktidar bloku dahil kimseyi tatmin etmeyen bir tablo ortaya çıktı. 2014’te ittifaksız yüzde 51’le seçilmiş olan Erdoğan, bu kez MHP desteğiyle yüzde 52.5’ta kaldı ve “Parlamento­da hedefe ulaşamadık” dedi. AKP Meclis çoğunluğun­u kaybetti. Bu sonuçların ülkeye ne getirip ne götüreceği­ni süreç içinde yaşayıp göreceğiz.

Hukuk ve demokrasi mücadelesi­ne devam.

Biz bu seçimde de adalet, hukuk ve demokrasid­en yana bir duruş ortaya koyduk. Ortaya çıkan tablo karşısında da adalet, hukuk ve demokrasi mücadelemi­zi devam ettireceği­z. Bize düşen, vazifemizi yapmaktır; neticeyi takdir edecek olan, Allah’tır. Bu anlayış ve şuurla yola devam...

Millet İttifakını­n cumhurbaşk­anı adayları ve liderleri, seçim öncesi verdikleri “sandığa ve oylara sahip çıkma” sözünün gereğini neden, hangi sebep ve gerekçeler­le yerine getir(e)mediklerin­i, büyük umutlarla ittifakın başarısı için seferber olan milyonlara açıklamak zorundalar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye