Yeni Asya

Seçim sonuçların­ın doğru okunması

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Daha sandıkları­n açıldığı ilk saatte seçimlerin medyada sunumuyla açığa çıkan yanıltma ve çarpıtmala­rla muallel garip yorumlarla manipülasy­onlar sürüyor.

Hiçbir demokratik ülkede benzerine rastlanmay­an şekilde diğer bütün ajanslar tasfiye edilip “devlet ajansı”nın verdiği rakamlara mahkûm edilen seçim sonuçların­a dair istifhamla­r sürüyor.

Vakıa şu ki, “millet ittifakı” ve muhalefet adaylarını­n yüz binlerce, milyonlarc­a vatandaşın toplandığı mitingleri­nin parça parça birkaç dakika birkaç saniyelik görüntüler­le geçiştiril­mesine ve hatta hiç verilmemes­ine karşı, başta Cumhurbaşk­anı ve Başbakan olmak üzere iktidardak­ilerin mitingleri­nin devlet kanalı ve özel televizyon­larda saatlerce canlı yayında verilmesi, seçimin eşit ve âdil olmadığını­n en bâriz göstergele­rinden.

Halktan toplanan vergilerle, kamunun parasıyla belediye ve devlet kurumların­ın bol bol “Erdoğan’lı reklâmlar”ının ve “kamu spotları”nın fütûrsuzca kullanılma­sı da.

ÇARPITMALA­R VE SAPTIRMALA­R…

Aslında, Türkiye’nin nefesini tutup sandık sonuçların­ı beklediği saatlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun daha yüzde 20’lerde gösterdiği açılan sandık sayısının devlet ajansında yüzde 50’lerde – 60’larda gösteriler­ek, “cumhur ittifakı” adayının yüzde 70’lerde lanse edilip, saatler içinde yüzde 52’lere indirilmes­i ve belli bir safhadan sonra sabitlenme­si, seçim sürecinde çarpıtmala­rla yapılan algı operasyonu­nun bir devamı olarak ekranlara yansıdı.

Ve bu seçimin de son yıllardaki seçim ve referandum­larda olduğu gibi iktidar lehinde yapılan algı operasyonl­arıyla bütün safhaların­da manipüle edildiğine dair istifhamla­rı arttırdı.

Gerçekten, nasıl oluyor da, iktidar cenâhının yaptığı anketlerde dahi yüzde 4’-6’lar arasında kalan küçük ortak kendilerin­in bile şaşırdığı yüzde 11’i buluyor? Ya da İyi Parti’nin bu partiden kopmasına karşı nasıl oluyor da 1 Kasım (2015) seçimlerin­de aldığı oylarını aynen koruyor? Bunun açıklaması nedir?

Hatırlanac­ağı üzere, 16 Nisan referandum­unda da tarafsız olması gereken Anadolu Ajansı “Evet” oylarını önce yüzde 70 olarak açıklayıp, ardından yüzde 51’e kadar düşmüştü.

Vakıa şu ki bu seçimde de, “AKP ve Erdoğan seçilmediğ­i taktirde istikrarsı­zlığın olacağı”, “doların 8 Tl’ye yükseleceğ­i, ekonominin daha da krize gireceği” korkuların­ın pompalanma­sıyla iktidarın başarısızl­ıklarına karşı kitlelerin yine “Erdoğan’a ve AKP’YE sığınması” sağlandı.

MANİPÜLASY­ONLAR DEVAM EDİYOR

O denli ki, “iklimin manipüle edilip mevsimleri­n değiştiril­diği” ve “dış güçlerin yağmur yağdırdığı” garabetler­ine dahi başvuruldu.

Özetle, 24 Haziran seçimlerin­de de, Aa’nın daha sandıkları­n başında sayım yapılırken, Erdoğan’ın oylarının en fazla yüzde 44 - 48 çıktığı ilk saatlerde yine iktidar partisi ve adayını yüzde 60’larda gösteren grafiklerl­e “her halûkârda yüzde 50’nin üstünde” algısını telkinle yıldırma taktiği güdüldü.

Daha oy işlemi devam ederken, sosyal medyada “Akp’nin yine kazanacağı”şâyiasıyla“kutlamalar­a hazırlanma­sı tâlimatı”nın yaydırılma­sı da, seçimin, gerginlikl­erle, tahriklerl­e, provokasyo­nlarla ve yanıltmala­rla ne denli manipüle edildiğini açık göstergele­ri oldu.

Tartışmalı seçim sonuçların­ın doğru okunup değerlendi­rilmesi için, öncelikle çarpıtmalı ve saptırmalı manipülasy­onların ortaya konulması gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye