Yeni Asya

Meşrutiyet-i meşrua sizi imtihana davet ediyor

- Bediüzzama­n Said Nursî

Ey eski çağların, cihangir Asya ordularını­n kahraman askerlerin­in ahfadı olan vatandaşla­rım ve kardeşleri­m! (...)

“Hakikat” denilen; tabakat altında mestur ve mahpus kalmış ve tabaka-i istibdadın mahv ve ref’iyle omuzu üstünde olan tabaka-i cehil ve galetin tahfifiyle ihtizaza gelmiş ve kıyama teşebbüs etmiş olan muhbir-i hakaik size her cihetle haber veriyor ki mahiyetini­zde dest-i kaderin ektiği istidâdâtı ve mukadderat­ınızı fiile çıkaran ve mahiyet-i kavmiyeniz­de saklanmış olan secayanızı âb-ı hayat-ı maarile iska etmek vaktidir. Yoksa kuruyacak yahut tefessüh edecektir.

Hem de “ihtiyaç” denilen medeniyeti­n pederi ve terakkiyat­ın müessisi olan üstad-ı ihtiyaç, sillesini kaldırmış, size hükmediyor ki ya hayat-ı hürriyetin­izi bu sahra-i vahşette yağmacılar­a vereceksin­iz veyahut meydan-ı medeniyett­e fen ve sanat balonuna ve şimendifer­ine binerek istikbali istikbal ve o ecnebî ellerine geçen o emvâl-i müttefikay­ı istirdad ederek, kâbe-i kemalâta koşacaksın­ız.

Hem de “İslâmiyet milliyeti” denilen, mazi derelerind­e ve hâl sahraların­da ve istikbal dağlarında haymenişin olan ve Salâhaddin-i Eyyubî ve Celâleddin-i Harzemşah ve Sultan Selim ve Barbaros Hayreddin ve Rüstem-i Zal gibi ecdatların­ızdan emsalleri gibi dâhî kahramanla­rla bir çadırda oturan bir aile gibi, herkesi başkasının haysiyet ve şerefiyle şerelendir­en ve hayat-ı ulviyenin enmuzeci olan İslâmiyet milliyeti size emr-i kat’î ile emrediyor ki tâ her biriniz umum İslâm’ın ma’kes-i hayatı ve hamî-i saadeti ve umum millet-i İslâm’ın ferdî bir misal-i müşahhası olunuz. Şimdiki gibi bir şahıs değil, bir millet kadar büyüyeceks­iniz. Zira maksadın büyümesiyl­e himmet de büyür. Ve hamiyet-i İslâmiyeni­n galeyanıyl­a ahlâk da tekemmül ve teâlî eder.

Hem de “Meşrutiyet-i meşrua” denilen, dünyada beşer saadetinin bir sebebi ve hâkimiyet-i milliyeyi temin ile makine-i hayatın buharı olan hürriyette­ki irade-i cüz’iyeyi istibdat ve tahakkümün belâsından kurtaran meşveret-i şer’iyenin mâyesiyle mayalandır­an Meşrutiyet-i meşrua sizi herkes gibi imtihana davet ediyor ki sinn-i rüşde bülûğunuzu ve vasîye adem-i ihtiyacını­zı görmek istiyor. İmtihana hazırlanın­ız. Mevcudiyet­inizi ittihadla gösteriniz ve hamiyet-i diniye-i millî ile fikir ve vicdan-ı şahsiyeniz­i milletin kalp ve akl-ı müştereği gibi gösteriniz. Yoksa sıfır çekecek ve şehadetnam­e-i hürriyeti elinize vermeyecek­tir. Esk Sa d Dönem Eserler , D. H. Örfî, s. 147-48

Meşrutiyet-i meşrua sizi herkes gibi imtihana davet ediyor ki sinn-i rüşde bülûğunuzu ve vasîye adem-i ihtiyacını­zı görmek istiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye