Yeni Asya

Risale-i Nur siyasî problemler­i de halleder

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bediüzzama­n, hem kudretli bir psikolog, hem sosyolog hem de müceddidir. Verdiği ölçüler günlük değil, asırları tarıyor.

Zaten allameler günlük siyaset yapmazlar; asırlık Kur’ân ve Sünnet’i siyaset stratejisi belirlerle­r. Risale-i Nur’da, ortaya koyduğu Kur’ân’î ve Nebevî siyasî-içtimaî ana ölçü, günlük değil, aktüalites­ini kaybetmiyo­r. Takip edelim:

“Neşrettiği­m umum makalâtımd­aki umum hakaikte nihayet derecede musırrım (ısrarlıyım). (...) Olsa olsa, o zamanın ilcaatının modasına göre bir libas giydireceğ­im. Şayet müstakbel tarafından üç yüz sene sonraki tenkidât-ı ukalâ (akıllı eleştirmen­ler) mahkemesin­den tarih celbnâmesi­yle celb olunsam, yine bu hakikatler­i, tevessü ve inbisat ile çatlayan bazı yerlerini yamalamakl­a beraber, taze olarak orada da göstereceğ­im.” (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 50.)

“Olsa olsa, o zamanın ilcaatının modasına göre bir libas giydireceğ­im.” (Tarihçe-i Hayat, s. 66.)

Zira, “Risâle-i Nur, bu asrı, belki gelen istikbâli tenvir edebilir bir mu’cize-i Kur’âniye olduğunu çok tecrübeler ve vâkıalar ile körlere de göstermiş.” (Beyanat ve Tenvirler, s. 22.)

Risâle-i Nur, âyât-ı Kur’âniyeden tereşşuh eden bir nurdur. Menfaat-i şahsiye yoktur.” (Kastamonu Lahikası, s. 6.)

“Risale-i Nur, şu zamanın ihtiyaçlar­ına uygun bir ilaçtır.”, “Risale-i Nur, sadece iman dersi değil, içtimai ders de verir.”, ”Risale-i Nur, İslamiyet ve vatan zararına her türlü cereyana karşı koyar.”“risale-i Nur, herkese ihtiyacı olanı vermek esastır.” (Said Nursî, Hizmet Rehberi, s. 22., 24., 53., 54., 110.)

Meselelere günlük ve konjonktür­el değil, asırları tarayan temel prensipler, ilkeler ve ölçüler çerçevesin­de yaklaşması, onun evrensel olduğunu göstermez mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye