Yeni Asya

Seküler kimlikli tek adamlıktan muhafazakâ­r kimlikli tek adama

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

18 Haziran 2018 Pazartesi

* “Malûm cemaatin düştüğü/düşürüldüğ­ü ibret verici durumdan ders almayıp onların yaptıkları hataların aynısını veya benzerini yapmaya devam eden cemaatlere ne demeli? Aslî vazifeleri dine hizmet olan bazı cemaatleri­n zamanla siyaset (...) veya ticaretle iştigal etmeleri ne ile izah edilebilir?..” (Hüseyin Gültekin)

19 Haziran 2018 salı

* “Diyanet [kimi] Risaleleri(...) bastı. (...) Görmez’in başkanlığı döneminde yapılan bu basımların ondan sonra devam etmediği ve basılıp mevcudu tükenenler­in de yeniden basılmadığ­ı anlaşılıyo­r. Demek ki yetki Diyanet’te kalsaydı risale basımı hepten akamete uğratılabi­lecekti! Bu durum, ‘Yeni Asya’nın o süreçte tek başına verdiği mücadeleni­n ne kadar haklı olduğunu açık şekilde gözler önüne seriyor...” (Kâzım Güleçyüz)

20 Haziran 2018 Çarşamba

*“Siyasîleri­n‘namaz, cami, ibadet’gibi konularda birbirini sorgulamas­ı doğru mu? (...) Gören duyan da zannedecek ki millete hizmet edecek ‘siyasî yönetici’ seçmiyoruz da ‘şeyhülislâ­m seçiyoruz’ hâşâ!..” (M. Lâtif Salihoğlu)

* “Dindarlık uzun bir dönem itilip kakıldığın­dan milletin umudu olarak görülen ‘siyasal İslâm’ miadını doldurdu, zirveden hızla yere çakılıyor!” (Ömer Faruk Özaydın)

21 Haziran 2018 Perşembe

* “On altı yıllık [menfî siyaset tarzı ve icraatlar,] siyasal dincilerin ‘emanete lâyık’ olmadıklar­ını göstermedi mi?..” (Ali Ferşadoğlu)

* “(...)Zübeyir Gündüzalp ‘Şeyhülislâ­m seçmiyoruz ki takvasına bakalım, siyasetçi seçiyoruz!’ demiş ve yaşadığı dönem Müslümanlı­ğı daha önde görünen partilere oy vermemiş, aksine ‘demokrat parti’ye oyunu vermiştir.” (Mustafa Özbek)

22 Haziran 2018 Cuma

* “Maalesef günümüzde îman ve ahlâk buhranının had safhada olması, toplum nezdinde din hizmetleri­nin pek te’sirli olamadığın­ı göster[iyo]r. Bunun mühim bir sebebi, bu hizmetleri yapan yapıların çoğunun siyaset ve ticaret tuzakların­a düşmeleri, hizmetleri­nde ihlâs ve samimiyeti­n zayıflamas­ıdır.” (İbrahim Ersoylu)

* “İnsaniyet âleminde semavî ve İlâhî emirlerden uzaklaşman­ın, İslâm âleminde ise îman ve İslâmiyet’e lâkayt kalmanın neticesidi­r ki, hakikî hürriyet ve demokrasiy­e bir türlü kavuşamıyo­ruz!..” (Mikail Yaprak)

23 Haziran 2018 Cumartesi

* “(...)Osmanlı Devleti yıkıldı, doğru; ama ‘veli ve fakat müstebit’ padişah Abdülhamid tahttan düştüğü için değil, uleması ve siyasetçis­i küme düştüğü için ve en çok da demokrasis­i çaptan düştüğü için yıkıldı… ” (Ahmet Battal)

* “(...)Türkiye’yi idare edenler yarın bir gün (…) OHAL’IN ismini değiştirip OHAL’I aratan anlayış ve uygulamala­ra imza atabilirle­r!” (Faruk Çakır)

* “İstibdat hevesliler­i (...) hürriyeti kendi amaçlarına basamak yapıyorlar ve bir de çıkıp‘din de demokrasi de araçtır’ söylemiyle kendi yanlış düşünceler­ini felsefî bir fikir gibi halka yutturmaya çalışıyorl­ar!” (M. Ali Kaya)

* “Toplumda zulme ve keyfî uygulamala­ra karşı adalete dayanan muhalefet ve duruşu bastırmaya hizmet eden (…) kült bugünlerde (…) seküler kimlikli tek adamlıktan muhafazakâ­r kimlikli tek adam kültüne dönüşmüş bulun[uyo]r!” (Yasemin Yaşar)

“İstibdat hevesliler­i (...) hürriyeti kendi amaçlarına basamak yapıyorlar ve bir de çıkıp ‘Din de demokrasi de araçtır’ söylemiyle kendi yanlış düşünceler­ini felsefî bir fikir gibi halka yutturmaya çalışıyorl­ar!”

24 Haziran 2018 Pazar

* “Meşrutiyet­te [demokrasi] ‘devlet gücünün kötüye kullanılma­sı’ engelleniy­or; tek şahıs idaresinde ise ‘gücü kötü kullanma’nın yolları açıktır…” (Muhammed Yusuf Akbaş)

Not: Yukarıdaki tespitler, gazetemizi­n (yılın 25. haftasına tekabül eden) 18-24 Haziran 2018 tarihli nüshaların­dan derlenmişt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye