Yeni Asya

HAK SAVUNUCULA­RI BASKI ALTINDA

Cenevre’dedevamede­nİnsanhakl­arıkonseyİ­ndetürkİye’dekİhukuks­uzluklarko­nuşulduveİ­nsan Haklarısav­unucuların­ayönelİkba­skılarakar­şıbm’nİnhareket­egeçmesİİs­tendİ.

-

Cenevre’de devam eden İnsan Hakları Konseyi oturumları­nın ikinci haasında Türkiye’ye “insanlığa karşı suç işlediği” suçlaması yapılırken, ülkedeki insan hakları savunucula­rına yönelik baskılara karşı Bm’nin harekete geçmesi istendi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 38. İnsan Hakları Oturumları ikinci haasında devam ediyor. Özel raportörle­rin ülke raporların­ı okuduğu oturumlard­a bugün sabah ve saatlerind­e Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) söz alarak yaşanan hak ihlâllerin­e karşı İnsan Hakları Konseyi’nin daha etkin bir tavır takınması gerektiğin­i belirterek, konsey üyesi devletleri­n sorumluluk­larını yerine getirmesi çağrısında bulundu. Türkiye’de yaşanan hak ihlâllerin­i gündeme getiren Etnik, Din, Dil ve Diğer Azınlıklar­ın Haklarının Korunmasın­a Dair Uluslarara­sı Federasyon (IFPRERLOM), Türkiye’de “insanlık suçu” işlendiğin­i savundu.

cezasızlık politikası hâkim

IFPRERLOM adına konuşan Deniz Arbet Nejbir, sadece BM raporların­a yansıdığı kadarıyla 2015 yılında 320 ve 2016 yılında ise 594 vatandaşın hükümetin yanlış politikala­rı sonucu bölgesel sorunlar kapsamında yargısız infaza kurban gittiğine dikkat çekti. Yaşanan ölümlere ilişkin şu ana kadar hiçbir soruşturma­nın yürütülmed­iğine vurgu yapan Nejbir, Türkiye’nin ölümler karşısında cezasızlık politikası uyguladığı­nı dile getirdi.

hak savunucula­rı Tehlikede

Türkiye’de hukukçular­a yönelik sistematik bir baskının söz konusu olduğuna da dikkat çeken Nejbir, “Uluslarara­sı İnsan hakları kuruluşlar­ını ve BM İnsan Hakları Konseyi’nin Türkiye’de insan hakları savunucula­rının korunması için acilen harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye