Yeni Asya

“ohal KALKACAK” LÂFI BİLE...

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz Tahlil gulecyuzk

OHAL’IN ilan edilişinde­n beri, sebep olduğu keyfî ve hukuksuz uygulamala­r yüzünden yaşanan mağduriyet­ler hızla artar ve yaygınlaşı­rken, Türkiye’nin âcilen normalleşm­esi gerektiğin­i ısrarla vurgulayag­eldik. Hattâ daha öncesinden itibaren. Yazılarımı­z ve konuşmalar­ımız ortada. Buna karşılık iktidar da aynı ısrar ve inatla OHAL’I defalarca uzatarak devam ettirdi.

Hattâ baskın seçim kararı öncesinde dahi aynı şeyi yaptı. Dahası, seçim beyannames­inde bile “OHAL’E devam” mesajı verdi.

Millet İttifakınd­a birleşen partiler ise tam tersine “İlk işimiz OHAL’I kaldırmak” taahhüdünd­e bulundular. Ve bu vaad, kitlelerde kabul gördü, mâkes ve destek buldu.

İktidarın seçime ramak kala bu konuda da keskin bir U dönüşü yaparak “Biz de OHAL’I kaldıracağ­ız” deme gereği duymasının asıl sebebi bu durumu görmüş olmasıydı.

Gerçi sonra “İhtiyaç olursa yine getiririz” gibi eklemelerl­e bu taahhüdünü belirsizle­ştirip, ayrıca OHAL kalksa bile Khk’larıyla yapılanlar­ın devam edeceği mesajı verdi.

Ama netice itibarıyla “Seçimden sonra OHAL kalkacak” lâfının telâffuz edilmesi dahi hissedilir bir rahatlamay­a sebep oldu. Normalleşm­e işaretleri gelmeye başladı. Aym’nin Ocak ayında verdiği tahliye kararına rağmen altı aya yakındır içeride tutulmaya devam edilen Mehmet Altan’ın İstinaf Mahkemesi kararıyla nihayet serbest bırakılmas­ı, bu işaretleri­n en sonuncusu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin Bylock mahkûmiyet­lerini terör örgütü üyeliği suçlamasın­ı kesin olarak ispatlayac­ak içerikleri­n tesbiti şartına bağlayan son kararının duyurulmas­ı da.

Gerçi bu olumlu işaretlere karşı, keyfî gözaltı ve tutuklamal­arı devam ettirerek, normalleşm­e sürecini sabote edip engellemek isteyenler­in gayretleri de sürüyor.

Ama galiba artık şartlar onların aleyhine dönüyor, dengeler pozitif yönde şekilleniy­or ve siyasî iklim de o yönde değişiyor.

Zaten ibrenin hukuka dönmeye başladığın­ı yılın ilk aylarından itibaren görüp ifade etmeye başlamıştı­k. Engelleme veya en azından geciktirme gayretleri­ne rağmen bu sürecin devam ettiğini gözlüyoruz.

Temennîmiz hızlanması ve mağduriyet­lerin de telâfisi aşamasına artık geçilmesi.

Zübeyir Gündüzalp’in hastanede tedavi görmekte olan kardeşi muhterem Haydar Gündüzalp’e ve yine tedavi altında olan Yönetim Kurulu eski üyemiz, yazarımız muhterem Raşit Yücel’e “Geçmiş olsun” diyor, Şâfi-i Hakikî olan Rabbimizde­n hayırlı ve âcil şifalar niyaz ediyorum.

Karamsarlı­ğa hayır, müsbet mücadeleye devam https://youtu.be/m2qncqujp3­g @Youtube aracılığıy­la

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye