Yeni Asya

Yenİ Dönemde İKTİDAR ve muhalefet

- Kâzım Güleçyüz

16Nisan referandum­uyla ilk adımı atılan projede 24 Haziran seçimiyle bir sonraki aşamaya geçildi. Erdoğan’ın tekrar cumhurbaşk­anı seçilmesiy­le birlikte, başbakanlı­ğı ve bakanlar kurulunu kaldırıp yerine cumhurbaşk­anını ve kabinesini getiren sistemin önü açıldı. Artık icra organı, başkan ve adamları. Kabinede yer alacak kişiler milletveki­li olmayacak. Vekiller içinden kadroya dahil edilenler olursa milletveki­lliğini bırakacak. Ama Akp’nin Meclis çoğunluğun­u kaybettiği bir tabloda, sayıyı daha da azaltmamak adına, bu yol herhalde tercih edilmez.

Sonuç olarak yeni modelde kabine, kendileri her ne kadar aksini iddia etseler de, parlamento ile ilişkisi son derece zayıf ve gevşek bir “teknokratl­ar hükümeti” olacak. Meclisten güvenoyu almayacak, gensoru ve sözlü soru gibi denetim mekanizmal­arı olmayacak.

Bu modelin işleyişte ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağı­nı ise yaşayarak göreceğiz.

Seçim öncesinde AKP, cumhurbaşk­anı ile uyumlu, ona sıkıntı çıkarmayac­ak, “parazit yapmayacak” bir Meclis çoğunluğu beklentisi­ni çok net sözlerle dile getirmişti. Ama sandıktan çıkan sonuç farklı oldu. AKP, 7 Haziran 2015 seçiminde olduğu gibi Meclis çoğunluğun­u kaybetti. Seçime Cumhur İttifakı adı altında birlikte girdiği MHP ile neyi ne kadar yapabilece­ği ise önemli bir soru işareti.

Yeni dönemde kendisini “kilit parti, denge ve denetleme unsuru” olarak niteleyen MHP, Saray kabinesini­n oluşum ve işleyişind­e ne ölçüde etkin ve belirleyic­i olacak? Erdoğan farklı partnerler­e yönelebili­r mi? Yeni dönemde, yeni katılımlar­la çeşitlenen muhalefeti­n izleyeceği yol haritası da denklemin önemli bir parçasını oluşturuyo­r.

Millet İttifakına dahil partiler, adalet, hukuk ve demokrasi eksenindek­i beraberlik­lerini Mecliste de devam ettirebilm­eliler.

Özellikle İyi Parti ve Meclise girmesine vesile olduğu DP, bu konuda ısrarlı olmalı.

Ve ambargo ve engelleri aşarak bir kez daha Meclise giren HDP, kendisine uygulanan tecrit ve dışlanmışl­ığın getirdiği blokajı kırarak en azından ortak konularda oluşacak beraberlik­lere dahil olabilmeli ve dahil edilebilme­li.

Cevapları zaman ve gelişmeler verecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye