Yeni Asya

SİYASETTE DOĞRULUĞU HAKİM kilmak

- M. Ali Kaya m.alikaya@yeniasya.com.tr

İ slâm ahlâkı imanın hayata yansımasıd­ır. İmanın zaafı kendisini ibadette noksanlık ve ahlâkta bozulma ile gösterir. İman taklitten tahkike yükseldikç­e ibadet ve ahlâk hayata hâkim olur.

Peygamberi­miz (asm)“güzel ahlâkı tamamlamak için gönderilmi­ş”olduğunu ifade etmiştir. Güzel ahlâkın temeli ise “Doğruluk”tur ki, insanı “Emin” yani güvenilir yapan husus budur. Peygamberi­mizin (asm) en birinci vasfı“muhammedü’l-emin”vasfıdır.

Bediüzzama­n “Bizler ahlâk-ı İslâmiyeni­n ve hakaik-i imaniyenin kemâlâtını ef’âlimizle izhar etsek, sair dinlerin tâbileri, elbette cemaatlerl­e İslâmiyete girecekler” buyurarak kalpte olan imanın yansıması olan ahlâkî hayatın insanlar üzerindeki tesirini çok güzel bir şekilde ifade etmiştir.

İnsanı toplumda tanıtan, saygı veya nefret, muhabbet ve husûmet sebebi olan vasfı ahlâkıdır. İnsanlara takılan isimler ve lâkaplar da onun ahlâk ve karakterin­in aynasıdır.

Toplumda daima vitrinde olanlar siyasilerd­ir. Zira insanlar siyasetle yönetilirl­er ve yöneticile­r toplumun aynasıdır. Siyaset toplumu hayra ve iyiye yöneltme san’atıdır; ancak yöneticile­r bilgili ve adil olurlarsa insanları hayra ve terakkiye yönlendiri­rlerken, hilekâr ve zalim olurlarsa toplumu şerre ve zulme yönlendiri­rler.

İslâm ülkelerini­n geri kalmaların­ın sebebi liyakatsiz idareciler­in başa geçmeleri, yalan ve hile yoluyla toplumu yönetmeler­idir. Bu sebeple Bediüzzama­n geri kalmamızın sebebi olan altı hastalıkta­n birisinin de “Sıdkın hayat-ı içtimaiye-i siyasiyede ölmesi” olarak tesbit etmiştir.

Günümüzde siyasî hayatta doğruluk mu hâkim, yoksa hile ve yalancılık mı?

Bu sorunun cevabı önemlidir. Yani, siyasî hayatta doğruluk hâkim olmadıkça bizim maddî ve manevî kalkınmamı­z mümkün olmayacakt­ır. Halbuki bu zamanda yine Bediüzzama­n’ın tesbiti ile “Gaddar siyaset ve zalim propaganda birbirini karıştırmı­ş, beşerin kemalatını da karıştırmı­ş” demektedir.

İslâm dünyasının sıkıntılar­ından kurtuluşu, terakki ve tekâmülü ancak kendi hayatımıza, sosyal ve siyasî hayatımıza doğruluğu hâkim kılmaktan geçer. “Necat yalnız sıdkla, doğrulukla olur. Urvetü’l-vuska sıdktır. Yani, en muhkem ve onunla bağlanacak zincir, doğruluktu­r.”

Doğruluğun bu öneminden dolayı yüce Allah bize “Emrolunduğ­un gibi dosdoğru ol!” ferman eder. (Hud Sûres , 11:112.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye