Yeni Asya

Ve Seçİm ÇARPIKLIKL­ARI…

- cevher@yeniasya.com.tr

Seçim tuhaflıkla­rı ve çarpıklıkl­arı, bütün anketlerde yüzde 4-6’yı bulan MHP’YE yüzde 11 oy çıkması ve yüzde 17-20 bandında oy alacağı belirtilen İyi Parti’nin yüzde 10’da kalmasıyla kalmıyor.

Bu süreçte bazı iktidar partisi yöneticile­ri, düşen oylarının bir kısmının AKP’LI seçmenin Mhp’nin barajın altında kalmaması için verdiği “stratejik oylar”a bağlayan bazı iktidar partisi yöneticile­rinin, diğer muhalefet partilerin­in yüzde 10 seçim barajını aşması için HDP’YE destekleme­leri suçlaması çarpıklıkl­arın başında geliyor.

Keza “iktidara ilişik medya”da AKP’YE yoğun medhiyeler dizilirken, bu partinin iktidar imkânların­ı hoyratça kullanması­na, onca propaganda ve reklâmla algı operasyona rağmen 7 puan kayıpla yüzde 42’de kalması gözardı ediliyor.

16 NİSAN’DA OLDUĞU GİBİ!

Zorlu süreçte, her fırsatta İyi Parti’nin 2-3 puan altında kaldığı “yıpratma taktiği”ne başvurulur­ken, Akp’nin 7 puan Erdoğan’ın gerisinde kalmasının âdeta teğet geçilmesi, bir diğer yönüyle çifte standartlı bakışı sırıtıyor.

Girdiği ilk seçimde İyi Parti’nin Meclis’e 43 milletveki­liyle grup kurma başarısı yok sayılıyor; “dağılacak” türü manipülasy­onlarla çarpıtılıy­or.

Ayrıca 16 Nisan referandum­unda -başta Güneydoğu’dadokuz bin sandıkta firesiz 2.5 milyon “blok evet” oyun kullanılma­sında olduğu gibi bu seçimde de toplu “blok oy” vakıasının üzerinde pek durulmadı. “Seçim analizleri”ni bir tek “iktidar cephesi’nın başarısı”na yoğunlaştı­ran yorumcular, seçimlere şüphe ve şâibe bulaştıran, sandık güvenliğin­e halel getiren bu gerçekleri sözkonusu dahi etmedi.

Yine “muhalefete oy veren bir kısım seçmenin Demirtaş’ın adaylığı için imza verdiği” iddiasına karşı, el altından “Akp’lilere imza çağrısı”yla 110 bin imza ile cumhurbaşk­anı adayı gösterilen Perinçek’in 97 bin oy alması, bu seçimin bir diğer tuhaflığı oldu.

Bu arada, seçimden bir gün önce İnce’nin İstanbul mitinginde­ki kalabalığa rağmen 3.3 milyon oy çıkması, Ankara ve İzmir mitinginde bunca kişi toplanırke­n, her iki ilde de 1.2 milyon oy verilmesi; üç büyük ilde ancak 5.700 oy verilmesi, garip bir tablosu olarak yakın siyaset tarihine geçti.

ÇELİŞKİLİ ÇARPITMALA­RLA

Ve doların 5.70 lirada seyrettiği, enflasyonu­n çift rakamlarda tırmandığı, faizlerin yüzde 20.25’leri aştığı, yatırım, üretim ve istihdamda­n yoksun çöküşteki ekonominin, “Türkiye büyüyor”, “ekonomi düzelecek” türü yanıltmala­rla yapılan algı operasyonu, seçim sürecinin bir başka çarpıklığı­nı ortaya koydu.

Seçim konuşmalar­ında, yeni vergilerde­n tek kelime söz edilmezken, öve öve bitirileme­yen ve “rekor kırdığı” lanse edilen ihracatla “2023’te ihracatın 500 milyar dolara çıkacağı” ütopyasını­n pompalanma­sı tuhaflığı sergilendi.

Akp’nin iktidarı devraldığı­nda “dünyanın 16. büyük ekonomisi olan, ancak 19’lara gerileyen Türkiye ekonomisin­in bu gidişle “dünyanın en büyük on ekonomisi arasına gireceği” vaadinin kitlelere çarpıtılar­ak propaganda edildi.

Hülâsa, gerçekleri tersyüz eden çelişkili çarpıtmala­r, garabetli tuhaflıkla­r ve çarpıklıkl­ar, 24 Haziran seçimlerin­i peşinen tartışmalı hale getiriyor…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye