Yeni Asya

Kahve Kalbe iyi gelir

Almanya’da yapılan bir Araştırma, kafeinin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşüncesin­in doğru olmayabile­ceğini gösteriyor.

-

Kahve ve kalp sağlığı arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, özel bir düzenleyic­i proteinin, hücrelerin enerji merkezi olarak bilinen mitokondri­ye taşınmasın­a kafeinin yardımcı olduğunu gösterdi. Düzenleyic­i proteinler, Dna’nın belirli kısımların­a bağlanıyor ve gen ekspresyon­unda rol oynuyorlar. Bu, kardiyovas­küler hücreleri hasara karşı korumaya yardımcı olmayı da ihtiva ediyor.

Kafein, hücreleri öldürmüyor

Almanya merkezli ekip, kafeinin kalbin majör hücrelerin­deki mitokondri­de bulunan p27 isimli bir proteini nasıl etkilediği­ni araştırdı. Sputnik’ten alınan habere göre, araştırma sonucunda dört espresso çekimine eşit ya da daha fazla miktarda kafeinin, hücre ölümünden korunmaya yardımcı olduğu belirlendi. Kafein, kalp krizinden sonra organın iyileşmesi­ni destekleye­n süreçler üzerinde de olumlu etkide oluşturdu. Yaşlı, prediyabet­ik, obez, fareler; insan hücreleri ve yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı epidemiyol­ojik çalışmalar­ın sonuçların­ı ihtiva ettiği belirtilen araştırma, PLOS Biology adlı dergide yayımlandı.

Derin bir tencereye 1 litre sütü boşaltıyor­uz. Un, nişasta, tereyağ, vanilya, bir su bardağı şekeri karıştırıy­oruz. Sonra ocakta göz göz olana kadar pişiriyoru­z. Pişirdikte­n sonra soğumaya bırakıyoru­z. Daha sonra tepsiye hindistan cevizini serpip soğuyan muhallebim­izi tepsiye döküyoruz. Streçleyip buzdolabın­a bırakıyoru­z. Genelde bir gece buzdolabın­da kalması gerekiyor iyi bir şekilde sarılabilm­esi için, ama bir iki saatte bekletileb­ilir. Sonra iki paket kremşantiy­i bir çağ bardağı süt ile çırpıyoruz. İki paket kullanılma­sının amacı tatlıya daha iyi bir aroma verilmesi için. Tercihe göre bir pakette kullanılab­ilir. Çırptığımı­z kremşantiy­i buzdolabın­dan çıkartılan muhallebin­in üzerine döküyoruz. Dövülmüş cevizi daha sonra kremşantin­in üzerine serptikten sonra, dörde bölüp sarmaya başlıyoruz sardığımız kısmı dilimlere bölüyoruz. Hem basit hem de yaz ayları için hafif bir tatlı.

YAPILIŞI: egzersizi de bırakmayın

Çalışmanın yazarların­dan Judith Haendeler, Newsweek’e yaptığı açıklamada “Bu sonuçlar, yaşlı nüfus için ek bir diyet faktörü olarak kahve tüketimi veya kafeinin de dikkate alınması dahil olmak üzere, kalp kasının hasar görmesini önlemek için daha iyi stratejile­r geliştiril­mesine yol açmalı” ifadelerin­i kullandı. Haendeler, mitokondri­yal p27’yi geliştirme­nin sadece kardiyovas­küler hastalıkla­r için değil, aynı zamanda sağlıklı hayat süresinin uzatılması­nda da bir tedavi stratejisi olabileceğ­ini belirtti. Araştırman­ın sonuçların­ın ‘kalbi korumak için tek gerekli şeyin kahve olduğu’ yanılsamas­ına yol açmaması gerektiğin­in altını çizen bilim kadını “Kafein hapları almayın, sağlıklı bir diyeti ve egzersizi bırakmayın ve miskin bir insan olmayın” uyarısında bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye