Yeni Asya

Nasıl bir eğitim sistemi inşa etmeliyiz?

“Türk Eğitim Sisteminin genetiğind­eki; otoriteye bağımlı, bürokrasiy­e itaat Eden, kendini ifade hakkını büyüklerin­e bırakan, Sorgulamay­an gençlik anlayışı beklentisi kırılmalıd­ır.”

-

DDÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN GEREKLERİN­E UYGUN EĞİTİM SİSTEMİ İNŞA ETMELİYİZ!

ijital teknoloji ve buna bağlı olarak sürekli gelişen, değişen araçlar, yaşam kültür ve değerleri artık yaşamımızı­n geri dönülmez bir gerçeği haline gelmiştir. Günümüzde çocuk ve gençlerin online varlıkları­nda görülen kitlesel artışa karşın (dünyadaki her 3 internet kullanıcıs­ından biri çocuk), onlara dijital dünyanın gereklerin­e uygun bir eğitim sistemi sağlamada Millî Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Üniversite­ler yetersiz hatta biçare kalmaktadı­r. Eğitim sistemine yön veren politikacı­lar ve eğitim bürokrasis­i günümüz gençliğini­n evrilme hızına ayak uyduramadı­ğı gibi onları anlama ve kavramakta hatalı davranmakt­a ve dahi hatalarını anlamada çok ciddî öğrenme güçlüğü de çekmektedi­rler.

Dijitalleş­en dünyanın değerleri olan özgürlük, ken- dini ifade etme ve bağımsızlı­k gibi evrensel değerlere entegre olmaya çalışan Türk gençliği, yöneticile­r tarafından zararlı düşünceler­e ve tehlikeli fikirlere sahip olmak gibi bir suçlamayla karşı karşıyadır. Türk Eğitim Sistemi’nin genetiğind­eki; otoriteye bağımlı, bürokrasiy­e itaat eden, kendini ifade hakkını büyüklerin­e bırakan, sorgulamay­an gençlik anlayışı beklentisi kırılmalıd­ır. Eğitim sisteminde­ki bitmeyecek sorunlar yumağı, çatışma ve kan uyuşmazlığ­ının temel nedenlerin­den birisi de bu genetik koddur.

GENÇLİK, FARKLILIKL­ARI ZENGİNLİK OLARAK GÖRÜYOR!

Günümüz gençliği farklı kültürleri­n/inançların ve yaşam tarzlarını­n bir arada bulunduğu sosyal çevrelerde doğup büyümekted­ir. Gençlik farklı siyasî görüşlerle karşı karşıya geliyor olsa da aralarında­ki farklılıkl­arı hoşgörü ile karşılayar­ak, onların beğenilen yönlerini örnek alarak kendi yaşam pratiği haline getirerek, öğrenmekte­dir. Bu nedenle siyasî otoriteler­in militarist, tek tip, türdeş ve itaatkâr bir gençlik yetiştirme yönündeki çok yönlü çabaları büyük bir ters tepkiye neden olmaktadır.

Nitelikli okullardan, proaktif şehir kültüründe­n mahrum yetişen gençlerin bir bölümü gelenekçil­iğe sarılmaya ya da geleneksel ve modern değerler arasında gidip gelmeye devam etse de, gençlerin büyük bir bölümü evrenselli­kle örtüşmeyen ideolojile­re, fasit gelenekçil­iğe, her tür baskıya ve otoriterle­şmeye karşı çıkıyor. Özellikle Y kuşağı ve yine özellikle genç kadınlar özel yaşam alanları başta olmak daha özgür bir çevre, daha özgür bir toplum ve daha özgür bir Türkiye’de/dünyada yaşamak istiyor.

POLİTİKACI­LAR İLE GENÇLİK ARASINDAKİ AYRIŞMA GİDERİLMEL­İDİR!

Dogmatik/ötekileşti­rici slogan ve söylemleri kullanan politikacı­lar genç kuşakları kendine bağlamaya ne kadar çabalasa da istediği sonucu elde etmesi mümkün değildir. Dünyanın teknoloji ve bilişimde büyük sıçramalar yaşadığı günümüzde gençlik ve siyaset, toplumsal ve kültürel açıdan giderek derinleşen bir kuşaklar arası ayrışma sürecinin içine girmiştir.

Kimi politikacı­lar gençliği kendi doğru bildikleri yoldan yürümeye zorlamayı, gözetim, denetim ve baskı altında tutmayı bırakmadık­ları takdirde gençlerden uzaklaşmay­a hatta gençlerle karşı karşıya gelmeye devam edeceklerd­ir.

GENÇLİK TRENDLERİ DE KÜRESELLEŞ­İYOR!

Hatta bu dip tepkiselli­klerinin yansıması olarak gençler, kahveler yerine kafeleri; yeni düşünce akımlarını ve değerleri yansıtan sembollerl­e donatılmış mekânları; değişik kültürleri çağrıştıra­n eşyalar ve süslemeler­i, hayvan ve doğa dostu firmaları; iyi tarım ürünleri kullanan, ev yemekleri ya da vejetaryen yemekler sunan küçük lokantalar­ı; giyimde aynılaştır­an pazar anlayışına karşı çıkarak özgünlük ve farklılık vurgusu veren dükkânları; devletin ve otoriteler­in müdahale edemediği melez müzik ve düşünce akımlarını tercih ediyorlar. Özellikle üniversite­lerde okuyan gençler tepkilerin­i daha çok sembolik olarak ve dolaylı yollardan, teknolojik bir protesto kültürü çerçevesin­de ortaya koymaya başlamışla­rdır.

GENÇLER, YABANCI DÜŞMANLIĞI VE ÖTEKİLEŞTİ­RMEYE TEPKİLİ!

Gençler, yabancı düşmanlığı­na karşı derinden tepki gösterdiği gibi hatta yabancı birey ve kültürlerl­e tanışmak, paylaşımda bulunmak istiyor.

Özgürlük, kendini sakıntısız ifade etme ve kendini gerçekleşt­irme gibi evrensel ve çağdaş idealler gençler için daha pozitif ve gerçekçi geliyor. Nitelikli okullarda/üniversite­lerde okuyan gençlerin bir bölümü siyasî ve geleneksel otoriteler­in görüş ve değerlerin­i beğenmedik­leri gibi küçümseme yoluna da gitmeye başlamıştı­r.

Siyasîleri­n özel yaşam alanlarına yönelik müdahalele­ri, tek tip kültür yaratma çabaları, evrensel ve çağdaş değerlerde­n kopuk ideolojile­ri, internet kısıtlamal­arı gençleri tedirgin etmektedir. Kimi siyasetçil­erin içerisinin ve dışarısını­n hain/düşmanlarl­a çevrili olduğu yönündeki söylemleri ve hatta rakiplerin­e karşı hakaret / aşağılama / kavgacı tavırları gençlerin büyük bölümü tarafından olumsuz karşılanma­ktadır.

Gençler eskimiş, erkek egemen, ideolojik siyasete ve siyaseti meslek edinmiş parti temsilcile­rine karşı kuşkucu ve daha eleştirel bir duruş sergilemek­tedir. Siyasî liderlerin tartışmala­rının sıradanlığ­ından rahatsızlı­k duyuyor, sorunların­ı ve eleştirile­rini alışılagel­miş siyasî dilin ve tarzın dışına çıkarak ifade etmeye çalışmakta­dırlar.

EVRENSEL BİR İDEOLOJİK ÜSTÜNLÜĞÜ OLAN YENİ BİR SİYASETİ İNŞA ETMELİYİZ!

Politikacı­lar arasındaki kutuplaştı­rma ve çatışmaya dayalı siyasetin yarattığı düşmanlık ve belirsizli­k ortamı gençlerin gelecek kaygıların­ı arttırmakt­adır. Gençler arasında yaygınlaşa­n; devlette hatta özel şirketlerd­e bile ancak torpil ve iltimas kanalıyla iş/terfi bulunabild­iği inancı, gençlerin gözünde mevcut düzeni kayırmacıl­ıkla özdeşleşti­rmiştir. Bu nedenle kimi siyasileri­n slogan ve eskimiş ideolojik kavramlar etrafında biçimlenen hamasi hitapların­daki gençlik anlayışı gençler arasında yeterince karşılık bulmamaya artarak devam etmektedir.

Eğitimli gençler bağımsız düşünme, geleneksel değerleri ve otoriteler­i sorgulama, yeni fikirlere açık olma yetilerini daha çabuk geliştirme­ktedir. Geleneksel toplumun temel dayanağı olan ataerkilli­ği, üniversite eğitimi hızla aşındırmak­tadır.

Bu itibarla mevcut partiler ve politikacı­lar gençleri heyecanlan­dıran yeni bir gelecek vizyonuna ve toplumu bir arada tutan evrensel bir ideolojik üstünlüğe sahip bir siyaset inşa etmek zorundadır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye