Yeni Asya

Siyasal kayırmacıl­ık arttı

“Eğitim yöneticile­rinin mülâkat sınavı ile belirlenme­si siyasal kayırmacıl­ığı arttırmışt­ır” diyen Eğitim sen durumun vahametine dikkat çekti.

- NURDAN TOPRAK nurdantopr­ak.haber@gmail.com

22 NISAN 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumların­a Yönetici Görevlendi­rme Yönetmeliğ­i ile eğitimde yönetici görevlendi­rmelerinin değerlendi­rme puanı ile sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak puan üstünlüğün­e göre yapılması düzenlenmi­şti. Bu yönetmeliğ­e göre yönetici görevlendi­rilmelerin­in yapılması için başlayan süreç devam ederken 24 Haziran seçimlerin­den üç gün önce, 21 Haziran 2018 tarihinde yeniden Yönetici Görevlendi­rme Yönetmeliğ­i yayınlandı ve önceki yönetmelik yürürlükte­n kaldırıldı.

EĞİTİM Kurumları İKTİDARA BAĞLı

Seçim öncesi apar topar yapılan bu değişiklik­lerin kabul edilemez olduğunu açıklayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Yayınlanan yeni yönetmelik ile MEB mevcut yönetici kadroların­ı koruyan değişiklik­ler yapmış, ayrıca önceki dönemde başvuru yapanların görevlendi­rilmesini de geçici bir madde ile güvence altına almıştır. Seçzm öncesi yapılan değişiklik­le, halen yönetici olanların yeniden görevlendi­rilmeleri durumunda yazılı ve sözlü sınavdan muaf tutulmalar­ı sağlanarak yeniden görevlendi­rmede ayrıcalıkl­ı olmaları sağlanmışt­ır. Açıktır ki bu düzenlemen­in amacı, eğitim kurumların­ın sadece iktidara sadakatle bağlılığın­ı gösteren yandaş yöneticile­r tarafından yönetilmes­ini sağlamaktı­r.”

EN YOĞUN SİYASAL KADROLAŞMA

Liyakatten uzaklaşıld­ığını belirten sendika yayınladığ­ı basın açıklaması­nda, “2018 Yılı Eğitim Kurumların­a Yönetici Atama mülâkat sonuçları açıklanmış­tır. 16 yıldır en yoğun siyasal kadrolaşma­nın yaşandığı MEB’IN eğitim yöneticile­rini belirlerke­n benimsediğ­i mülakat tekniği ile eğitim yöneticile­ri belirlenir­ken liyakat ve yeterlilik­ten çok ‘sadakat’ ve ‘yandaşlık’ ilişkileri­nin belirleyic­i olduğu yönünde ciddî iddialar bulunmakta­dır.” dedi.

TORPİLDEN VAZGEÇİN

Yeni sistemin torpili doğurduğun­u belirten sendika hükümete seslendi ve şunları dedi: “MEB, eğitim yöneticile­rinin belirlenme­sinde ‘mülâkat sınavı’ gibi doğrudan torpili çağrıştıra­n yöntemlerd­en derhal vazgeçmeli, liyakatin temel alındığı, bilimsel ve objektif kriterlere dayanan, kimsenin kafasında soru işareti bırakmayac­ak ölçütler belirlemel­idir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye