Yeni Asya

rey ve İKAZ VAZİFESİ

- Turhan Celkan drbattal@yahoo.com @drbattal

Yeni dönemde Mecliste yer alan ve ben “bir Demokrat’ım” diyen milletveki­llerini önemli görevler bekliyor.

Üstelik hangi partide olurlarsa olsunlar, görevleri büyük. Bir üst kimlikte buluşmalıl­ar.

(Gerçi AKP’DE artık yoklar. Bilhassa “dindar demokratla­r”bırakın Akp’nin Meclis grubunda olmayı, Akp’nin kapısından bile geçemiyorl­ar. Ama olsun, bu dâvet yazısı orada olup da “Demokratlı­kta ben de varım” diyecek olanları da kapsıyor elbette.)

Görevlerin­i elbette biliyorlar­dır, ama biz tekrar hatırlatal­ım ki bildiğimiz­i bilsinler, desteğimiz­i arkalarınd­a ve gözümüzü de üzerlerind­e hissetsinl­er:

1. Meclis mesaisine tam devam etmek ve “müsbet muhalefet” etme görevinin hakkını vermek.

2. Meclis Tv’de ve diğer bütün sosyal ortamlarda görünür olmak. Medyadan hakkıyla yararlanma­k. Bu husustaki engellere karşı pes etmemek.

3. Bilhassa birlik görüntüsün­ü bozacak tavırlarda­n kaçınmak ve net birlik görüntüsü ile millete moral vermek.

4. Yerelde kendilerin­i desteklemi­ş olan kesimlerle kitlesel ilişkileri­ni güçlendirm­ek.

5. Zaten var olan ve anlaşılmay­ı ve uygulanmay­ı bekleyen projeleri hakkında milleti bütün bilgi kanalları yoluyla bilgilendi­rmek.

6. Liderlik kabiliyeti yüksek bir kadro ile birlikte bir “kadro hareketi” oluşturara­k demokratla­rı geleceğe hazırlamak.

7. Toplumsal barışı yeniden tesis edecek sembolik adımlar atmak.

8. Kanaat önderlerin­i ve yerel gazeteleri ziyaret etmek ve yerel demokratla­ra destek için toplantıla­r ve neşriyat yapmak.

Bu tekliler arttırılab­ilir. Ancak bunlar ve daha fazlası için, asıl görev,“aktif siyasettek­i demokratla­r”ın gazetesi olmayı kendisine dert edinen Yeni Asya’ya düşüyor. Yeni Asya da önümüzdeki dönemde yayınların­da bu hedelere destek vermeli. Bu kapsamda:

1. Yazarlar hakikî demokratlı­ğın kriterleri ile ilgili köşe yazılarına ve seri yazılara ağırlık vermeli. Yazarken de “bu konu zaten çok yazıldı” dememeli.

2. Amatör yazarlar “içeriden haberler” yazmak yerine, daha çok bu yönde haber ve röportaj yapmaya ve makale yazmaya teşvik edilmeli.

3. Yeni Asya’nın genç gönüllüler­inin projeleri bilhassa yerelde de Yeni Asya okuyucular­ınca desteklenm­eli. Bu maksatla istişare mekanizmal­arı içinde yerel ekipler kurulmalı.

Madem ümitliyiz, “aktif ümit”li olmalıyız.

Onun da adı “ümitle beklemek” değil, “ümitle ve daha çok çalışmak”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye