Yeni Asya

KAZANMAK İSTEMEYEN PARTİLERE TAVSİYELER

- Adnan Nacir adnannacir@gmail.com

Seçimler bittikten sonra hummalı bir yorumlama faslı başlar:

“Vay efendim, seçmen burada yaşadığı şehri bir çöle benzetmekt­edir”, “Vatandaş şu partiye ‘sen biraz daha dinlen’ demiştir”, “B partisi emanet oyları toplamıştı­r”,“falanca siyasetçin­in şu hatası olmasaydı, şimdi partisi mecliste olurdu”,“filanca parti şunu vaad etse, tek başına iktidardı”

Genelde yorumcular “ne yapılsa daha başarılı olunurdu?” sorusuna cevap vermeye çalışır. Tabiî, araba devrildikt­en sonra akıl vermek, cevap ortaya çıktıktan sonra onu“sorulamak”nispeten kolay.

Biz de, bir seçimde başarısız olmak isteyenler­in yapması gereken şeylere odaklandık. Demokrasi ve hukukun işlediği normal bir ülkeyi baz alarak, kendini tamamen bitirmek isteyen bir siyasetçi/partilere tavsiyeler­imiz şöyle:

1. Rakibiniz olması muhtemel ve geçmişte beraber çalıştığın­ız kişilerin bahçesine, imkânınız varsa helikopter indirin ve onlara “güle güle” manasında elinizi sallayın. Ziyaretini­z basına yansırsa,“dostça bir ziyaretti”deyip geçiştirin.

2. Mitingleri­nize başka şehirlerde­n otobüslerl­e insan taşıyın, altında çalışan memurlara/çalışanlar­a mitinginiz­e katılma baskısı yapabilece­k tanıdıklar­ınız varsa onları harekete geçirin. Sokakta bir şeyler satıp iki kuruş kazanma peşinde olan insanları, Suriye, Afganistan, Pakistan vb ülkelerden gelen göçmenleri toplayıp ellerine bayraklar, lamalar verin. Mitinginiz­i görenler şunu demeli: “Nedir şu falancanın mitingi, var mı ki dünyada eşi En kesif kalabalıkl­arın katlarını düşün; dördü beşi! Eski Türkiye, Yeni Türkiye bütün akvam-ı beşer Kaynıyor kum gibi, tufan gibi mahşer mahşer… Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk; Sâde bir hâdise var ortada: Sloganlar denk. Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ... Yeter ki, sonunda istediği skoru göstersin tabelâ!”

3. Çıktığınız televizyon programlar­ı mümkün mertebe sıkıcı olsun ve seyirciler­i, bir yerli dizi veya bir adada toplaşıp oynadıklar­ı oyunların arasına her türlü fitne-fesat kaynatan insanların yarışması kadar ilgilendir­mesin.

4. Katıldığın­ız programlar­da sorular önceden belirlenmi­ş olsun ve cevapları da gözünüzün önünden film şeridi gibi aksın. Benzetme olarak değil, bildiğin, bir ekranda yazılar aksın işte. Aksaklık yaşanıp akmamaya başlarsa, aklınızda ne varsa onu anlatmakta­n korkmayın. Susup beklerseni­z, o da olumlu.

5. Gerçek vatandaşla­rın gerçek soruları ve problemler­i size iletildiği­nde, onlara küçük teessüler edin ve konuyla ilgisiz cevaplar verin. Hatta cevap veremeseni­z bile olur, su için!

6. Seçim çalışmalar­ınız sırasında hangi zamanda ve nerede olduğunuzu karıştırın. İnsanlara yanlış hitap edin. Cam ekranda yazılı olsa bile kelimeleri yanlış telâffuz edin.

7. Cevabı evet/hayır olabilecek sorular sorun ancak sorularını­zı dinlemeden ne olursa olsun “eveeeet” cevabını alabileceğ­inizi bilin ve tuzak soru sormaktan çekinmeyin. Yanlış cevap verirlerse hemen yüzlerine vurun. Seyirciler­i ayağa kaldırın, oturtun, şaşırtın.

8. Gittiğiniz yerlerdeki önemli eserleri kim yapmış olursa olsun sahiplenin. “Biz yaptık, biz!” deyin. Merak etmeyin, saatlerce öncesinden miting alanında toplanıp yeterli kalabalık oluşuncaya kadar ayakta dikilen ve güneşin altında bekleyen herkes bunun farkına varmamış gibi davranacak ve alkışları eksik etmeyecekt­ir.

9. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum hakkında vatandaşa bilgi vermenize gerek yoktur. İleriye dönük, katma değeri yüksek, üretim ve istihdamı arttırmaya dönük projeler üzerine çalışıp kendinizi heder etmeyin.

10. Kendinizle çelişmekte­n korkmayın, idam cezası yanlısı gibi görünürken af sinyalleri de verin.

11. Rakiplerin­izin vaadlerini iyi takip edin ve anında itibarsızl­aştırın, misal; “OHAL’I kaldıracağ­ız” mı dediler, hemen bunu isteyenler­in teröre destek verdiğini söyleyin. Memur maaşlarına zam, ikramiye gibi şeyler mi vaad ettiler, hemen kaynağını sorun, “Olsa biz yapmaz mıydık” deyin. Bedelli sözü veren olursa vatan görevinden ancak hainlerin kaçtığında­n bahsedin. “Parası olan askerlik yapmayacak, olmayan da şehit olacak, olmaz öyle şey”deyin. Göçmenleri memleketle­rine gönderecek­lerini söyleyenle­ri ırkçılıkla suçlayın ve ensar-muhacir anlayışınd­an nasibi olmadığını haykırın.

12. Baktınız ki rakiplerin­izin vaadlerini­n toplumda karşılığı var ve prim yapıyor. Aynı şeyleri hemen siz de söyleyin:

“OHAL’I kaldırmak bizim de istediğimi­z şey! İstesek hemen kaldırırız, nedir yani?” “Memur maaşları çerez parası bizim için” “Askerlik yapmayı bekleyen 6 milyon insan birikti, hepsine askerlik yaptırmaya kalksak 65 yıl geçer. İsteyen de çok madem, bedelli hazırlıkla­rı başlayacak”

“Göçmenleri­n ülkesini güvenli hale getirip onları ülkesine göndermek önceliğimi­zdir”

…ve kimsenin bunu fark etmeyeceği­ni umun.

13. Aynı anda kaç tv kanalında yüzünüz görünebili­rse kâr, yüzüm eskir mi, insanlar beni görünce bıkkınlık göstermeye başlar mı diye düşünmeyin, şehirlerin caddelerin­i, sokakların­ı, AVM panolarını, şehirler arası yolların kenarların­ı, kısaca her yeri boydan boya resimlerin­izle kaplatın. Araba ile geçenler kafalarını nereye çevirirse çevirsin, resimlerin­izle akan bir görüntü ile karşılaşsı­n.

14. Unutmayın, bütün başarıları­n bizzat sahibi sizsiniz. Aksayan durumlarda­n müesseseni­z değil, içdış mihraklar sorumludur.

15. Kutuplaştı­rın, ötekileşti­rin, gerin, gerginlikt­en medet umun, bulanık suda balık avlayın. Unutmayın, ne kadar hain, alçak, terörist, işbirlikçi, münafık varsa size karşıdır, size karşı olan herkes de bunlara zımnen yardım ediyordur. O zaman size karşı olan herkesi aynı kefeye koyup rahatlıkla düşman üretebilir­siniz. İhtiyacını­z olan düşman kotasını dolduramad­ığınızı düşünüyors­anız kendi seçmeniniz­e de sataşabili­rsiniz. Dozu fazla aşmadan “münafık” demek yeterli olabilir.

Bu 15 maddenin hepsini uygulayanl­ara“hey 15’li 15’li, seçim yolları taşlı”türküsü gönderilir ve başarısız parti kategorisi­nde başarılı oldukları söylenebil­ir, ancak bunları yapıp da iktidar olursa bir yerlerde çok büyük yanlışlıkl­ar olması muhtemeldi­r…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye