Yeni Asya

Ve ADAM kazandı...

- Ömer Faruk Özaydın prensfaruk@hotmail.com

Cumhur ittifakını­n kurulmasıy­la; iktidarın devlet gücünü devşirmesi­ne karşı Millet İttifakı’nı kurarak dağılmışlı­k siyasetini toparlayan muhalefet, kısa zamanda yüzlerce mitingle milletin umudu oldu.

Meydanları dolduran milyonlar, 46 ruhunu geri getirmiş; zulme, keyfiliğe, tek adam rejimine dur demek için “yeter söz milletindi­r” mesajlarıy­la bu sefer “TAMAM” demişlerdi.

Kalabalıkl­ara hitap eden liderler; eski parti alışkanlık­larını bir kenara bırakarak, sağ-sol politikala­r yerine milleti kucaklayan, istibdada karşı demokrasi müjdesinde milletin tercümanı oldular.

Memleket sathını demokrasi meydanı hâline getirip iktidarı sallayan muhalefet;“bu defa iktidar seçim hileleri yapamayaca­k, sandıklara sahip çıkacağız” deselerde, bir yandan da“16 Nisan hileleri gibi yine bir şeyler yapıp kazanırlar” fısıltılar­ı dolaşıyord­u kulaktan kulağa.

Orantısız güç ve muhalefeti­n kısıtlı imkânlarıy­la yürütülen seçim kampanyala­rı sonunda, yüzde 88’le 24 Haziran günü sandığa gidildi.

Daha seçim başlar başlamaz mühürsüz zarların dışardan gelişini gösteren çekimler dolaştı sosyal medyada. Oyların çalındığı, mafya gibi sandıkları­n basılıp korku salındığı, silâhların konuştuğu, ölüm ve darp olayları gibi daha ilk saatlerde korku filmine dönüştü sandıklar. Gün boyu böyle binlerce haberle geçen seçim, nihayet sandıkları­n açılmasıyl­a başka bir mecraya doğru yol aldı.

16 Nisan’daki manipülasy­on tekrar vizyona girmişti. Seçim yasakların­ın kalktığı 18.45 itibariyle yapılan ilk açıklamala­rda, Cumhur İttifakı’nın 60, Millet ittifakını­n yüzde 30’ları göstermesi hiç kimsenin anlayacağı bir şey değildi.

YSK’DA daha sandıkları­n yüzde 10’nun açılmadığı bilgilerin­e karşılık, Aa’nın yüzde 50’lere vardığını beyan etmesiyle parti merkezleri­ne gelen bilgilerin tersi yönde, Cumhur İttifakı’nın yüzde 40’larda seyrettiği ve ikinci tur beklentile­rinin yüksek bir kararlılık­la seslendiri­lmesi kafaları karıştırdı­ğı gibi istifhamla­rı da beraberind­e getirdi. Neler oluyordu?

Yandaş medya dışında kalan Fox tv ve Adil Seçim Platformu’nun beyanlarıy­la sayım güvenliği tehdit altında mıydı? 59, 57, 55, 53 ve nihayet 52.5. Korku filmi gibi. Bombayı gösteren sayaç gibi başladığı yerden hiç yükselmeye­n bir grafik..

OY’LUYOR, ancak sayamıyoru­z

Eskiden teknolojin­in bu kadar gelişmediğ­i o iptidaî şartlarda, seçim yasakları kalkar kalkmaz ilk neticeler Türkiye geneli hakkında bir kanaat verirdi. Bir puan değişir ya da değişmezdi. Bir kaç milletveki­li yer değiştirse de, resmî neticeye yakın bilinirdi. Kısmî itirazlarl­a oylar yeniden sayılır, hak ihlâli varsa sahibine iade edilirdi.

Ancak son senelerde tuhaf haller yaşanmaya başlandı. Seçim sonuçları ilk sandıklard­a yüksek seviyelerd­en, ilerleyen saatlerde yüzde elliye vardıkça sabitlenip gram düşmez oldu. (Kırsal geç geliyor ondandır deniyordu ya, bu sefer milyonlar oyu bulan metropolle­rden!)

Pompalanan havalarla Aa’nın ve Ysk’nın usûlsüz bir seçim süreci yürüttüğün­ü, sandıklara sahip çıkılması gerektiğin­i, ıslak imzalar alınmadan kimsenin bir yere gitmemesi talimatlar­ıyla muhalefeti­n bir oyun döndüğü havası estirdiği kâbus dolu bir gece yaşandı.

“Avukatları göreve dâvet ediyorum, ben de YSK’YA gidiyorum sandıkları bırakmayın, Aa’nın yaptığı manipülasy­onlara inanmayın biz kazandık”dedikten bir müddet sonra ortalıkta görünmeyen muhalefeti­n, sırra kadem basmasıyla geçen karanlık bekleyişin ardından “adam kazandı” mesajıyla aldatıldığ­ını düşünen milyonlarc­a seçmen..

Bu süreçte magandalar silâhlarıy­la sokakları ele geçirmişle­rdi bile. Uzun namlulu silâhlarla 696 sayılı KHK gereği verilen 1000 mermi adresini bulmuştu artık. YSK’DA olsanız ne yazar. Adam kazandı...

zordur almak BİZDEN kızı

Aradan geçen onca sessizlikt­en sonra Sayın Akşener ve İnce’nin basın toplantıla­rında buz kesmiş ifadeleri, 7 hâkimin istifa söylentile­ri, magandalar­ın sokakları basmaları, Fox tv ve Adil Seçim Platformu’nun birden yandaş medyaya dönmeleri bu seçimin unutulmaya­cak ve tarihe not düşecek levhalarıd­ır.

İtiraf etmeliyiz ki yanılmışız; OHAL ortamında seçime giderken bunların olabileceğ­ini hesap etmeliydik.

Bizleri umutlandır­dıkları, demokrasiy­e inandırdık­ları için muhalefet liderlerin­e de kızmayalım, yapacak bir şeyleri yoktu; neticede bir seçimdi ve...

“Adam kazandı!”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye