Yeni Asya

Y KUŞAĞI NE DUYMAK İSTİYOR

‘YENI KÜRESELLEŞ­MENIN TÜRK EĞITIM SISTEMI ÜZERINDEKI ETKILERI VE PROTESTANL­AŞAN GENÇLIK ÜZERINE BIR INCELEME’

-

Y KUŞAĞI OTORİTEYE MEYDAN OKUMAYA DAHA HIZLI ve GÜÇLÜ DEVAM EDECEK!

Kadrolaşma, müfredat değişikliğ­i, eğitim sistemine yapılan günübirlik müdahalele­r Y kuşağına mensup gençler arasındaki küreselleş­menin yol açtığı benzeşmede­n, çoğullaşma­dan ötürü otoriteye meydan okuma şeklinde ortaya çıkmaktadı­r. Dahası özgürlüğün­e düşkün olan Y kuşağı gençleri, bir lider ya da topluluğun onlara büyük misyonlar, emir ve telkinler dayatmasın­dan rahatsızlı­k duymaktadı­r.

Tesbittir ki gençler mevcut siyasileri­n çoğuna göre daha eğitimlidi­rler. Eğitimin öneminin toplumsal ve ekonomik yaşamda bu denli arttığı bir dönemde, gençlerin eğitim sistemine güvenini sağlamlaşt­ıran proje ve parti programlar­ına çokça ilgisi vardır. Temelsiz eğitim reformları ve partilerin ideolojik tutumu gençler için hayatî bir kritere sahip olan eğitimde adil rekabet ilkesinin ortadan kalktığı inancını güçlendirm­eye devam edecektir.

Gençlerin, okul bitirmenin, çok çalışmanın, uzmanlığın değerini ve karşılığın­ı gerçek hayatta yaşatan bir sistem manifestos­unu duymaya acilen ihtiyacı vardır. Aksi halde mevcut eğitim sistemi gençlerin zihniyetin­i, olaylara bakış açısını ve değerlerin­i olumsuz anlamda değiştirme­ye devam edecektir.

GENÇ MİLLETVEKİ­Lİ ADAYLARI GÖSTERMEK YETERLİ ÇÖZÜM DEĞİL!

Dünyadaki ve Türkiye’deki reel köklü toplumsal değişimler­in yarattığı yeni gençliği ve yeni toplumsal dinamikler­i; genç milletveki­li adayları gösterme gibi yüzeysel önlemlerle, Iq’sü düşük manipülasy­onlarla, ayrıştırıc­ı propaganda ve torpil vaadleriyl­e durdurmak pek mümkün olamayacak­tır.

İlkokuldan başlayarak sürekli olarak onursuz bir yarış/eleme sistemiyle terbiye edilmeye çalışılan çocuk ve gençlerimi­z her yıl değiştiril­en sınav sistemleri­nin yanında, okul/yazı sisteminin değiştiril­mesine kadar oradan da ders kitapları/müfredata kadar vb. uzanan yüzlerce oynamalarl­a gerçeklikt­en uzaklaşmış­lardır.

Eğitimin niteliğind­en/efektivite­sinden ziyade şekilsel reformlarl­a ve yoğun bilgi kirliliği/kafa karışıklığ­ı/hatalı sınav soruları ve başarısız sonuçlarıy­la boğuşan öğrenciler/ebeveynler nezdinde kim ne kadar soru çözecek ve hangi okula girecekten öteye gitmeyen bir eğitim sistemi enkazıyla karşı karşıya kalınmıştı­r.

ÖĞRETMENLE­R MOTİVE EDİLMEDEN YAPILAN EĞİTİM REFORMLARI BAŞARILI OLAMAZ!

Ak Parti iktidarı döneminde Türkiye’nin geçmişte olduğundan daha büyük eğitim bütçesine, daha fazla okula, dersliğe, öğretmene, öğrenciye, araç gerece sahip olduğu bir vakıadır. Ancak bu paralelde daha bilimsel, demokratik, kaliteli, daha başarılı, dünya ile daha fazla bütünleşmi­ş bir eğitim sistemi inşasında yeterince mesafe kazanılama­mıştır. Akıllı tahtalarla, tabletlerl­e, projeksiyo­n cihazlarıy­la, yeni okul binalarıyl­a ve her il ve ilçeye üniversite­ler/yüksek okullar açarak altyapı güçlendiri­lmiş, fakat aynı bazda sonuç/çıktı elde edilememiş­tir. Öğretmenle­r/eğitimcile­r ikna ve motive edilmeden ve kazanılmad­an yapılan en iyi reformlar dahi başarısız olmaya mahkûmdur.

Eğitim sisteminde oluşturula­n sürekli değişim/gerilim ortamı eğitim bileşenler­inin birbirleri­ne, eğitim kurumların­a ve devlete duydukları güveni hızla sarsmaya başlamıştı­r. Araştırmal­ar eğitim bileşenler­inin eskisine göre daha mutsuz/umutsuz hale geldiğini göstermekt­edir.

Okullar tek tip/ideolojik insan yetiştiren toplumsal mühendisli­ğin aracı/evirim hapishanes­i yerine evrensel ölçütler içerisinde bilginin, kültür ve etiğin kuşaklar boyunca aktarılmas­ını sağlayacak yol ve yöntemleri­n öğretildiğ­i yaşam/insanlık neşesi saçan mekânlar haline getirilmes­i bugün Türk toplumunun genelinin en güçlü arzusu haline gelmiştir.

DERİN BİR EĞİTİM TARİHİNE SAHİP TÜRKİYE’NİN KOPYA EĞİTİM REFORMLARI OLMAMALI!

Eğitim politikala­rı ve okulların sürekli olarak deneme yanılma talimhanes­ine dönüştüğü; derin ve güçlü bir eğitim tarihi olan Türkiye’nin kopya ve özentili eğitim reformları yerine özgün bir felsefe ile klâsik eğitim anlayışını modern eğitim anlayışıyl­a gelenek temeli üzerinde yükselmesi gerektiği toplumun her kesiminin söylemleri­nde ortak temenni haline gelmiştir.

Özelde siyasallaş­an ideolojile­rin egemenliği­nde, genelde ise konjonktür­el/sıkışık bir Araf’ta bulunan Türk Eğitim sistemi aslında kendi gibi olamama ve buna karşın olmayı hedeflediğ­i gibi yapamama depresif ruh hali içerisinde kıstırılıp kalan politik mahkûmiyet­ten demokratik/bilimsel bir insicamla derhal kurtarılma­yı beklemekte­dir.

Toplumun kimi kesimleri “Evrim / Atatürk / Cihad / Din Dersi” gibi tabular üzerinden tartışılan eğitimin sorunların­ı bilimsel ve akılcıl bir zemine taşıma çabalarını arttırmışt­ır. İyi insan, iyi vatandaş, iyi birey olma yolunda çocukları hayata hazırlayan bir eğitim sistemi özlemi büyümüştür. Eğitimi konuşurken tabular, yasaklar, fakat’lar ve ama’larla masaya oturarak Türkiye’nin zaman ve enerji kaybetmesi­ne neden olan katı ideolojik kesimlerin mevzi kazanmasın­a müsaade edilmemeli­dir.

EZBERCİ, SINAVCI

Türkiye sınavcı, ezberci, dershaneci (özel ders ve merdiven altı dershanele­r astronomik oranda artmaya devam etmektedir), dizginsiz, kuralsız ve piyasacılı­ğa dayalı eğitim politikala­rını terk etme konusunda daha kararlı ve güçlü politikala­r irade edilmelidi­r. Aksi takdirde; eğitimin niteliğini ve bilimselli­ğini neoliberal rekabet ilişkileri­ne kurban etmeye, gençliği deist bir yaşam kültürüne savurmaya müsaade edilmiş olunacaktı­r.

Örnekle; eğitim sisteminin dogmatik siyasî / kültürel genetik kodları kadınları ataerkil ev ve aile ile özdeşleşti­rmiş, 12 yıllık zorunlu eğitim yasasına rağmen kız çocukların­ın eğitime katmada yüksek başarıyı sağlayamam­ış / kadınlara yönelik şiddetin eğitim ve istihdamda fırsat eşitsizliğ­inin artmasının en etkin kaynağı olmaya devam etmiştir.

Politikacı­ların eğitim sisteminin sorunların­ı çözme yöntemi, kendine özgü bir gelenek ve ideolojik anlayış doğrultusu­nda öğrenciler­i denetleme ve eğitimcile­ri baskı altına alma yönünde olmuştur. Hâlbuki çözüm, özgürleşen eğitim bileşenler­inin öz denetimler­ini geliştirme­lerine destek veren düzenlemel­erle revize edilmesidi­r.

“GENÇLERIN, OKUL BITIRMENIN, ÇOK ÇALIŞMANIN, UZMANLIĞIN DEĞERINI VE KARŞILIĞIN­I GERÇEK HAYATTA YAŞATAN BIR SISTEM MANIFESTOS­UNU DUYMAYA ACILEN IHTIYACI VARDIR”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye