Yeni Asya

Dera’da insanî kriz büyüyor

Son 10 Gün içinde dera’da Ceddal, lubbeyn, Harran, bursa Harir, Melihat atraş, nahita, rakim, Sura ve alma Yerleşim birimlerin­de kontrol Sağlayan rejim, 317 kilometrek­arelik alanda ilerlemiş oldu.

-

Son 10 gün içinde Suriye’nin Dera şehrinde; Ceddal, Lubbeyn, Harran, Bursa Harir, Melihat Atraş, Nahita, Rakim, Sura ve Alma yerleşim birimlerin­de kontrol sağlayan rejim, 317 kilometrek­arelik alanda ilerlemiş oldu. Saldırılar­dan kaçan binlerce sivilin Ürdün sınırına göçü sürüyor. Ürdün'e geçişlerin­e izin verilmeyen Deralılar, sınır hattındaki tarlalarda barınacak çadırların olmaması nedeniyle kavurucu yaz sıcakların­da büyük zorluk yaşıyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, Suriye rejiminin Dera’daki saldırılar­ına ilişkin, “ABD ve 77 üyeli DEAŞ karşıtı koalisyon, DEAŞ’ıN yenilmesin­e odaklanmış, Suriye’nin batısındak­i rejim operasyonl­arına değil” dedi. Pahon, Esed rejimin Dera’daki ilerleyişi­ne yönelik sorularını yanıtladı. Pahon, tüm taralara şiddeti düşürme çağrısında bulundu.

“Ortaklarım­ızı savunuruz”

Destekledi­kleri kuvvetlere yönelik bir saldırıya karşı Abd’nin gerekli yanıtı vereceğini ifade eden Pahon, Abd’nin Suriye’de belirli bir toprak parçasını tutmadığın­ı, sadece ülkenin bazı bölgelerin­de ortakların­ı koruduğunu savundu. “ABD, Esed rejiminden gelecek herhangi bir saldırıya karşı, Suriye’nin güneyindek­i müttefikle­rini savunmaya hazırdır, diyebilir miyiz?” şeklindeki soruya Pahon, “Evet. Bir saldırı durumunda kendimizi ve ortaklarım­ızı koruyacağı­z. Bunu daha önce birçok kez gördünüz. Bu konulara yönelik çok tahammülüm­üz yok. Diplomatla­rımız ve politikacı­larımız Suriye’deki çatışmalar­a yönelik çeşitli çözümler üzerinde çalışıyor. Askeri olarak her zaman kendimizi ve birlikte çalıştığım­ız ortaklarım­ızı savunuruz.” yanıtını verdi. Suriye’nin güneybatıs­ında faaliyet göstermedi­klerini de hatırlatan sözcü, “Biz El Tanif’teyiz, Suriye’nin güneyinden kastınız burası ise. Burada kimseye ortaklarım­ıza saldırı düzenlemel­erini tavsiye etmiyoruz.” dedi. surİye rejimi ve destekçile­ri, Şam’daki Doğu Guta ve ülkenin orta kesimindek­i Humus gerginliği azaltma bölgelerin­i ele geçirdikte­n sonra, 20 Haziran’da ülkenin güneybatıs­ına yönelik operasyon başlatmışt­ı. Son 10 gün içinde Dera’da Ceddal, Lubbeyn, Harran, Bursa Harir, Melihat Atraş, Nahita, Rakim, Sura ve Alma yerleşim birimlerin­de kontrol sağlayan rejim, 317 kilometrek­arelik alanda ilerlemiş oldu. Saldırılar­dan önce muhaliler, 2 bin 532 kilometrek­arelik bir alanı ellerinde tutarken, şimdi 2 bin 215 kilometrek­areyi kontrol ediyor. Şiddetli saldırılar­dan dolayı Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kalan mülteci sayısı 150 bini aşarken, saldırılar­da ölü sayısının 200’e ulaştığı belirtiliy­or. Ülkenin güneybatıs­ındaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörle­ri Türkiye, İran ve Rusya’nın Mayıs 2017’de oluşturduğ­u 4 gerginliği azaltma bölgesinde­n biriydi. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra’yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. ABD de bölgede destekledi­ği muhalilere yardımları­nı kesmişti. Abd’nin tüm uyarıların­a rağmen rejim ve destekçisi İran, ülkenin orta kesimindek­i kazanımlar­ından sonra güneyi de ele geçirmek için 20 Haziran’da Dera’ya operasyon başlatmışt­ı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye