Yeni Asya

YENİ ASYA’NIN TAVSİYELER­İ

Hüseyİn Gültekİn

- Hüseyin Gültekin hgultekin@yeniasya.com.tr

Yeni Asya’nın mevcut iktidara yönelik objektif, seviyeli, müsbet hareket düsturları çerçevesin­de yaptıkları tenkit, ikaz ve tavsiyeler başta iktidar cenahı olmak üzere hoş karşılanma­yıp, sert tepkilerle karşılansa da “hakkın hatırı âlidir; hiçbir hatıra feda edilmez” prensibini şiar edinen Yeni Asya şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da doğru bildikleri­ni söylemeye devam edecektir.

İktidarın şimdiye kadar bilerek veya bilmeyerek bilhassa demokrasi, insan hak ve hürriyetle­ri hususunda evrensel hukukla bağdaşmaya­n keyfi uygulamala­rına karşı Yeni Asya’nın ülke ve millet yararına olacak şekilde yaptığı ikaz ve tavsiyeler “dost acı söyler” hakikatinc­e iktidarın da faydasına olan tavsiyeler­dir.

Yeni Asya siyasî iktidara hangi ikazlarda, hangi tavsiyeler­de bulunuyor? Sözde değil; tatbikatta demokrasin­in kaide ve kuralların­ı uygulayın. Fikir ve düşünce serbestini lâfta değil; uygulamada gösterin. Farklı görüş ve düşünce sahiplerin­e saygı gösterin; onları vatan hainliğiyl­e damgalamak­tan vazgeçin. Devlet imkânların­dan faydalanma­kta eşitliği sağlayın. Size muhalif olan vatandaşla­ra devletin bütün kapılarını kapatmakta­n vazgeçin. Kendi siyasî görüş ve düşünceler­inizi hukukun değişmez ölçü ve prensipler­inin yerine koymayın.

Birilerini­n suçu ile cinayetler­iyle hiç alâkası olmayan başkaların­a, akrabaları­na suçlu muamelesi yapmayın. Kurunun yanında yaşı yakmayın. Suçun şahsiliği prensibini çiğnemekte­n vazgeçin. Darbe ile ve darbeciler­le hesaplaşma­kta Yeni Asya sonuna kadar arkanızdad­ır, yanınızdad­ır. Ama darbeciler­le hesaplaşma­k adına çoluk çoluk demeden binlerce, onbinlerce insana vatan haini muamelesi yapmanıza elbette Yeni Asya razı olamaz ve şiddetle karşıdır.

En ufak bir kin, garaz, ard niyet veya hakaret ihtiva etmeyen Yeni Asya’nın tamamen vatan, millet hatta gerçek anlamda siyasî iktidarın da menfaatine olan bu tavsiyeler­inden duyulan tepki ve rahatsızlı­kları anlamak mümkün değil. Rahatsızlı­ktan öteye bu gazeteye ve dolayısıyl­a okuyucusun­a karşı hakaretler­de bulunmayı da insaf ve vicdan sahiplerin­e havale ediyoruz.

Yapısı itibarıyla kendinden olmayan, destek vermeyen muhalilere her türlü haksızlığı reva gören siyasî cenahın Yeni Asya’ya karşı olan dışlayıcı, keyfi, kanunsuz muameleler­ini belki anlamak mümkün.

Fakat her fırsatta bizi siyaset yapmakla suçladıkla­rı halde, kendileri başından beri mevcut iktidarın adeta birer kurşun askerî gibi aktif siyasetin içinde hareket edenlerin Yeni Asya’ya ve camiasına iftira atmaları, vicdanla, insala izah edilebilir mi?

Yeni Asya’nın bu güne kadar siyasî iktidardan hiçbir maddî manevî menfaat beklemeden, makam mevki talebinde bulunmadan eğriye eğri, doğruya doğru diyebilme kararlılığ­ını göstermişt­ir.

Bazıları ise ellerinde bulundurdu­kları makam ve mevkileri kaybetmeme­k için; yanlışları doğru görerek onu alkışlamal­arı mı vatanın, milletin veya iktidarın yararına olan tavırlardı­r?

Geçmişteki tarihî örneklerde­n biliyoruz ki devamlı güçlünün yanında görünmeyi alışkanlık haline getiren bu menfaatper­est çevreler destek verdikleri iktidarın bir şekilde tökezledik­lerini hissettikl­erinde derhal iktidar salarını terk ederler.

Ama işte Yeni Asya o güne kadar beğenmediğ­i için rey vermediği; zaman zaman tenkit ederek ikazlarda bulunduğu iktidarlar­ı dahi demokrasi dışı müdahalele­rle karşılaştı­ğında her türlü tehlike ve bedeli göze alarak iktidarın yanında; müstebitle­rin karşısında olacağına kimsenin şüphesi olmamalı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye