Yeni Asya

“Mızıkçılık yapmayacak bir Meclis!”

- Cevher@yeniasya.com.tr

Seçimden önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, “Cumhurbaşk­anı ile uyumlu çalışacak, zıtlaşmaya­cak, parazit yapmayacak, mızıkçılığ­a yol açmayacak bir Meclis çoğunluğun­a, AK Parti çoğunluğun­a hayati derecede ihtiyaç var” demişti. (DHA, 20.6.18)

Yazıcı, peşinden de bu tezini, “yeni sistemin oluşması için uyumlu ekip çalışmasın­ın gereği”ni bildirip, “Çünkü yeni bir sistem, yoksa zıtlık üzerinden yürür” diye de uyarmıştı.

Vakıa şu ki, seçim tartışmala­rında gürültüye gelen AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın bu ifâdesi, millet irâdesinin temsilcisi Meclis’i devre dışı bırakan “tek kişilik rejim”in açık ikrarı.

Meclis’in cumhurbaşk­anına tek başına feshetme yetkisini verdiği Meclis’in millet irâdesiyle yasama yetkisini kullanması­nda” cumhurbaşk­anı ile uyumlu çalışması, zıtlaşmama­sı”nın esas alındığını­n; cumhurbaşk­anı ile uyumlu olmayan yasama yetkisi kullanması­nın “parazit ve mızıkçılık” olarak yorumlandı­ğının itirafı.

Buna göre, cumhurbaşk­anı Meclis’e göre değil, Anayasanın “Yasama yetkisi Türk milleti adına Tbmm’nindir, bu yetki devredilem­ez” hükmüyle yasama yetkisini verdiği 600 vekillik Meclis, parti başkanı cumhurbaşk­anına göre çalışacak; “parazit ve mızıkçılık yapmayacak!”

Görünen o ki, öteden beri “ucûbe sistem” tartışmala­rında sergilenen garabetler bu cumhurbaşk­anının başkanı olduğu parti çoğunluğun­a göre dizayn edilmesi “tek şahıs hâkimiyeti” zihniyetin­den kaynaklanı­yor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye