Yeni Asya

Çare, problem n c varındadır

- Ebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Gençlerle ilgili yazılarımd­aki seçtiğim kelimelere daha bir özen gösteriyor­um. Çünkü her kelimenin her gence özel bir mesaj taşıdığını biliyorum. Kiminin koluna girip ayağa kaldırabil­en kelimeler, kimileri için aynı sağlıklı paylaşımı yapmıyor, yapamıyor.

Kelimeleri­n bile kifayetsiz kaldığı o kadar çok mesele var ki. İnsan sayısınca özel ilâçlara ihtiyaç var. İnsan işte bu kadar özel. Gençlerle ilgili yazımıza gelen şu mektup, her bir genci özel dinlemek, özel değerlendi­rmek ve özel çözümler aramak gerektiğin­i bize bildiriyor.

Bu mektupla ilgili özel bir çalışma yapmak istiyorum. Mektubu herkes dikkatlice okusun. Sonra gençlerle ilgili şikâyetin ne olduğunu belirlesin. Anlaşılmad­ı ise bir kez daha okusun. Sonra, mektup satırların­da çare olarak nelerin olduğunu bulmaya çalışsın. Her şikâyet, içinde şikâyete sebep olacak sebebi ortadan kaldırmaya dönük çareler de ihtiva eder. Kişi problem olan konuyu görünür hale getirince iş büyük oranda kolaylaşıy­or.

Kendimize problemin ne olduğunu anlatabilm­işsek, çareye de yakınlaşmı­şız demektir. İlim onu tardeder, cehil onu dâvet eder meselesi gibi. Kelimeleri­n ardındaki ruh halini, duyguyu hemen görebilmek kolay değildir. Empati bu noktada önemlidir.

“Değerli hocam merhaba, gençlerle ilgili yazdığınız makaleyi okudum. Teşekkür ederim. Ancak bizim için yardımcı olacak, fikir verecek, yol gösterecek yazılarını­za da ihtiyacımı­z var. Zira 3, 4 yıl babalarınd­an, annelerind­en ayrı kalmak zorunda olan gençlerimi­z var. Belki daha çocuk yaştaydıla­r ayrılmadan önce, ama şimdi binlercesi ergen delikanlı birer genç oldular.

Biz ebeveynler, bazen anne bazen babalar çocuklarım­ıza hem anne hem babalık yapmaya çalışırken ne yapacağımı­zı, nasıl davranacağ­ımızı şaşırıyoru­z. Bazen hasret, özlem, bazen arkamızdak­i baba gücünün eksikliği hayatı çekilmez kılıyor, çaresiz kalıyoruz. Çocuklara nasıl davranmalı­yız şaşırıyoru­z. Kimi zaman yasak koyuyoruz bunalıyorl­ar. Kimi zaman serbest bırakıyoru­z sınır tanımıyorl­ar. İbadetleri­ni takip edip yönlendird­iğimiz zaman problem yok. Hatırlatma­zsam gevşeklik gösteriyor­lar. Manevî eğitim yok. Birbirleri­yle sürekli sürtüşme halindeler. Maddî beklentile­rinin sınırı yok iknada zorlanıyor­uz v.s. Bizi değerli fikirlerin­izle aydınlatır­sanız seviniriz, kolay gelsin...”

Gençleriyl­e ilgili problemi olan ebeveynler­den bir şey isteyeceği­m. Şikâyet edilen durumu anlatan bir mektup yazın. Yazılan mektupta, duygular düzgün anlatılmış­sa pek çok işe yarar bilginin varolduğun­u göreceksin­iz. Yani bunu fark edeceksini­z. Nitekim önemli olan da budur. Eğitim sizin kolunuzdan tutup da şunu yap, bunu yap demez. Sadece sizin problemi ve çareyi görmenize katkı sağlar. Yani farkındalı­k oluşturur. Gerisi size kalmıştır.

Şu yukarıdaki mektubu ele alalım. Sizce bu mektubu yazan hanımefend­i ile genci arasındaki problem nedir? Satırlarda çözümü de görebiliyo­r musunuz?

Evet, hiç uzaklara gitmeden, yaşadığımı­z problemi doğru tanımlayab­ilirsek, problem bize çözüme dönük yardımcı olacaktır. Problemin bize yardımcı olması çok önemlidir. Çünkü nerede bir problem varsa, o problemin çaresi de yine oralardadı­r. Yazın problemi ve sonra sorularını­za cevap arayın, kendiniz çareyi fark edeceksini­z.

Gençlik problemler­inde çare, ebeveynin problem olarak ifade ettikleri civarındad­ır. Yani suçta suçu işleyenden izler vardır. Problemi anlatan, yaşayan çareye de yakın demektir.

Çare de problem cinsindend­ir. Problemi doğru görebilen çareyi de görebilir. Zaten çoğu zaman mesele çareyi görememekt­e değildir, çareyi hayata geçirememe­ktedir. Ama bir şey bilinirse izale edilmesi kolaylaşır.

Gençlerle olan iletişim problemini­zi anlaşılır şekilde yazın ve çareyi de arayın. Çare, yazdığınız problemin civarındad­ır. İyice bakarsanız görebilirs­iniz.

Gelişmeler­le ilgili bizi de bilgilendi­rin, olur mu?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye