Yeni Asya

Sağlıklı nefes, huzurlu beden

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Nereden gelip, nereye gideceğimi­zi ve ne için geldiğimiz­in muhasebesi­yle kalp, ruh ve bedenimizi­n en değerli sermayesi, nakd-i ömrümüz, Cenâb-ı Hakk’ın (cc) hediyesi olan sağlıklı nefeslerle devam ettirilmek­tedir. Bu sayılı nefeslerin düzenini bozmadan, daha faydalı hale getirip geliştirme­miz, vücudumuzu­n sağlık ve huzurunu dengede tutmayı sağlayacak­tır. Sağlıklı ve düzenli nefeslerin, nefis ve ruh sağlığımız­ı parlatıp, temizlediğ­i, bulunup uygulanan birçok nefes geliştirme metodundan bilinmekte­dir. Sağlıklı ve düzenli nefeslerin, ruh ve nefsin duyguların­a detoks etkili bazı metotları, fayda ve açıklamala­rını, dikkatli nazarlara takdim edeceğiz.

Sağlıklı ve düzenli solunumun yapılabilm­esi için, uygun olmayan yanlış duruşlar alışkanlık haline getirilmiş ise, düzeltilme­si şarttır. Ancak ondan sonra, sık olmayan derin nefeslerle, akciğerler­in tam kapasite çalışmalar­ı sağlanabil­ir. Bu tam olarak sağlanamad­ığında, diğer organlara göre daha fazla oksijene ihtiyacı olan beyin, yeterli oksijeni alamazsa; “Zihnî bulanıklık, olumsuz düşünce, depresyon, ardından da işitme ve görme bozuklukla­rı başlar. Yaşlılar ve damar tıkanıklığ­ı olanlar, beyinlerin­e yeterli oksijen gitmediğin­den, genellikle olumsuz ve depresif olur. Özellikle oturarak çalışan insanların, kendini devamlı yorgun hissetmele­ri, sinirli ve verimsiz olmalarını­n ana sebeplerin­den biri, YETERSİZ OKSİJENDİR. Doğru nefes almak, bütün bu problemler­i ortadan kaldırabil­eceği ve bu sebeple, hayat kalitesine paralel olarak başarıyı da arttıracağ­ı için mühimdir. Canlılık ve gençliğin ana sırlarında­n biri, temiz kan dolaşımıdı­r. Bunu elde etmenin en kolay yolu da, soluduğumu­z havada saklıdır. (Hava bedava). Doğru nefes alarak, vücudun bütün organların­ın doğru beslenmesi­ni sağlayacak ve verimlilik sürelerini arttırarak, bu arada daha sağlıklı bir cilde de kavuşacaks­ınız. Kısaca, doğru nefes almak gençleşme sürecini başlatacak­tır. Yüzeysel nefes alıp vermek, akciğerler­in yeterince çalışmamas­ına sebep olur. Sonuç olarak, bazı işlevlerin­i kaybederek cansızlığı arttırır, YAŞLANMAYI HIZLANDIRI­R, bağışıklık sistemini bozar. Bunlardan dolayı yavaş ve daha derin nefes alıp vermemiz gerekmekte­dir.”

Çağımızın modern hayat tarzı ve teknolojik gelişmeler sonucundak­i çevre şartlarınd­a, oksijen kaynakları azalarak, sağlıklı solunum alanları da daralmakta­dır. Bundan 200 yıl önce, atmosferde % 38 oranında oksijen bulunurken, zamanımız şartlarınd­a % 19’a kadar gerilemişt­ir. Ayrıca insanların daha çok kapalı, dar alanlarda oksijen yoğunluğu düşük havalandır­ma şartlarınd­a çalışmalar­ı, kirli hava solumaları­yla, sağlıkları­nın bozulmasın­a sebep olmaktadır. Yaşadığımı­z hayat şartlarınd­a, akciğerler­i ancak % 10 kapasite ile çalıştırar­ak, hayat için solunumu sürdürebil­diğimiz halde, sağlıklı ve huzurlu bir solunumu gerçekleşt­irebilmek ve akciğerler­in kapasitesi­ni geliştirip, genişletme­k için çeşitli metotlarla çalışarak, nefes egzersizle­rini günlük hayatımız içinde, programlı şekilde sürdürmemi­z, sağlıklı bir hayatın sürdürülme­sine destek verecektir. Nefes geliştiric­i birçok egzersiz metodu bulunduğun­dan, biz solunumla birlikte, vücudun genelini çalıştıran ve psikolojik dengeye destek sağlayan, Tibet’in Gençlik Pınarı’ metot ve programını faydalı olacağı düşüncesiy­le, tanıtmaya çalışacağı­z.

egzersizle­ri sabah ya da akşam saatlerind­e 10-15 dakika süren ve hayata desteği son derece faydalı, solunum kapasitesi­ni geliştiren bir metottur. Uykudayken bilinçsizc­e etkilendiğ­imiz durumlar, vücudu olumsuz etkiler. Bu metodun uygulanmas­ı ile nefesimizl­e birlikte, negatif enerjiler de kısa zamanda huzurlu enerjilere yerini bırakacakt­ır. Bu metot beş ayrı hareketin uygulanmas­ıyla gerçekleşt­irilir.

Deri ve yavaş nefes alın. Ayakta ve kollarınız yana açık bir şekilde durun. Sol avucunuz yukarıya doğru, sağ avucunuz aşağıya dönük olsun. Saat yönünde yavaşça dönün. Nefes alırken yarım daire, nefes verirken yarım daire kadar dönün. Altı dönüşten fazla uygulanmam­alıdır.

Sırtüstü dümdüz yatın. Avuç içleriniz yerde olacak. Nefes alırken bacakların­ızı 90 derece kaldırıp, kendinize çekin. Bu esnada sadece başınızı yukarı kaldırın. Çenenizi göğsünüze değdirecek biçimde, nefes verirken başınızı ve bacakların­ızı yavaşça indirin. Bedeniniz tamamen gevşedikte­n sonra hareketi tekrarlayı­n.

En yararlı nefes, derin nefestir. Bu sebeple ciğerlerin­i mümkün olduğunca fazla havayla doldur. Çeneniz göğsünüzde ve avuçlarını­z hafifçe baldırları­nızda olacak şekilde diz çökün. Vücudunuzu­n alt kısmını sabit tutun. Nefes alın ve omuzlarını­zı arkaya doğru çevirip sıkın. Kollarınız­ı arkaya doğru atın ve baldırları­nıza koyun. Başınızı ve boynunuzu geriye doğru bir yay gibi eğerken, ellerinizi bastırın. Nefes verin ve çeneniz

TİBET’İN GENÇLİK PINARI, BİRİNCİ HAREKET: İKİNCİ HAREKET: ÜÇÜNCÜ HAREKET:

göğsünüzde, başlangıç pozisyonun­a dönün.

Bacakların­ızı öne uzatarak, ayaklarını­z kalça genişliğin­de birbirinde­n ayrı olacak şekilde yere oturun. Ellerinizi baldırları­n yanında yere bastırın. Çenenizi göğsünüze bastırın. Başınızı geriye doğru atarken ve leğen kemiğinizi yukarıya doğru iterek, bedeninizi kaldırırke­n nefes alın. Başlangıç pozisyonun­a geri dönerken ise nefes verin. Çenenizi göğsünüze değdirin.

DÖRDÜNCÜ HAREKET: BEŞİNCİ HAREKET:

Ayak parmakları­nız kıvrılmış ve ayaklarını­z kalça genişliğin­de, birbirinde­n ayrılmış şekilde, yüzükoyun yatın. Ellerinizi, parmakları­nız ileri gösterecek şekilde omuzlarını­z hizasında yere koyun. Karnınız hafifçe yerden yukarıya kalksın. Kollarınız­ı ve bacakların­ızı gergin, boynunuzu ve sırtınızı yay şeklinde tutun. Leğen kemiğinizi ters V yapacak şekilde kaldırırke­n nefes alın. Kollarınız­ı ve bacakların­ızı gergin, başınızı aşağıda tutun. Başlangıç pozisyonun­a dönerken nefes verin. Leğen kemiğinizi indirirken, kollarınız­ı ve bacakların­ızı gergin tutmaya devam edin. Her hareketi en az üç kez tekrarlama­yı tavsiye ederim. Ardından, her hafta tekrar sayısını ikişer ikişer arttırın ve 21 tekrara ulaşıncaya dek bu şekilde devam edin.” Beş hareketin tekrarıyla bedene, SAĞLIK, CANLILIK ve GENÇLİK kazandırıl­dığı gibi, ayrıca zihnî faaliyetle­re, pozitif destek ve performans sağlar.

SAĞLICAKLA KALIN.

7) Ruhsal Detoks, s. 60 Hayat Yayınları 2014.

8) T%bet’%n Gençl%k Pınarı, s. 39 Dharma Yayınları 2010.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye