Yeni Asya

İYİ PARTİ VE DEMOKRATLA­R

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

24 Haziran seçiminden çıkan sonuçlarla seçim öncesinin gözlemleri arasındaki derin fark 16 Nisan sonrasına çok benzeyen bir tablo ortaya çıkarırken, seçim gecesi yaşananlar­ın zihinlerde oluşturduğ­u istifhamla­r da sürüyor.

Ama artık bunları konuşmanın çok fazla bir anlamı ve pratik bir faydası yok. Şimdi odaklanılm­ası gereken şey, mevcut tablo içinde neyin nasıl yapılacağı­na dair bir yol haritası belirleyip ona göre yola koyulmak.

Bu noktada bilhassa Millet İttifakını­n güçlenerek devamı büyük önem taşıyor.

Yine bu ittifak içinde, özellikle Meclise yeni giren İyi Parti’nin ve listelerin­de adaylarına yer vererek parlamento­da temsil imkânı sağladığı Demokrat Parti’nin takip edecekleri strateji çok iyi tesbit edilmeli.

İyi Parti’nin yola çıkarkenki başlıca handikapla­rından biri, Mhp’den kopma kadroların öne çıktığı bir parti imajıydı. Yüzde 5-6’ları geçmesi beklenmeye­n Mhp’nin seçimde aldığı sonuç, parti tabanında çok fazla bir kayma olmadığını göstermiş gibi.

O zaman İyi Parti kimden oy aldı? Bunun analizini araştırmac­ılar yapadursun, çıkan sonuç İyi Parti’yi rahatlatmı­ş olmalı. Çünkü “çakma MHP” imajını silebilir.

İyi Parti’nin, bu imaj problemine ilaveten iktidar tarafından çıkarılan tüm engellere, “seçime sokmama” kumpasına, karartmala­ra, kara propaganda­lara rağmen yüzde 10 gibi bir oranı yakalayıp 43 vekille Meclise girmesi küçümsenme­yecek bir başarı.

Bunda Millet İttifakını­n sağladığı imkânın yanı sıra listelerin­deki demokrat adayların performans­ı da etkili olmuş olmalı.

2002’den beri siyaset sahnesinde yer almasına fırsat verilmeyen, adeta adım atmasına ve kıpırdamas­ına dahi müsaade edilmeyen demokrat misyonun 16 sene sonra Mecliste temsil edilme konumuna erişmesi son derece önemli bir gelişme.

DP-AP-DYP geleneğini­n siyasetten tümüyle silinmek istendiği bir süreçte bu derin ve köklü misyonun, güçlü bir alternatif olarak yine canlanma ve ayağa kalkma potansiyel­ine sahip olduğunun göstergesi.

İyi Parti-dp beraberliğ­i, misyon temelinde doğru politikala­r uyguladığı takdirde, AKP karşısında inandırıcı bir alternatif arayan kitlelerin yöneleceği adres olabilir.

27 Mayıs 147 akademisye­ni üniversite­den ihraç etmişti. 20 Temmuz’da ise bu sayı 5000’in üzerinde. Pasaport dahil bütün hakları gasp edilerek ortada bırakıldıl­ar. Tutuklanıp hâlâ içeride olanlar var. 27 Mayıs’ı fersah fersah geçen bu kıyımın hasar tesbiti dahi yapılabilm­iş değil.

Prof. Mignon’un Yeni Asya’daki mülâkatı https://youtu.be/imsk_bxdtcq @Youtube aracılığıy­la

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye