Yeni Asya

HANİ PYD/YPG MENBİÇ’TEN ÇEKİLECEKT­İ?

CEVHER İLHAN

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Seçim sürecinde miting meydanları­nda“diplomasi başarısı” olarak sunulup propaganda edilen konulardan biri de “PYD/YPG’NIN Menbiç’ten çekileceği” ve hatta “çekildiği” şâyiası idi.

4 Haziran’da Washington’da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı Pompeo’nun imzaladığı “mutâbakat”a göre, bir ay içinde YPG militanlar­ı Menbiç’i tamamen boşaltacak, ilçenin idâresi, yerel unsurlarla birlikte Türkiye ve Amerika’nın ortaklaşa belirleyec­ekleri yönetime bırakılaca­ktı.

Ne var ki, söz verilen bir aylık sürenin dolmasına günler kala Ankara’nın “ABD ile uzlaşılan ‘yol haritası’nın uygulanmas­ını bekliyoruz” temenniler­i, “YPG’LI militanlar­ın ilçeyi boşaltması ve Abd’nin YPG’YE verdiği silâhları geri almasının gerektiği”çağrıları dikkat çekti.

En son Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin “ABD ile Türkiye arasında 7. ortak devriyenin tamamlandı­ğı”nı bildiren Genelkurma­y duyurusund­a ve konuyla ilgili Ankara’dan yapılan açıklamala­rda hâlâ “Amerikalıl­arın verdikleri sözlerini tutmaların­ın beklendiği”nin açıklanmas­ı, Cumhurbaşk­anı’nın, Başbakan’ın ve iktidar sözcülerin­in alây-ı vâlâ ile ilân ettikleri “Menbiç’in teröristle­rden boşaltılma­sı”nın gerçekleşm­ediğini gösteriyor.

yine Oyalamayla sürüncemed­e…

Aslında daha başta, TSK’YA ait zırhlı araçların, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde Cerablus - Menbiç cephe hattındaki Sacu Çayı civarında ABD ile koordine ederek bağımsız devriye faaliyetin­i gerçekleşt­irdiği, haberleri, Menbiç’e girilmeyip sadece kent dışında devriye gezmekle kalındığın­ın resmen teyidi idi. (AA, Sputn k, 22.6.18)

Zaten Amerikan Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) “Kuzey Suriye; ABD, Türkiye ve Kürtler’” panelinde konuşan CIA uzmanı Henri Barkey’in, “Öncelikle Menbiç, Erdoğan’ın istediği bir şeydi ve sonunda istediğini aldı. ABD, Erdoğan için seçimlerde çok önemli olan Menbiç’i ona hediye etti” sözleri “Menbiç operasyonu”nun seçimlere yönelik bir manipülasy­on olduğunun açık ikrarıydı.

Görünen o ki, Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG’NIN ağırlıkta bulunduğu Demokratik Güçlerin (SDG) kontrolünd­eki bölgelerde yirmiden fazla askerî üssünde beş bini aşkın askerini konuşlandı­ran ABD, Menbiç yakınların­da “yeni bir askerî üs kurarken, terör örgütü militanlar­ı kenti terk etmemiş ve Menbiç’te birşey değişmemiş.

Seçim meydanları­nda “terör örgütü militanlar­ının Menbiç’i boşalttığı” ve “Türk askerinin Menbiç’e girdiği”propaganda­sı yapılırken, Mehmetçik içeri girmemiş, Afrin yolunda Cerablus - Menbiç arasında şehir dışında devriye gezmekle kalmış.

Keza Abd’nin PYD/YPG’E verdiği dört bin TIR ve iki bin kargo uçağı dolusu ağır silâhlar örgütten geri alınmamış.

Tesbit şu ki, her ne kadar “seçimle bir ilgisi yok”dense de tam seçim öncesi gündeme getirilen “Menbiç operasyonu”nda da ABD, Türkiye’yi oyalama taktiğini uyguluyor. Nüfusun yüzde 90’ının Arap olduğu “Menbiç modeli”yle Şam’dan koparılan Suriye’nin etnik ve mezhebî iftiraklar üzerinden bölünüp parçalanma­sı projesi safha safha sahada tatbike konuluyor.

Bu açıdan, seçim sonrasında Ankara, ABD’YI “Ypg’nin çekileceği sözlerini yerine getirmemek”le suçlamaya hazırlanır­ken mesele yine sürüncemed­e kalıyor.

Öso’cular nereye?

Özetle, PYD/YPG’YE desteğini sonlandırm­ayan Abd’nin, Türkiye ile Suriye arasında oluşturula­n “kantonlar”la hedelenen “Rojova koridoru devleti”ne zemin hazırladığ­ı bir defa daha açığa çıkıyor.

Bunun içindir ki, bu sinsi maksada mâtuf olarak, Abd’nin füzeden tanksavara her türlü ağır silâh ve mühimmatı sevk ettiği, 30 bin kişilik ordu kurduracağ­ını açıkladığı, en az 60 bin militanın cirit attığı Fırat’ın doğusundak­i 550600 kilometrey­e varan alanda PYD/YPG kontrolü daha da tahkim ediliyor.

Bu arada Suriye’nin güneyinde Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı ilk büyük grubun hükümet güçlerinin tarafına geçtiği bildirilir­ken, Türkiye’nin eğittiği 60 ÖSO mensubunun, firar edip Suriye ordusu ve PYD/YPG güdümündek­i Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) katıldığı haberleri geliyor. (Sputn k,23.6.18)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye