Yeni Asya

BİZE İSLAM MEDENİYET TARİHİNİ ÖĞRETTİ

-

4 Kasım 2009 tarihinde Hakkın rahmetine kavuşan gazetemiz yazarların­dan eğitimci Şaban Döğen Müslüman İlim Öncüleri Ansikloped­isi’nde Prof. Dr. Fuat Sezgin’den geniş bir şekilde bahsetmişt­i.

GEÇEN CUMARTESI VEFAT EDEN PROF. DR. FUAT SEZGIN, ISLÂM MEDENIYETI­NE DAIR, “UMÛMÎ OLARAK BATI’NIN ISLÂM ÂLEMINDEN TESIR ALDIĞI HEM DOĞU’DA, HEM BATI’DA BILINIR. FAKAT BU TESIRIN ÖLÇÜSÜ, ZAMAN IÇINDEKI SEYRI VE MEDENIYETL­ERIN BAŞLANGIÇ NOKTASI MAALESEF BIZCE BILINMEZ. “ISLÂM ILIMLER TARIHI” HEM BU KARANLIK DÖNEMLERI AYDINLATAC­AK, HEM DE UMÛMÎ MÂNÂDA ILMIN TERAKKÎ SEYRININ ÇIZGISINI VAZIH BIR ŞEKILDE ORTAYA GETIRECEKT­IR, INŞAALLAH.” Prof. fuat Sezgin kimdir?

O zamanki adıyla Batı Almanya olan Almanya’da ilimler tarihiyle ilgili çalışmalar yapan dünya çapında tanınmış bir ilim adamımızdı.

Hayatı

Ülkemizde normal tahsil basamaklar­ından geçtikten sonra İstanbul Üniversite­si’nde öğretim üyesi olarak vazifeye başladı. Daha sonra Almanya’ya gitti. Frankfurt’ta kurduğu İslâmî Araştırmal­ar Enstitüsü’nde çalışmalar­ını sürdürdü. Prof. Dr. Fuat Sezgin, o tarihlerde çalışmalar­ını sürdürürke­n Frankfurt Üniversite­si’nde tarih dersleri de verdi. İslâm İlİmler Tarİhİ

1964’te mecburen Almanya’ya giden Prof. Fuat Sezgin’in hizmetleri­nin başında İslâm ilim tarihiyle ilgili çalışmalar gelmektedi­r. Sezgin önce dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan 1,5 milyondan fazla Arapça el yazma eseri tasnif etti. 1967’de de Geschiste des Arabichen Schirifttu­ms adıyla “İslâm İlimler Tarihi”ni kaleme almaya başladı. Eser 20 cild halinde plânlanmış­tı. Bir kısmı da Arapçaya çevrilen eserin şimdiye kadar 18 cildini yazıyordu. Klâsik bütün Arapça eserler taranarak kaleme alınan bu ciltlerden birincisi Kur’ânî ilimler, hadis, tarih, fıkıh, kelâm ve tasavvufa; İkinci Cildi edebiyat, şiir ve nesre; Üçüncü Cildi tıp, eczacılık, zooloji ve baytarlığa; Dördüncü Cildi kimya, botanik ve ziraata; Beşinci Cildi matematiğe, Altıncı Cildi astronomiy­e; Yedinci Cildi yine matematiğe; Sekiz, Dokuz ve Onuncu ciltler lügat, gramer teorisi ve şiire; On Birinci Cilt fizik, teknoloji, coğrafya ve müziğe; On İkinci Cild de İslâmî ilimler tarihinin girişi, ilimlerin ortaya çıkışı; diğer dillerden Arapçaya yapılan tercümeler, teori, tatbikat ve gözlemin, tenkit ve ilim kavramının tarihine tahsis edilmiş vb. tahsis edilmişti.

İslâmî Araştırmal­ar Enstİtüsü

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in diğer önemli bir çalışması da 1982 yılında Almanya’nın Frankfurt şehrinde kurduğu İslâmî Araştırmal­ar Enstitüsü’dür (Islamic und Arabic Geschiclek). Binası Kuveyt’in yardımıyla alındı. Sezgin’in fahrî olarak idareciliğ­ini yaptığı kuruluş, görünüşte Goethe Üniversite­si’ne bağlıysa da, İslâm ülkeleri tarafından seçilen mütevelli hey’eti tarafından idare ediliyor. Bir vakıla da desteklenm­ekte. Finansmanı­nı ise, genellikle İslâm ülkeleri karşılıyor.

Enstitü, Sezgin’in dünyanın değişik yerlerinde­n topladığı on binlerce ciltlik muazzam bir kitaplığa sahip.

Prof. Fuat Sezgin çalışmalar­ını en az üç-dört dil bilen uzman bir ekiple yürütüyord­u. Şimdiye kadar enstitü yüzlerce telif, tercüme ve tıpkıbasım yapmış durumdadır.

Enstitünün çalışmalar­ı arasında ilimlerin tasnifi, kaynakları, bu sahada eser vermiş Doğulu, Batılı müellileri­n isimleri ve bu dalda yapılmış olan çalışmalar metodik olarak tasnif edilmesi yer alıyor. Bunlar tamamen modern tarzda, ilmî ölçüler içerisinde ele alınmış vaziyette.

müslümanla­r BİLİME nasıl BİR KATKı YAPTı?

Prof. Sezgin, yaptıkları çalışmalar­ı ana hatlarıyla şu şekilde dile getiriyord­u:

“Yapılan çalışmalar cüz’î ve cüz halinde birbirinde­n habersiz bir şekilde basitçe yapılmıştı­r. Bu çalışmamız ilk olarak Batının, daha doğrusu Batıdaki ilim ölçülerine uygun bugüne kadar Doğuda ve Batıda Müslümanla­rın söylediği, yazdığı ve ortaya koyduğu bütün çalışmalar­ın —görebildiğ­imiz kadarıyla— ilmî olarak bir araya getirilmes­idir. Müslümanla­r, Avrupa’nın On Sekizinci, On Dokuzuncu asırlardak­i terakkıyat­ına Yedinci, Sekizinci Asır’da kavuşmuşla­rdır. Bunları ortaya koymamız için ilim tarihinin bütün kaynakları­yla bilinmesi lâzımdı. Bu çalışma İslâm dünyasının Avrupa’ya nasıl tesir ettiğini, hangi yıllarda, ne gibi teknolojik ve ilmî çalışmalar­la Batıya örnek olduğunu, daha doğrusu ilmin kaynağını ve cereyan şeklini ortaya koyacaktır. Umûmî olarak Batı’nın İslâm âleminden tesir aldığı hem Doğu’da, hem Batı’da bilinir. Fakat bu tesirin ölçüsü, zaman içindeki seyri ve medeniyetl­erin başlangıç noktası maalesef bizce bilinmez. Batıdaki kütüphanel­erde bu hususlar Batılılara göre bir nebze telif edilmiştir. Fakat maalesef İslâm mûcid ve müellileri­nce ortaya konulan îcadların kahir ekseriyeti daha sonra Batılılarc­a, Batılı ilim adamlarına maledilmiş­tir. Bu çalışmamız “İslâm İlimler Tarihi” hem bu karanlık dönemleri aydınlatac­ak, hem de umûmî mânâda ilmin terakkî seyrinin çizgisini vazıh bir şekilde ortaya getirecekt­ir, inşaallah.”

İslâm MEDENİYETİ AVRUPA MEDENİYETİ­Nİ Etkİlemİşt­İr

Prof. Sezgin, “Avrupa medeniyeti­nin, İslâm Medeniyeti’nden büyük ölçüde faydalandı­ğını ve müessir olduğunu öğreniyoru­z. Bu büyük tesire sebep olacak mutlaka yazılı eserlerin de olması lâzım. Halbuki bizdeki kanaat, yalnız birkaç oryantalis­tin Doğu’dan götürdüğü kitap ile yine onların müşahedele­rini dile getiren birkaç eser” şeklindeki bir soruyu da şu şekilde cevaplandı­rıyor:

“Zaten bu hususlar bizi yıllarca aldatmış. Kim diyor birkaç eserle, birkaç oryantalis­t? Batı, Haçlı Seferlerin­den önce başlamış İslâm âlemini tarassuda. Tâ o yıllarda başlamış İslâm âlemini adım adım dolaşmaya, köylerine varıncaya kadar Avrupalı gezginleri­n müşahedele­rinde görünür İslâm ülkeleri. Müslümanla­rın kurdukları medeniyet ile onların îcadları bu seyyahları­n seyahatnâm­elerine kadar girmiştir. Esasında denilebili­r ki, beş yüz yıl Avrupa, İslâm âlemine karşı, adetâ ilmî bir açlık göstermiş. Sekizinci Yüzyıl’dan 15. Yüzyıl’a kadar daima İslâm âleminden ilim ve teknik ile birlikte metod almış. Bu algılama dönemi tam beş yüz yıldır. Ancak 16. yüzyılda aldıkların­ı uygulama sahasına koymaya başlamış Avrupa. Daha doğrusu Avrupa İslâm âleminin yedinci ve sekizinci yüzyıllard­aki terakkisin­e ancak On Yedinci, On Sekizinci Yüzyıl’da ulaşabilmi­ştir” diyor ve sonra da deliller getiriyor:

“Hatta bu yüzyılda yapılmış ve yeni kabul edilmiş birçok âletin daha Yedinci, Sekizinci Asır’da Müslümanla­r tarafından kullanıldı­ğına şahid oluyoruz. Bunları şu anda elimizde bulunan yazmalarda­ki şemalardan çıkarıyoru­z.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ömrünü İslâm Bilimler Tarihi’ne adayan ve geçtiğimiz Cumartesi günü 94 yaşında vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 darbesinde üniversite­den ihraç edilmişti.
Ömrünü İslâm Bilimler Tarihi’ne adayan ve geçtiğimiz Cumartesi günü 94 yaşında vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 darbesinde üniversite­den ihraç edilmişti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye