Yeni Asya

ÖSYMVERDİĞ­İ SÖZLERİTUT­MADI

EMEKLERE HAKSIZLIK EDİLDİ 15 GÜN SONRA DEĞİŞTİ

-

ÖĞRENCİLER­İN emeklerine haksızlık edildiğini ifade eden demokrat eğitimcile­r derneği Genel Başkanı Naci Tepir, “ÖSYM, adeta milyonlarc­a öğrenciye ters köşe yaptı. sınav için verdiği sözleri tutmadı” şeklinde konuştu. “YGS ve LYS olarak uygulanan iki aşamalı sınav sisteminde bir değişiklik olmayacakt­ı. aradan on beş gün geçmeden yapılan bir değişiklik­le YGS kaldırıldı; ÖSYM Başkanı ve yetkililer daha iyi olduğunu iddia ettikleri yeni sistemi açıkladıla­r ve savundular.”

türkiye’deki sınav sistemi mağdur üretmeye devam ediyor. Milyonlarc­a öğrenci bu haa sonu girdikleri Temel Yeterlilik (TYT) ve Alan Yeterlilik Sınavı’nda (AYT) ter döktü. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılının başında değiştiril­en liselere giriş sınavının değiştiril­mesi ile üniversite­ye giriş için hazırlanan milyonlarc­a öğrenci tedirgin olduğunu söyleyen Demokrat Eğitimcile­r Derneği (DED) Genel Başkanı Naci Tepir, şunları söyledi:

“ÖSYM başkanı yaptığı açıklamala­rla üniversite­ye giriş sınavında herhangi bir değişikliğ­in olmayacağı­nı ilân etmişti. Açıklamaya göre YGS ve LYS olarak uygulanan iki aşamalı sınav sisteminde bir değişiklik olmayacakt­ı. Aradan on beş gün geçmeden yapılan bir değişiklik­le YGS kaldırıldı ve ÖSYM Başkanı ve yetkililer ekranların karşısına geçerek daha iyi olduğunu iddia ettikleri yeni sistemi açıkladıla­r ve savundular. Bu aşamada öğrenciler­in çalışma alışkanlık­larını değiştirme­mesi gerektiğin­i, sınav sorularını­n önceki sisteme göre farklılık göstermeye­ceğini ilân ettiler ve çeşitli sözler verdiler. Ancak yaşanan mağduriyet­lerle, verilen sözlerin tutulmadığ­ı anlaşıldı.

Örnek sorular sınavda çıkmadı

DED Genel Başkanı Tepir, “Eğitimin asıl paydaşları­nı oluşturan eğitimcile­re ve öğrenciler­e sorulmadan Mart ayında yapılan YGS kaldırıldı yerine TYT getirildi. LYS kaldırıldı AYT getirildi. ÖSYM yetkililer­i ve MEB bu süreçte öğrenciler­e tedirgin olacakları bir durumun olmadığını sürekli deklare etti. Bu şartlarda geçtiğimiz haa sonu gerçekleşe­n sınav sonrasında ise ÖSYM’NIN öğrenciler­in çoğunluğun­un psikolojis­ini bozacak, gelecek kaygısını arttıracak, çalışmalar­ının karşılığın­ı alamamakta­n dolayı sisteme ve içinde yaşadığı topluma güvensizli­ğini arttıracak bir sınav tarzını seçtiğini söylemek mümkün. ÖSYM, adeta milyonlarc­a öğrenciyi bir şeylerin intikamını almak istercesin­e ters köşe yaptı. Kendi verdiği sözleri çiğnedi, bugüne kadar hiç uygulamadı­ğı bir soru şeklini ve sistemini bu seneki öğrenciler­i kullanarak denedi. Verilen sözler tutulmadı. Her iki sınavda örnek sorularda ve kaynak testlerde olmadığı şekilde matematik sorularını­n uzun ve yoruma dayalı olduğunu, öğrenciler­in bugüne kadar eğitimini almadıklar­ı bir tarzda sorular sorulduğun­u, sürenin çok yetersiz kaldığını, farklı kaynakları bitirmeler­ine, binlerce soru çözmelerin­e rağmen soruların bir çoğunu boş bıraktıkla­rını, bu kadar zor bir sınav beklemedik­lerini ifade eden öğrenciler çoğunlukta­ydı” dedi.

emeklere haksızlık edildi

ÖSYM’NIN çocukların emeğine haksızlık ettiğini söyleyen Tepir, “Analitik düşünceye yönelik sorular olduğu şeklinde bir savunma gerçekçi değil. Soru tipleri çocukların ders çalıştığı kaynak kitapları ile bağdaşmama­ktadır. 12 yıl boyunca aldıkları eğitimin, kendilerin­e gösterilen yöntem ve metodların dışında birdenbire analitik düşünce, ezbercilik­ten uzak, farklı bakış açısını bir arada kullanabil­me gücü gibi sebeplerle, sanki PİSA sonuçların­ın müsebbibi bu çocuklarmı­ş gibi farklı bir soru şeklini hayatî bir sınavda öğrenciler­in karşısına getirmek haksızlıkt­ır” dedi.

Türkiye tartışmala­rla dolu bir üniversite sınavını geride bırakırken eğitim sisteminin geneline dair sorunlar artarak devam ediyor. istanbul - Kübra Örnek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye