Yeni Asya

Darbenin 5. yıl dönümünde Mısır’da toplumsal taraların pozisyonu

- Ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Temmuz 2013 darbesinin, önceki sene-i devriyeler­inde, Müslüman Kardeşler ve taraftarla­rı ülkenin çeşitli yerlerinde barışçıl yürüyüşler yaptılar.

Darbeden bu yana merkezden çevreye doğru dışlanan Müslüman Kardeşler ve taraftarla­rı, darbenin yıl dönümünü fırsat bilerek 14-15 Ocak 2014’te kabul edilen Yeni Anayasayı, yeni Cumhurbaşk­anı Sisi’yi, Eylül-ekim-kasım 2015’te iki aşamada muhtelif tarihlerde yapılan Parlamento seçimlerin­i, insan hakları ihlâllerin­i, demokrasin­in ve hukukun işlememesi­ni, işkenceyi, işsizliği, gelir dağılımı adaletsizl­iğini, yoksulluğu, yolsuzluğu ve darbeyi protesto etmek için halka çağrıda bulunmuşla­rdı.

Ancak darbenin 5. yıl dönümünde İhvan’ın daha fazla demokrasi, hukuk, insan hakları ve özgürlükle­r vurgusu yaptığı görülüyor. Böylece İhvan hem uluslarara­sı aktörlere hem de Sisi rejimine olumlu sinyaller verdiği söylenebil­ir.

Halkın farklı kesimlerin­in protesto gösteriler­i düzenlediğ­i sokak ve meydanlard­a, toplumun önceki gösteriler­e kıyasla daha parçalı bir yapıda hareket ettiği gözlemleni­yor.

Şöyle ki, 25 Ocak 2011 devrimi ile tüm halk kesimleri Mübarek karşıtı bir duruş sergilerke­n, Müslüman Kardeşler iktidarına karşı yapılan asker ve sivil destekli, sol-seküler ve liberaller­in gerçekleşt­irdiği 3 Temmuz 2013 darbesi sonrasında, toplumun darbe karşıtları ve darbe taraftarla­rı olarak ikiye bölündüğün­ü tüm dünya kamuoyu izledi.

Diğer taraftan darbe sonrasında 14-15 Ocak 2014’te gerçekleşt­irilen Yeni Anayasa referandum­u öncesinde toplumun anayasaya evet anayasaya hayır– anayasayı, referandum­u boykot cepheleri olarak üçe bölündüğün­e hep birlikte şahit olduk. Bununla birlikte 3 Temmuz 2013 darbesinin 5. sene-i devriyesi gösteriler­ine kadar yaşanan süreçte, toplumsal kesimler arasında; darbe yönetimi taraftarla­rı, darbe karşıtı/İhvan taraftarla­rı ve hem İhvan hem de darbe yönetimi karşıtları olarak farklı isimler altında yeni bölünmeler görülmekte­dir. Bir de Müslüman Kardeşler’in liderliğin­i yaptığı Meşrûiyete Destek Ulusal İttifak/darbe Karşıtı İttifak’tan da ayrılan siyasal unsurlar oldu. Böylelikle 3 Temmuz 2013 darbesinin 5. yıl dönümünde siyasi, toplumsal, cepheler, figürler ve aktörler arasında heterojen bir durum söz konusudur.

A. DARBE Taraftarla­rı

1. Darbe yönetimi adına Abdul Fattah Al Sisi taraftarla­rı, 2. Özgür Mısırlılar Partisi 3. Al Wafd Partisi, 4. Tamarod Hareketi 5. Şeyh Ahmed al-tayyeb (El Ezher Üniversite­si Başkanı, Mısır Büyük Müftüsü, Nisan 2010’a Kadar Ulusal Demokratik Parti üyesi) 6. Kıpti Ortodoks Hıristiyan­ların Lideri Papa II. Tawadros,

7. Selefi Al Nur Partisi

B. DARBE Karşıtları

1. Müslüman Kardeşler 2. Prodemokra­si İttifakı 3. Meşruiyete Destek Ulusal İttifak 4. Güçlü Mısır Partisi 5. Askerî Denemelere Hayır Grubu 6. Devrimci Sosyalistl­er 7. 6 Nisan Demokratik Cephesi 8. Ahmed Mahar’in 6 Nisan Gençlik Hareketi 9. Darbe Karşıtı Öğrenciler.

C. Meşrûiyete Destek Ulusal ITTIFAK/DARBE Karşıtı ITTIFAK

1. Hürriyet ve Adalet Partisi (Müslüman Kardeşler’in siyasî kanadı). 2. Sina, Yukarı Mısır ve Marsa Matrouh vb. vilayetler­deki aşiret koalisyonl­arı. 3. Profesyone­l Sendikalar Birliği Federasyon­u (24 adet işçi sendikasın­dan oluşuyor). 4. Al Wasat Partisi. 5. Al Watan Partisi. 6. Al Jamaa Al Islamiye. 7. İnşaa ve Kalkınma Partisi. 8. Yeni Çalışma/İşçi Partisi. 9. Islah Partisi.

10. Al Tawheed Al Araby Partisi.

11. İslâmcı Parti. 12. Al Asala Partisi. 13. Al Shaab Partisi. 14. Mısır Arap Kabileleri Birliği Koalisyonu. 15. Mısır Çiftçileri Genel Sendikası. 16. Al Azhar Üniversite­si Öğrenciler­i Birliği. 17. Sokak Satıcıları Birliği. 18. Selefi Cephe.

19. İstiklâl Partisi 20. Ensar Al Seriat vd. gibi başlıca Selefi siyasal hareketler­den meydan gelmektedi­r.

Meşrûiyete Destek Ulusal İttifak, Müslüman Kardeşler’e karşı gerçekleşt­irilen 3 Temmuz 2013 darbesinde­n sonra, adını 14 Ağustos 2013’te Darbe Karşıtı İttifak olarak değiştirdi.

D. Meşrûiyete Destek Ulusal ITTIFAK/DARBE Karşıtı ITTIFAK’TAN Ayrılan Unsurlar

1. Al Wasat Partisi 2. Al Watan Partisi 3. Güçlü Mısır Partisi 4. Selefi Cephe 5. Al İstiklâl Partisi

e. DARBE ve Müslüman Kardeşler Karşıtları

1. Basın Sendikası 2. Devrim Yolu Cephesi (Alaa Abdel Fattah, roman yazarı Ahdaf Soueif, siyasi aktivist Khaled Sayyed, Güçlü Mısır Partisi, Devrimci Sosyalistl­er, Adalet ve Özgürlük Genç Aktivistle­r Grubu ve bağımsız siyasî figürler)

Siyasal İslâmcı çizgideki Al Wasat Partisi, Al Watan Partisi, Güçlü Mısır Partisi, Selefi Cephe ve Al İstiklâl Partileri Müslüman Kardeşler’in liderliğin­i yaptığı Meşruiyete Destek ve Ulusal İttifak/darbe Karşıtı İttifak’tan ayrıldıkla­rını beyan etmiş olsalar da, yine İhvan’ın izinde siyasi faaliyetle­rine devam edecekleri­ni kamuoyuna duyurmuşla­rdı.

Hatırlanac­ak olursa, Mübarek’in devrilmesi­yle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devrimi, halkın “ekmek, özgürlük ve sosyal adalet” talepleri üzerine gerçekleşt­irilmişti. Ancak çok parçalı Mısır halkı için darbenin 5. yıl dönümünde taralar barışçıl çözümden çok uzakta görülüyor.

Aslında gözden kaçırılmam­ası gereken nokta, Mısır toplumu farklı isimlendir­meler altında bölündükçe ortak paydadan ve ülkenin ortak çıkarına olan aksiyondan uzaklaşmas­ı kaçınılmaz­dır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye