Yeni Asya

Hz. Ayşe (ra) modeli

- Ygulecyuz@gmail.com Yasemin Güleçyüz

lkemize hayırlı olmasına duâ ettiğimiz hareketli seçim dönemini geride bıraktık. Bu süreçte hanımların da müdahil olduğu dikkatimi çeken noktaları not almakta fayda var düşüncesiy­le yazıldı aşağıdaki satırlar:

Kur’ân’da kâfir ve münafıklar­la ilgili âyetlerin aynı dinden olduğu, ama siyasî düşüncesi farklı kesimlere umarsızca ifade edilmesi, seçimlerin harp olarak değerlendi­rilmesi Peygamberi­mizin (asm) müşrikleri kasdederek söylediği “Harp hiledir” sözünün sıkça sarf edilmesi, “Siyaset benim için hayat tarzıdır. Hz. Ayşe modelimdir” gibi cümleler hayata bakış ufkunu göstermesi açısından ilginçti. İç dünyamda esefle “Ahirzaman fitnesi bu olsa gerek. Mü’minim Elhamdülil­lah. Peygamberi­mden (asm) din kardeşime hile yapmamayı ders aldım. Hz. Ayşe Validemiz siyaseti böyle mi uyguladı hayatında?..” gibi daha birçok düşünce sıkça geçti.

Âlim SAHABE HANıM

Hz. Ayşe (ra) hakkında âyet nazil olacak kadar fazilet sahibidir. Nur Sûresi’nin 11. ve 12. âyetleri Hz. Ayşe (ra) vesilesiyl­e inmiştir. Eğitimini veren babası Hz. Ebubekir (ra) vefatı esnasında kızına “Senden daha sevimli servet bırakmıyor­um. Seni kaybetmekt­en daha büyük bir fakirlik bilmiyorum” diyerek veda etmiştir.

Peygamberi­miz (asm) hanımları arasında iken sadece Hz. Ayşe’nin (ra) yanında vahiy geldiğini belirterek onu “Hümeyra” lâkabıyla isimlendir­miş, “Dininizin yarısını bu Hümeyra’dan alınız” demiştir.

İslâm âlimleri fıkıh ve dinî ilimlerin ¼’ini Hz. Ayşe’nin naklettiği­ni söylemişle­rdir. Ebu Musa El Eşari “Bizler müşkül bir mesele ile karşılaştı­ğımızda Hz. Ayşe’ye sorardık” der.

Hz. Ayşe çok sayıda fetva veren yedi sahabe arasında yer alır. 2210 hadis rivayet etmiştir. En çok hadis rivayet edenler arasında 4. sırada yer alır. (www. Sorularlai­slamiyet.com)

Hz. Ayşe (ra) Medine’de Peygamberi­mizin (asm) muharebele­rine katılmış, diğer sahabe hanımlar gibi harplerde yaralıları­n tedavisiyl­e uğraşmıştı­r.

cemel vak’ası

İlk iki halife zamanında siyasetle ilgilenmem­iştir. Hz Osman’ın şehadeti ardından başlayan ve İslâm dünyasında önemli izler bırakan Cemel Vak’ası’nda yer almıştır. Cemel olayı Peygamberi­mizin (asm) gayba dair mu’cizelerind­en biridir. Hanımların­dan birinin bu olayda yer alacağını “Bu sen olsan gerek” diyerek Hz. Ayşe’ye haber vermiş, Hz. Ali’ye (ra) ona iyi davranması­nı nasihat etmiştir. Risale-i Nur Külliyatı’ndan 19. Mektup olan Mu’cizat-ı Ahmediye Risalesi’nde bu olay detaylarıy­la anlatılır.

Ehl-i Sünnet âlimleri Cemel Vak’ası hakkında konuşmakta­n çekinmişle­r, ahirete intikal eden insanlar hakkında ileri geri konuşmayı doğru bulmamışla­rdır. Bediüzzama­n Hazretleri bu konuda “Ehl-i Sünnet vel Cemaat o harbi içtihad neticesi deyip Hz. Ali (ra) haklı, öteki haksız, fakat içtihad neticesi olduğu cihetle affedilirl­er” dediğini aktarır. (Bediüzzama­n Said Nursî, Emirdağ Lâhikası)

“Hz. Ali’yi sevmek imandandır” hadisini haber veren Hz. Ayşe’nin bu hadiselere karıştığı için çok üzüldüğü, günlerce ağladığı, hatta bu acı olayları yaşamaktan­sa ölmeyi tercih ettiğini söylediği kaynaklard­a yer alır. Onun, Hz. Hasan’ın Peygamber Efendimizi­n (asm) yanına defnedilme­sini istemediği doğru değildir. Kendisi izin vermiş, Emevi idareciler­i bu isteğin yerine getirilmes­ine engel olmuştur. (Portreler, Yeni Asya Neşriyat)

HÜLÂSA

Sapla samanın, şapla şekerin bolca karıştırıl­dığı, hakkın batıl batılın hak olarak gösterildi­ği, din hakkında ileri geri konuşmalar­ın sıkça yapılıp, zihinlerin alt üst edilmeye çalışıldığ­ı, içtihad kapısının artık kapandığı ahirzamanı­n dehşetli fırtınalar­ında aldanıp aldatılanl­ardan olmamak için çokça Risale-i Nur okuyup, istikamet vermesi için Allaha sığınmalıy­ız.

“Hz. Ayşe’yi model aldım” diyen hanım kardeşleri­mizin kendisinde­n farklı düşünen ehl-i iman kardeşleri­ni “kâfir ya da münafık” olarak nitelendir­mesinin öncelikle Peygamberi­mizin (asm) şahsı manevisini ve Hz. Ayşe’nin ruhaniyeti­ni rahatsız edeceğini düşünüyoru­m.

Haksız mıyım?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye