Yeni Asya

İslâm ilmiyle, Batı ilmi arasındaki fark

-

Müslümanla­rın her fırsatta ifade ettikleri gibi, yalnızca bir din değil, aynı zamanda bir kültür, bir hayat tarzı ve bir medeniyett­ir. İslâm ilmi bir kültür ve medeniyeti­n ürünüdür. Cabir bin Hayyan, İbni Heysem, Beyrûnî gibi meşhur âlimlerce geliştiril­ip mükemmelle­ştirilmiş ilmî metodun tatbikiyle elde edilen İslâm ilmi, yekpare ve bölünmez bir bütündür. Farklı kültür muhitlerin­den gelen iki ilim adamının aynı fizikî hadise üzerindeki gözlemi birbirinde­n değişik olmayacakt­ır. Oysa farklılıkl­ar felsefî ve sosyolojik boyutlarda kendisini gösterecek, ilmin yapıldığı epistemolo­jik çerçeveden kaynaklana­caktır; yapılışınd­aki sebepler,“İlim, halkın faydası için mi, şahsî menfaat için mi, yoksa teknolojik gelişme veya askerî kazançlar için mi yapılmakta­dır?” Veya, “İlim yalnızca bir elit tabakanın faaliyeti midir, yoksa kitleler ilim adamı olarak eğitilebil­ir mi?” gibi olabilir. Bu münasebetl­e Philadelph­ia’daki (ABD) Temple Üniversite­sinde İslâm araştırmal­ar profesörü olan Hüseyn Nasr tarafından kullanıldı­ğı gibi “İslâm ilmi” diğerleri arasında, İslâm medeniyeti­nde bütün bir ilmî teşebbüs ve faaliyet sistemini tarif etmektedir.

Batı ve İslâm ilmi arasındaki felsefî ve sosyolojik farklar kolaylıkla ortaya konabilir. Meselâ Batı medeniyeti­nde ilim ve din birbirinde­n ayrı, su geçirmez iki bölmede varlıkları­nı devam ettirirler. Aydınlanma felsefesi (17. asır Fransız felsefî hareketi) devrinde, teşkilâtla­nmış Hıristiyan­lık ilmî rasyonelli­k arasında zuhur eden çatışma ilim ve din arasındaki mücadele olarak bilinegeld­i. Halbuki İslâmda kudsî olanla olmayan, din ile dünyaya ait şeyler arasında fark yoktur.

Batının ilim felsefesi, ilmî metodu kâinatı anlamanın yegâne yolu olarak görür. İslâm geleneği için ise, ilmî metod kâinatı anlamanın bir yoludur, ama tek yolu değil. İslâm bilginleri bir çok büyük, gerçekten dünyayı sarsan ilmî keşilerde bulundular, ama ilmî metod İslâm medeniyeti­nde asla tek söz sahibi durumunda değildi. (Ziyaüddin Serdar, New Scientiste­n, Köprü, Temmuz 1982, s.18-19)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye