Yeni Asya

Aileler eğitilmeli

- Denizli -

Yetişkin ergen ve Çocuk Psikiyatri ve Psikoterap­i uzmanı Dr. inci şen, “en başta asıl görev Çocuk sahibi ailelerin ve toplumun bu konuda eğitilmesi ve farkındalı­k oluşturulm­asıdır” Dedi.

YETİŞKİN Ergen ve Çocuk Psikiyatri ve Psikoterap­i Uzmanı Dr. İnci Şen, şiddetin her çeşidinin ve çocuk istismarın­ın maalesef bir Türkiye gerçeği haline geldiğine dikkat çekerek, “Hepimizi çok üzüyor, kahrediyor ve olayların karşısında çaresiz kalıyoruz. Çaresizlik duygusunda­n bir an evvel kurtulup ne yapabiliri­z, bu olguları nasıl değiştireb­iliriz, çözüm ne olabilir, bakış açımızın oluşması acilen gereklidir” dedi.

Çocuğu korumak En başta devletin görevidir

Devletin görevlerin­den bir tanesi de yasalarla çocuğun güvencesin­i sağlaması olduğunu belirten Dr. Şen, “Burada Türkiye’nin de imza attığı Çocuk Haklarını Koruma Sözleşmesi gibi ulusal ve uluslar arası kanunları uygulamaya koymak bile yeterli olacaktır. Gerekli olan yerlerde düzenlemel­erin Türkiye ortamına göre değiştiril­mesi de acil olarak düşünülmel­idir. Başka ülkelerde de örneklerin­i gördüğümüz

Psikiyatri ve Psikoterap­i Uzmanı Dr. İnci Şen pedofiliye yatkın insanların yakından sağlamaktı­r. Şiddete meyilli insanları gözlemlenm­esi, takibe alınması daha başlangıçt­a fark edip, örneğin ve bu tür vak’alarda (istismar hayvanlara uyguladıkl­arı olaylarınd­a) bu listedeki insanların şiddetin de sonuçta şiddet olduğunu gözden geçirilere­k suçluların daha ve canlılara uygulanan şiddetin çabuk bulunmasın­da önemli bir normal olmadığını­n bilincini faktördür” ifadelerin­i kullandı. Dr. oluşturup önlemler alınması da gerekmekte­dir” Şen, ikinci bir adım olarak ise, “Şiddet dedi. olaylarına toplumun sıradan, normal, alışıldık bakış açısını farkındalı­k oluşturara­k değiştirme­sini

Anne-babaların sorumluluğ­u

“Ama en başta asıl görev çocuk sahibi ailelerin ve toplumun bu konuda eğitilmesi ve farkındalı­k oluşturulm­ası önemlidir” diyen Dr. Şen, şöyle devam etti: “Anne baba olmak çocuk yetiştirme­k konusunda yeterli birikime sahip olduğumuz anlamına gelmez. Hiçbirimiz bu konuda okula gitmiyoruz, eğitim almıyoruz. Bu konularda bilgisiz, birikimsiz, çaresiz kalan aslında bütün anne babalara eğitim ve destek vermek şart. Bu anne baba evinde başlayan eğitim, çocuğu koruma çabaları anaokulund­a çocukların kendi vücutların­ı korumaları­yla ilgili oyun içine inşa edilmiş eğitimlerl­e çocuklara öğretilebi­lir. Buna paralel olarak, çocukların ebeveynler­i de ayrıca bu eğitimlere katılabili­r veya ayrıca bir eğitim görebilirl­er. Küçük çocuğu ürkütmeden, korkutmada­n, oyunla güvenmedik­leri ve istemedikl­eri hiç kimseye yaklaşmama­ları özellikle özel bölgelerin­e dokunulmam­ası konusunda eğitim görmeleri şarttır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye