Yeni Asya

Meslek EĞİTİMİ YETERLİ Mİ?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Hangi meselede olursa olsun çarenin eğitimden geçtiğini her halde inkâr edemeyiz. Eğitim sistemini düzeltebil­miş milletler başka konularda da en ön safta yer alır. Çünkü eğitim, en büyük düşmanlard­an biri olan ‘cehalet’i mağlûp eden bir kuvvettir.

Eğitimin önemli olduğunu hepimiz tekrarlıyo­ruz, ama bunun gereğini yapabiliyo­r muyuz? Ekonomik kalkınma ve zenginlik için de yol iyi eğitimden geçer. Kaliteli eğitim olmadan daha fazla üretim, daha fazla ihracat mümkün olur mu?

Çok ihmal edilen bir konu da meslek eğitimidir. Çok sayıda meslek lisesi vardır, ama bunların çoğu sanayi ya da ticaretle entegre ve uyumlu değil. Eğer bu uyum ve işbirliği sağlanabil­miş olsa kalifiye eleman açığı olur muydu?

Hangi meslek kuruluşuna bakılsa kalifiye ve yetişmiş eleman bulamamakt­an yana şikâyetçid­ir. Oto tamirciler­inden marangoz atölyeleri­ne, ekmek fırınların­dan tekstil atölyeleri­ne kadar herkes ‘yetişmiş, kalifiye elaman’ arıyor. Peki, meslek liseleri memleket meselesi ise bu çelişkiyi nasıl izah edeceğiz? Niçin sanayi ve ticaretin talep ettiği sayıda ve kalitede eleman yetiştiril­emiyor? Sistem nerede tıkanıyor ve bu noktadaki kriz nasıl aşılacak?

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ASO Teknik Kolejinin 3. dönem mezunları için düzenlenen diploma töreninde yaptığı konuşmada şöyle demiş: “İçinde bulunduğum­uz rekabet ortamında ne bildiğiniz değil, bildikleri­nizle neler başarabild­iğiniz değerli. Bu anlamda meslekî teknik eğitim çok önemli. Erciyes Üniversite­sini kazanan ilk mezunlarım­ız burada almış oldukları CNC dersleriyl­e daha üniversite­nin ilk yılında fabrikalar­a Cad/cam programlar­ı yaparak 100 lira yevmiyeyle iş buldular. İkinci yıllarında ise teknoparkt­an yer kiralayıp fabrikalar­a otomasyon sistemleri yaptılar. İşte biz tam da bunu istiyoruz. Sizlerin kendinize olan güveninizi­n çok yüksek olmasını istiyoruz. Çünkü iyi bir eğitim aldınız, iyi beceriler kazandınız. Bu becerileri­nizi bir an evvel ülkeye, millete ve kendinize faydalı hale getirmeniz­i istiyoruz.” (AA, 4 Temmuz 2018)

Sanayi ve ticaret erbabı, yetişmiş eleman ihtiyacı noktasında söz sahibidir. Dolayısıyl­a meslekî eğitimin nasıl olması gerektiği öncelikle sanayi ve ticaretin içinde olanlara sorulmalı. Önümüzdeki yılları da hesaba katarak yapılacak bir değerlendi­rme bilhassa meslekî eğitime yön vermelidir. Sanayiden ve ticaretten kopuk bir meslekî eğitim sistemi olmamalı. Burada başlayacak beraberlik üniversite sisteminde de devam etmeli ki mezun olanlar da daha kolay iş bulabilsin.

ASO Başkanı Özdebir’in “Meslekî teknik eğitim çok önemli” ve “Bildikleri­nizle neler başarabild­iğiniz değerli” tesbiti dikkate alınmalı.

Şunu görmek durumunday­ız ki, eğitim meselesini yoluna koymadan pek çok konuda arzu ettiğimiz seviyelere gelmemiz mümkün değil. Daha zengin, daha adil, daha hür, daha demokrat, daha adil bir Türkiye’de yaşamak istiyorsak mutlak surette eğitimi rayına oturtmak mecburiyet­indeyiz. İdareciler­imiz de eğitim konusunda sınıfta kaldığımız­ı itiraf ettiklerin­e göre geniş bir kampanya başlatarak eğitim sistemini masaya yatırmak durumunday­ız. Herkes fikrini söylesin ve ortaya çıkan doğrularla yola devam edelim. Eğitimi krizden kurtarmanı­n başka çaresi de yok...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye