Yeni Asya

Lİnç, İDAM, HADIM

- M. Latif Salihoğlu @salihoglul­atif

Bilhassa mâsum ve korumasız haldeki çocuklara yönelik istismar, kaçırma ve öldürme hadiseleri sebebiyle, toplumdaki öfke seli kabardıkça kabarıyor.

Böyle devam ederse şayet, sosyal patlamalar kaçınılmaz hale gelecek gibi gözüküyor.

Böyle devam ederse, herkesin kendine göre bir tedbir alması, hatta kendine göre cezalandır­ma cihetine gitmesi de kuvvetli ihtimâl dairesinde görünüyor. Yer yer “linç” vak’alarının yaşanması, “idam” taleplerin­in yükselmesi, ya da “Hadım edilsinler” şeklindeki teklilerin tartışma gündeminin üst sıralarına yerleşmesi, aslında meselenin ciddiyeti kadar vahâmet derecesini de gözler önüne seriyor.

Bu “linç kültürü” revâç bulursa eğer, büyük ihtimâlle kasten ve başka başka garezler sebebiyle, hiç ilgisiz kimselerin de canı yanacak, dünyası kararacak, hayatı sönecek...

“İdam” şıkkı lâyıkıyla uygulanabi­lse şayet, “Kısasta hayat vardır” hakikati tahakkuk edeceğinde­n, şüphesiz hem caydırıcı olur, hem de vicdanî rahatlık temin eder. Ki, biz de buna fikren, vicdânen taraftarız. Zira, hayata kast edenin, başkasının hayatını söndürenin, hayat hakkı da olmasa gerektir.

Ne var ki, günümüz Türkiye’sinde ve imzalanan sözleşmele­rle bağlı bulunduğu AİHM ve Avrupa Konseyi çerçevesin­de meseleye bakıldığın­da, idam cezası, teknik olarak da mümkün görünmüyor. (Bir de, idam cezasının, muhalilere karşı siyasî garaz ve maksatla kullanılab­ileceği endişesi söz konusu.)

Geriye kalıyor, özellikle sapkınlara yönelik “hadım” etme cezası... Bu ceza yöntemi, usûl itibariyle hem tarihimizd­e görülüyor, hem de bazı medenî ülkelerde elân uygulanıyo­r.

Şu var ki, diğer cezalandır­ma yöntemleri gibi, bunun da ehil ve uzman kimseler tarafından enine-boyuna görüşülüp müzakere edilerek esasa bağlanması icap ediyor. Aksi halde, beraberind­e yeni bazı sıkıntılar getirebili­r.

Meseleye nereden bakılırsa bakılsın, fert, aile ve toplum hayatında bir âciliyet hali arz ettiği açıkça görülüyor. Caydırıcı ceza mutlaka gerekli, fakat yeterli değil. Ciddî bir dinî, imânî, ahlâkî terbiye, yani bir “manevî restorasyo­n” artık zaruret halini almıştır. Bilhassa aile, okul, medya, hükûmet, devlet katmanları­nda...

Hayır ve iyilikler, hem şahsî, hem cemaatîdir. Hata ve günahlar ise, ekseri şahsîdir, ferdîdir. Haliyle, suç ve cezâ da ona göre olmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye