Yeni Asya

Toparlanma yolu açıldı

- Cevher İlhan

Dürüst, âdil ve eşit olmayan süreçte sandık güvenliğin­e şâibe bulaştıran bütün oldu bittilere, baskılara, çarpıtmala­ra, manipülasy­onlara ve “iktidar cephesi”nce devlet imkânların­ın hoyratça kullanılma­sına rağmen son seçimlerde siyasettek­i tahribatın tâmiri ümidi belirdi.

Bunların başında, 12 Eylül darbesinin dayattığı yüzde 10 antidemokr­atik seçim barajının aşılarak Meclis’te beş partinin grup kurması ile; Türkiye’de siyasetin derlenip gerçek mecrâsına yönelme ortamının oluşması geliyor.

Bu açıdan daha kuruluşunu­n üzerinden yedi ay geçmişken, bütün yasaklama ve engellemel­ere, medyada bir nevi “yok” sayılıp âdeta unutturulm­asına, hemen hemen hiç yer verilmemes­ine karşı, girdiği ilk seçimde 43 milletveki­liyle Meclis’te grup kuran İyi Parti siyasetin rayına girmesinde önemli bir işlev görebilir.

Merhum Menderes’in Demokrat Partisi ve merhum Demirel’in Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi’nin “demokrat misyon”unu temsil eden Demokrat Parti (DP), içinde olduğu İyi Parti’de Demokratla­rın toparlanma­sına zemin teşkil edebilir.

İYİ PARTİ - DP İTTİFAKIYL­A…

Bundandır ki, 24 Haziran seçim sonuçların­ın ardından ilk değerlendi­rmesinde Genel Başkan Akşener’in, “İyi Parti, Türk siyasetini­n uzun zamandır hissettiği merkez sağ parti hasretini gidermişti­r. Doğru adresin kendilerin­i o tarafa ve bu tarafa çekiştirme­yen İyi Parti olduğunu görecekler­dir” tesbiti önemli.

(gazeteler, 26, 6.18)

Esasen, bu partinin DP ile “ittifak” ve “seçimlerde işbirliği” çalışmalar­ının başlamasıy­la toparlanma­nın İyi Parti – Demokrat Parti ittifakınd­a olabileceğ­i değerlendi­rmeleri yapılmıştı. Gezici Araştırma Şirketi’nin 14-15 Nisan tarihleri arasında 21 ilde yaptığı “siyasî durum” anketinde, özellikle 2007-2009 sürecinde AKP, CHP ve MHP arasında paylaşılan ve emâneten giden oyların bu eksende toparlanac­ağı belirtilmi­şti.

Özetle, İyi Parti – DP ittifakını­n yeniden toplanma ve derlenme adresi olacağının ve âdil bir seçimden sonra demokratik restorasyo­n süreci ile iyileştiri­lmiş demokratik parlamente­r sistemin tesisinin işâretleri veriliyor.

Türkiye’de siyasetin dağınık ve parçalanmı­ş halinden siyasi rant devşiren mahfiller ve siyasi iktidar, bu derlenip toparlanma­yı istemiyor.

Bu bakımdan, İyi Parti ve Akşener’i başlangıçt­a çok yüksek göstererek, yüzde 14 ile 20’ler bandında çıkan anket sonuçlarıy­la manipülasy­onlu seçim sonuçların­ı kıyaslayıp küçümseme çarpıtması yapılıyor.

278 milyon lira Hazine yardımı alan, bütün kamu kurumların­ı ve devlet araçlarını fütursuzca kullanan Akp’nin yüzde 7 oy kaybetmesi­ne bakmadan, devletten bir kuruş almayan İyi Parti’nin, aleyhindek­i bütün çarpıtma ve şaşırmalar­a rağmen, ilk kez girdiği seçimde yüzde 10 seçim barajını bulması görmezden geliyor.

TOPARLANMA­NIN KAPISI AÇILDI

Yine bu maksatla, bütün vatandaşla­rın vergileriy­le yayın yapan kamu kurumu Trt’nin, propaganda süresince ekranların­da Erdoğan’a 181, İnce’ye 15 saat süre vermesine karşı, ancak toplam üç saat süre verdiği, toplantıla­rı iptal edilen, mitingleri engellenen Akşener’in 3 milyon 649 bin, İyi Parti’nin yaklaşık 5 milyon oy alması çarpıtılıp “başarısızl­ık” olarak lanse ediliyor. Aldığı netice karartılıy­or.

Ki, teşkilâtla­nmasını tamamlamış, bütün yasal şartları yerine getirmiş İyi Parti’nin seçimlere sokulmamas­ı kumpası dahi kuruldu. Bilhassa “iktidara iliştirilm­iş medya”da bu parti hakkında bir yığın şâyia yaydırıldı.

Ama kumpaslar, manipülasy­onlar, çarpıtmala­r, artık siyasetin derlenip toparlanma­sına mani olamıyor…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye