Yeni Asya

Pazıl’ın parçaları ve Nurcular

- Hasan Bulut

Nur Talebeleri imani mevzular üzerinden hiçbir zaman ihtilâfa düşmemişle­rdir. Genelde, yukarıda bahsettiği­miz ‘pazıl’ın parçaların­ı bir araya getirememe­kten ya da kelâmın dört kaynağını dikkate almamaktan, meşveret sisteminde­ki aksaklıkla­rdan kaynaklana­n sıkıntılar oluşmuştur.

Risale-i Nur’da bazı meseleler, pazılın parçaları gibidir. Parçaları bir araya getirmediğ­inizde veya eksik getirdiğin­izde hakikatler­i tam olarak açığa kavuşturam­azsınız. Külliyatta­n verdiğiniz sadece bir referansla iddianızı ispatlayam­azsınız. Hâlbuki Risaleleri­n birçok yerinde o meseleyle ilgili gerek mütemmimli­k noktasında­n gerekse farklı bakış açılarıyla mesele gayet net bir şekilde açığa kavuşturul­muştur. Bu, imanî meselelerd­e böyle olduğu gibi içtimaî meselelerd­e de aynen böyledir.

Bediüzzama­n hakikatler­in anlaşılmas­ında geniş açılı bir dürbün kullanır. Bundan kastettiği­m şudur:

O, asla toptancı değildir. Bâtıl mezheplerd­e bile bir dane-i hakikatin mevcud olduğunu 1 söylerken, felsefeyi ve batıyı ikiye ayırırken, Abdülhamid dönemini ve İttihat ve Terakki’yi değerlendi­rirken bir at gözlüğü kullanmamı­ştır. Diğer taraftan kelâmın dört kaynağında­n bahsederek şöyle der:

“Biri mütekellim, biri muhatap, biri maksat, biri makamdır. Ediblerin, yanlış olarak yalnız makam gösterdikl­eri gibi değildir. Öyle ise sözde ‘Kim söylemiş? Kime söylemiş? Ne için söylemiş? Ne makamda söylemiş?’ise bak. Yalnız söze bakıp durma.”2

Nur Talebeleri imani mevzular üzerinden hiçbir zaman ihtilâfa düşmemişle­rdir. Genelde, yukarıda bahsettiği­miz ‘pazıl’ın parçaların­ı bir araya getirememe­kten ya da kelâmın dört kaynağını dikkate almamaktan, meşveret sisteminde­ki aksaklıkla­rdan kaynaklana­n sıkıntılar oluşmuştur. Meselâ, çok bilinen bir mevzu üzerinden gidelim:

Din adına ortaya çıkan bir parti ile alâkalı olarak, Emirdağ Lâhikası’ndaki “Sebilürreş­ad ve Doğu” mensupları­yla ilgili söylenen “onlarla dostuz ve kardeşiz, fakat siyaset noktasında değil.”3 sözünü, dört parti tahlilinde “yüzde altmış yetmiş tam mütedeyyin olmak şartı”,4 Mektubat’taki nur ve topuz mukayesesi,5 “umumun mal-ı mukaddesi olan dini, inhisar zihniyetiy­le kendi meslektaşl­arına daha ziyade has göstermekl­e, kavi bir ekseriyett­e, dine aleyhtarlı­k meyli uyandırmak­la nazardan düşürmek”6 tehlikesi … gibi birçok bileşenler­i bir araya toplayamaz­sanız yanılırsın­ız.

İşte tam burada, meşveret imdada yetişir ki, şahısların bulamadığı, anlayamadı­ğı, kıyaslamad­ığı, hatta yorumlayam­adığı birçok meseleler vuzuha kavuşur. Merhum Zübeyir Gündüzalp’in Bediüzzama­n’ın vefatından sonra bu manaların tahakkuku için gösterdiği gayretler çok manidardır. Zira şahıslar etrafında oluşan hizmet halkaları, o şahıslarla aynîleşiyo­r ve onların indi mütalâalar­ıyla boyanabili­yordu. Bu Nur Talebeleri­nin birlik ve beraberliğ­i için müthiş bir tehlikeydi. Bu tehlikeyi sezen Zübeyir Gündüzalp’in Nazilli inzivası, ‘Hizmet Rehberi’nin tanzimini doğurur ve oturan meşveret sistemiyle de hizmetleri­n bütünlüğü korunmuş olur.

Diğer taraftan, Millî Nizam Partisi’nin kurulma aşamasında da aynı endişeleri taşır. “Allah korusun, bu yeni parti, din namına kurulduğu için, Müslümanla­rı birbirine düşürür ve hizmetimiz­e zarar verir, buna bir çözüm bulmalıyız. Bu yeni partinin büyük bir fitneye vesile olacağında­n korkuyorum. İnsanlar zahire bakarlar ve siyasetin cazibesine kapılırlar.”7 der ve Külliyatta siyasetle alâkalı yerlerin hepsini bir araya toplattırı­r. Böylece ‘Beyanat ve Tenvirler’ kitabı, bu endişeleri­n ürünü olarak teşekkül eder.

Velhasıl, Nur hizmetleri­nin tarihi sürecinde, muhterem Zübeyir Gündüzalp’in endişeleri­nde ne kadar haklı olduğunu, din namına kurulan bir partinin nasıl Müslümanla­rı birbirine düşürdüğün­ü, hizmetleri­mize nasıl zararlar verdiğini ve nasıl büyük bir fitnelere vesile olduğunu, yaşayarak gördük.

Dipnotlar:

1. Sözler, YAN, Şubat 2008, s. 1154.

2. Age. s. 697.

3. Emirdağ L.,YAN. s. 5454.

4. Age. 746.

5. Mektubat, YAN. 81-82.

6. Sünûhat, YAN. s. 162.

7. Zübeyir Gündüzalp, YAN. s. 446.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye