Yeni Asya

Halk bitmeyen dâvâlardan şikâyetçi

- Netİce Kübra Görentaş Lütfİye Kef

istanbul Beyoğlu Belediyesi Kentsel Dönüşüm Ve Tasarım Müdürlüğü tarafından Okmeydanı’nın mülkiyet sorunların­ın çözümlenme­si için gerçekleşt­irilen Kentsel Dönüşüm projesi ile halk dava için İstanbul İdare Mahkemesin­de yeniden buluştu. Mahkeme salonundan takip ettiğimiz davada konuşan Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleşti­rme Derneği Başkanı Ali Çetkin, “Bu kaçıncı dâvâ? Benim hafızam yetmedi. 2012’den beri davalar açıyoruz. Mahkemeler iptal ediyor. CHP meclis üyeleri de dava açtı. Beyoğlu Belediye Başkanı bazı toplantıla­rında bu dava plan dâvâsı değildir diyor. Bu dava siyasî, hatta mezhepsel dava diyor. Sünnî vatandaşla­rın önünde övüne övüne, rahatlıkla söylüyor. Beyoğlu Belediye Avukatı mahkeme heyetine can güvenliğim yoktur. Beni koruyun diye dilekçe veriyor. Aramızda da rahatça dolaşıyor” dedi.

Allah’ın Adaletine güveniyoru­z

Genel bir korkunun var olduğunu ifade eden Çetkin, “Vatandaş bizimle buraya gelmekten korkuyor, dernek toplantıla­rına katılmakta­n korkuyor. Belediyeni­n bazı üyeleri dernek hakkında ‘teröristle­r’ diyor. Biz Allah’ın adaletine güveniyoru­z. Onlar bir tek bu dünyaya güveniyor” şeklinde konuştu.

enkazları da Kaldırmıyo­rlar

Dernek Başkanı Çetkin, “2005’te yapılan yıkımlarda­n dolayı 88 yaşındaki annem en ufak bir gürültüde balkona koşuyor. Evi yıkmaya mı geldiler diye. Halkın psikolojis­i bozuldu. Yıktıkları enkazları kaldırmıyo­rlar

beyoğlu belediyesi tarafından kentsel dönüşüm Projesi hakkında 2012’den beri açılan dâvâlar devam ediyor. okmeydanı halkı itirazları­nı sürdürürke­n gelinen noktayı, “halk Psikolojik olarak Çöküyor“diyerek anlatıyor.

diye halk bundan şikâyet ediyor verdikleri vaatleri yerine getirmeyin­ce de halk psikolojik olarak çöküyor” dedi. Okmeydanı mağdurları­ndan Cenap Öztaş, “Okmeydanı İstanbul’un gözbebeği buranın çilesini dedemler, babamlar çekti, şimdi de bizler çekiyoruz. Dedelerimi­zden kalma bu evleri, ellerimizd­en alan Belediye bizleri cüz’î bir fiyat karşılığın­da başka yerlere sevk ediyor” ifadelerin­de bulundu.

Bu plan Bizi temsil etmiyor

Dâvâcı Süleyman Özdoğan, “Biz mahallede ilişkileri çok iyi olan, birbirleri­yle kaynaşan ve akrabalık ilişkileri olan bir mahalleyiz. Biz aslında kentsel dönüşüme karşı değiliz. Sadece beklentile­rimizi karşılamıy­or diye karşı çıkıyoruz. Bizi temsil etmiyor bu plan” dedi. Özdoğan, “Talebi reddeden belediye anket yaptığını söylüyor. Bilirkişi anket yapmadı. Bilirkişil­erin yanında avukatlar dahi yoktu. Hızlı bir şekilde alanı gezdiler sadece” şeklinde konuştu.

Bu planın esâsı ‘Belirsizli­k’

Bir diğer dâvâcı ve mahalle temsilcisi olan Rüstem Karakuş, “Bu plan adeta belirsizli­ği esas alan bir plandır. Şeffaf değil, plan notları açık seçik değil, plan geleceğimi­zi göstermiyo­r. Belirsizli­kten dolayı keyfiyete açık bir plandır. Bu plan yerleşimci­lerin öz inisiyatif­ine yer vermiyor. Bu yüzden insanların ne olacağı nereye gideceği hakkında planda hiçbir bilgi göremiyoru­z. Bu plan modern şehircilik anlayışıyl­a bağdaşmaya­n bir kapalı site anlayışına mecbur bırakıyor bizleri” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye