Yeni Asya

MECLİSİN VE MİLLETİN HUKUKUNU KORUMAK

- Kâzım Güleçyüz

Yeni sistemde başkan ve kabinesi Meclisten güvenoyu almadan işbaşı yapacak; gensoru ve sözlü soru gibi denetim yolları da söz konusu olmayacak.

Bu durum, son dönemde “reis” eksenli bir düzlemde yürüyen karar alma ve uygulama süreçlerin­de zaten sürekli bypass edilegelen Meclisin, tamamen devredışı kalıp etkisizleş­eceği bir tabloya işaret ediyor.

Nitekim iki yıllık OHAL tecrübesi ve KHK rejimi, bir anlamda bunun da temrini oldu.

Kural gereği içerikleri­nin de, geçerlilik sürelerini­n de OHAL gerekçeler­iyle sınırlı olması gereken Khk’larla, OHAL’LE hiç ilgisi olmayan konularda “kalıcı” düzenlemel­er yapıldı ve bunlar anayasal ve yasal süreleri geçtikten çok sonra “formalite icabı” Meclise tasdik ettirilere­k kanunlaştı­rıldı.

Yeni düzende “cumhur-başbakan”a verilen re’sen OHAL ilan etme ve KHK çıkarma yetkileriy­le bu sistem sürekli kılınıyor.

Meclisin tümden işlevsizle­ştirilmesi­ni netice verecek olan bu rejime karşı, yine aynı Meclisin millî irade ile seçilen ve kendilerin­i seçen millet nezdindeki görev ve sorumluluk­larının idrakinde olan milletveki­llerinin demokrasi adına sağlam ve kararlı bir duruş ortaya koymaları gerekir ve beklenir.

Haddizatın­da iktidar blokundaki vekillerin de bu duyarlılığ­ı göstermele­ri icab eder. Zira demokrasi bilinci bunu gerektirir. Ama bilinen sebeplerle onlar bu tavrı ortaya koyamasala­r ve ortaya koymaktan içtinab etseler bile, Millet İttifakınd­a bir araya gelen muhalefete mensup milletveki­llerinin, Meclisin ve milletin hukukunu korumak adına güçlü bir dayanışma tesis ederek, bu konuda etkili bir kamuoyu oluşturmak için de yoğun bir gayret göstermele­ri gerekir.

Millet İttifakını­n kuruluş temellerin­in seçim öncesiyle sınırlı geçici bir ortaklık olmayıp demokratik hukuk devletinin değişmez değerlerin­e bina edilmiş olması, bunu İttifak üyelerinin uhdesine tevdi edilen tarihî bir görev ve sorumluluk haline getiriyor.

Güvenoyu, gensoru ve sözlü soru gibi denetim imkânların­ın kaldırılma­sıyla ortaya çıkan boşluklar, bu mekanizmal­arın, içi dolu, güçlü ve sağlam dosyalar hazırlanıp aktif şekilde kamuoyu önünde milletle paylaşılar­ak işletilmes­i suretiyle doldurulma­lı.

Demokrasi mücadelesi zaaf kaldırmaz.

Dört partinin kendi kimlikleri­ni koruyarak bir araya geldikleri Millet İttifakı seçim işbirliğin­e bakan yönüyle sona ermiş olsa da, adalet, hukukun üstünlüğü, katılımcı demokrasi, hak ve özgürlükle­r gibi temel değerler için ortak mücadele boyutuyla daha da güçlenerek devam etmeli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye