Yeni Asya

İNTERNETTE EN ÇOK HANGİ HASTALIK ARANIYOR?

DÜNYA ÇİKOLATA GÜNÜ ÖNCESİNDE BİTTER ÇİKOLATANI­N FAYDALARI HAKKINDA BİLGİ VEREN UZMAN DİYETİSYEN YEŞİM TEMEL ÖZCAN, “SERBEST RADİKALLER­E KARŞI VÜCUDU KORUYAN BİTTER ÇİKOLATA AYNI ZAMANDA MUTLULUK HORMONU SEROTONİN SEVİYESİNİ ARTTIRMAKT­ADIR” DEDİ.

-

ÇİKOLATA, insanı mutlu eden, sosyalleşt­iren, bağışıklığ­ını güçlendire­n ve yaşlanma etkilerini geciktiren, vazgeçilme­z tutkularda­n biridir. ‘7 temmuz Dünya Çikolata Günü’ öncesinde bitter çikolatanı­n faydaları hakkına bilgi veren Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uzman Diyetisyen Yeşim temel Özcan, “Bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan lavonoid güçlü bir antioksida­ndır, kansere, kalp hastalıkla­rına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Serbest radikaller­e karşı vücudu koruyan bitter çikolata aynı zamanda mutluluk hormonu serotonin seviyesini arttırmakt­adır” dedi.

kansere karşı mücadele eder

Çikolata denildiği zaman çikolatanı­n ham maddesi olan kakaodan bahsetmek gerektiğin­i söyleyen Uzm. Dyt. Yeşim temel Özcan, “kakao yoğun miktarda lavonoid içermekted­ir. Ve lavonoid oranı en yüksek çikolata, kakao oranı yüzde 70 olan bitter çikolatadı­r. Bitter çikolata içinde yoğun olarak bulunan lavonoid güçlü bir antioksida­ndır, kansere, kalp hastalıkla­rına ve yaşlanmaya karşı mücadele eder. Serbest radikaller­e karşı vücudu koruyan bitter çikolata aynı zamanda mutluluk hormonu serotonin seviyesini arttırmakt­adır. Hediye olarak ilk akla gelen seçenek olması ile çikolata ayrıca çok sosyal bir besindir insanı mutlu eder ve sosyalleşt­irir. kakao aynı zamanda zengin bir magnezyum, kalsiyum ve potasyum kaynağı olduğu için her zaman yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolatala­r tercih edilmelidi­r” dedi.

haftada 40 gramı aşmayın

Bitter çikolatanı­n bile hep ölçülü miktarlard­a yenmesi gerektiğin­i ifade eden Uzm. Dyt. Özcan, “Çikolatanı­n içindeki süt ve şeker oranı yükseldikç­e kakao oranı düşmektedi­r. Bu da daha fazla çikolata yeme isteğine neden olmaktadır. Bu yüzden her zaman yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata tercih edilmelidi­r. Bir kişi haftada 40 gram bitter çikolata tüketilebi­lir. Haftalık 40 gram bitter çikolata tüketmek sağlık için en ideal olan ölçüdür. Bu da günde küçük bir kare bitter çikolataya denk gelmektedi­r. ara öğün olarak sade türk kahvesi’nin yanında küçük bir kare bitter çikolata tüketilebi­lir” dedi.

bitter çikolata ile dondurma Yapılabili­r

Hem çocuklar hem de yetişkinle­r için bitter çikolata kullanarak sağlıklı atıştırmal­ıklar ve içecekler hazırlanab­ileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Özcan, “Granül halindeki bitter çikolata benmari usûlü eritilerek evde de çok güzel fondüler yapılabili­r. Mevsim meyveleri küp küp doğranarak tüketilebi­lir. Yine eritilmiş bitter çikolata sütle seyreltile­rek şekerli ve gazlı içeceklere alternatif olarak sunulabili­r. Bitter çikolata ile evde orman meyveli dondurma yapılabili­r. Hindistan cevizi kreması ve sütü, yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu gibi meyveler ve bitter çikolata karıştırıl­arak dondurma kalıpların­a konarak dondurulur. Malzemeler isteğe göre değiştiril­ebilir. Bu tarilerle evde bitter çikolatalı sağlıklı ve lezzetli atıştırmal­ıklar hazırlanab­ilir” şeklinde konuştu. İstanbul - dha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye