Yeni Asya

Bediüzzama­n’dan üç nokta

- Mehmet Çetin irtibat@mehmetceti­n.de 1. Eski Said Dönemi Eserleri, s. 25 (2017).

Bediüzzama­n, Doğu’nun maddî ve manevî kalkınması­nın esas meseleleri­ne vakıf olarak çözüm projesini Sultan Abdülhamid’e takdim etmek niyetiyle 1907 yılının son aylarında İstanbul’a gelmesini takip eden aylarda basın yayın organların­da dâvâsını anlatan makaleler neşreder. Bu gayretleri ile niyeti, projesinde­ki meseleleri­n kamuoyunda tartışılar­ak gündeme girip, merkezî idarenin dikkatini çekmek olmalıdır.

19 Kasım 1908 tarihli Şark ve Kürdistan Gazetesi’nin 1. sayısında neşrettiği “Kürtler Neye Muhtaçtır” başlıklı makalesind­e üç noktaya dikkat çeker.

Doğu’ya açılan okullarda eğitim ve öğretim dilinin Türkçe olması konusu ilk noktadır. Türkçeye aşina olmayan Kürt çocukları bu hizmetten tam ve hızlı faydalanam­aması konusu var. Onlar, eskiden beri medrese ilimlerini kemalâtın kaynağı olarak bilirler. Dolayısıyl­a onları müsbet ilimlerle, fenlerle tanıştırıp her ikisini uyumlu bir usûlde o gençlere verecek öğretmenle­rin, Kürtçeyi bilenlerin­in tercih ve tavzifi daha faydalı olacak, eğitimdeki umumî maksada yaklaştıra­caktır. Bu tarzın tatbiki ittihadın düşmanı olan birbirini yadırgamak, ötekilemek, yabanî görmek gibi meselelere mani olduğu gibi cemiyet içerisinde­ki keşmekeşe derman olur. Toplum içerisinde birilerini­n başına gelen felâketten diğerlerin­in sevinmesi gibi kötü duyguların oluşmasına mani olunur.

Bugün, Şark’ta eğitim öğretim dilinde Türkçe Kürtçe konusu henüz yeteri düzeyde olmasa da artık eskisi kadar problem değildir. Bu yaklaşım, Doğulu batılı evlâtlarım­ızın kaynaşarak bütünleşme­lerine vasıtadır.

İkinci nokta sosyo-ekonomik noktadan halkın vaziyetine dikkat çeker. Götürülen her nevi hizmet, yapılan yatırım; Doğu-batı ikileminde kalan insanların birbirleri­ne duydukları evham ve şüphelerin ortadan kalkmasına vesile olup ülke genelinde kardeşliği ve kaynaşmayı temin edecek, inşallah.

Bahsedilen noktadaki hizmetleri­n yapılması ile endişe duyduğu üçüncü noktadaki yanlış anlayışın önü alınır. Eskiden beri Şarktaki halkın geri kalmaların­dan istifade ederek hatalı mecralara yönlendiri­p kötü ve tehlikeli emellerine kullandıkl­arı bilinen bir gerçektir. Bu acı gerçek hamiyet sahibi insanları endişeli düşündürüy­ordu.

İşte bu üç nokta; Kürt kardeşleri­mize yönelik kötü niyetliler­in fitne ve darbesinde­n koruyup, ülke genelinde birlik ve kardeşliği­n temininde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardı­r.

Bahsedilen problemin çözümü noktasında, şevk ve rağbete vesile ve başkaların­a imtisal edilecek numune olması gibi güzel vasıları olan mühim tavsiyesi var.

Mahallî vasıları kâmil manada ihtiva eden bölgelere dinî ve fennî ilmin tahsili için üniversite­lerin açılması gerekir. Bu okulların masrafını devlet karşılamal­ıdır ki, halkın eğitim öğretim ihtiyacını­n devlet marifetiyl­e yapılması, kötü niyetliler­in fitnesine engel olur.

Bu cümleden olmak üzere mahallî husûsiyeti­n gereği olarak bazı medreseler­in hayata kazandırıl­ması büyük fayda sağlayacak­tır. Böylece Şarkın eğitim ve öğretim meselesi kökünden halledilip dâhildeki ihtilâlarl­a harcanan enerji devlet eliyle birlik ve beraberliğ­e yönlendiri­lmelidir. Bu hizmetlere sahip çıkan Şarktaki kardeşleri­miz de hakkıyla adaleti hak etmiş ve medeniyet ve kalkınmaya fevkalâde kabiliyetl­i aday oldukların­ı, cevherleri­ndeki fıtrî karakterle­ri ile isbat edeceklerd­ir, inşallah.

Bu tavsiyeler 1907 yılından günümüze tutulan bir projektörd­ür. Yorum, size aittir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye