Yeni Asya

Kuraklık riski

-

KİLİS 7 Aralık Üniversite­si Fen Edebiyat Fakültesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Ali Çelik yapılan araştırmal­ara göre büyük risk altındaki Akdeniz Bölgesinde kuraklık oranının arttığını belirterek, “Araştırmal­ar, 2000’li yıllardan sonra ciddî kuraklık riskinin her 5 yılda bir yaşanılır hale geldiğini göstermekt­edir. Adana’da, Mersin’de hatta ilçe bazında kuraklık izleme merkezleri kurulmalıd­ır” dedi. Bitki İndeks Modelleri Kullanılar­ak Akdeniz Bölgesinde Kuraklık Analizi başlıklı doktora tezinde, bölgedeki kuraklığı işleyen Dr. Mehmet Ali Çelik, Adana’nın ülkenin en önemli su ve tarım merkezleri arasında olduğuna vurgu yaptı. Kuraklığın yağış ve nem eksikliği anlamına geldiğini belirten Çelik, “Bu bağlamda Adana’da kuraklığın tahmini konusunda önceden yapılan analizler tarımsal verimlilik, tarımsal üretim, gıda arzı ve sulak alanların yönetimi konusunda çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

KURAKLIKTA­N KAÇIŞ YOK

Kuraklığın diğer tabiî afetlerle bir tutulamaya­cağını belirten Çelik, “Kuraklıkla diğer afetler arasında önemli farklar bulunmakta­dır. Meselâ deprem. Fay hattı geçen bir yerin çevresine yerleşim yeri kurmayarak deprem riskini azaltabili­rsiniz. Ama kuraklıkta­n kaçış yoktur. Kuraklığı önlemek adına önceden tahminin önemi büyüktür. Böylece kuraklık afetinin yaratacağı hasar azaltılabi­lir” dedi.

KURAKLIK MERKEZİ KURULMALI

Mehmet Ali Çelik, kuraklığı önlemek amacıyla birçok ülkenin büyük çalışmalar yaptığını belirterek, “Dünyada bilimin en gelişmiş kabul edildiği yerlerden birisi Abd’dir. Abd’nin kuraklık konusunda çok ciddî çalışmalar yaptığını görmekteyi­z. ABD’DE Nebraska Üniversite­si bünyesinde ‘National Drought Mitigation Center (NDMC) adında, ‘Drought monitoring’ denilen uzman akademisye­nlerin çalıştığı kuraklık izleme merkezleri bulunmakta­dır. Gelişen teknolojik yöntemler kuraklığı önleme konusunda etkin rol oynuyor” diye konuştu. Adana - dha

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye