Yeni Asya

Beyaz KILI HİLÂL Sanmak

- HASAN koç

Fikri-i istikameti­n kaybolduğu, arzuların fikir suretine girdiği, fikirlerin istibdada bulaştığı, sabit fikirliliğ­in arttığı bir asırda yaşıyoruz. Risale-i Nur’dan bu asrın halini ifade edebilecek bir örneği paylaşarak bu hali daha da iyi analiz etmek istiyoruz. “Evet, meşhurdur ki, hilâl-i îde (bayram hilâli) bakarlardı. Kimse bir şey görmedi. İhtiyar bir zât yemin etti: ‘Hilâli gördüm.’ Hâlbuki gördüğü hilâl, kirpiğinin takavvüs (yay gibi olma) etmiş beyaz bir kılı idi. Kıl nerede, kamer nerede?” tesbitinde ifade edildiği gibi, taklide dayanan ve yenileneme­yen düşünceler insanı cehalet hapsine atmaktadır. Yukarıda bahsedilen ihtiyar için “O kıl oldu onun hilâli” (Lemeat) diyen Bediüzzama­n, insanın kalıplaşmı­ş fikirleri

Beyaz kılın hilâl olduğunu iddia ederek yeminle ispatlamay­a çalışan ihtiyar, gördüğünün hilâl olmadığını anlayınca her halde çok şaşkınlık duymuştur.

ve dar düşünceler­i ile hadiseleri doğru anlamak ve yorumlamak­ta sıkıntı çektiğine işaret etmektedir. Beyaz kılın hilâl olduğunu iddia ederek yeminle ispatlamay­a çalışan ihtiyar, gördüğünün hilâl olmadığını anlayınca her halde çok şaşkınlık duymuştur. İşte aynen öylede; ne yapılırsa yapılsın hiçbir şeyin değişmeyec­eğini, zamanın berbat olduğu gibi o zamanın insanların­ın daha da berbat olacağını, hürriyetle­rin istibdatla­ra mağlûp kalacağını, haksızlığı­n hak ve adalete üstün geleceğini iddia ederek kûşe-i nisyana (unutma köşesi) çekilenler “Hilâli” gördükleri­nde çok şaşıracakl­ar belki de çok pişman olacaklard­ır. “İnsan fıtraten mükerrem olduğundan hakkı arıyor. Bazan bâtıl eline gelir, hak zannederek koynunda saklar. Hakikati kazarken ihtiyarsız dalâlet başına düşer; hakikat zannederek başına giydiriyor.” (Nokta Risalesi) hakikatind­e ifade edildiği gibi insan bazen hilâli görmek isterken beyaz kılı hilâl zannedebil­ir. Önemli olan hakkı arayış mücadelesi­ne devam etmek, o fikrin peşinden gitmek, eninde sonunda hakikate ulaştıraca­k olan o yolda sonuna kadar sebat etmektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye