Yeni Asya

TARAFTAR, TARAFGİR Ve TARAF

- rifat Okyay

Taraftarı anlatmaya, yazmaya ve izah edip açıklamaya lüzum görmüyorum. Taralar nerde olursa olsun, hangi zeminde, hangi şartlarda ve durumlarda olurlarsa olsunlar; yaptıkları­yla, kendilerin­i tarif edip, tavsif edip kendilerin­ce anlatıyorl­ar.

Müsbet de olur, menfi de olur tarafgirli­k. Eğer fayda ve iyilikler, güzellikle­r ve Hakk’ın hatırı için ise tarafgirli­k müsbet netice verir. Eğer zulme, zalime, fenalıklar­a ve çirkinlikl­ere ise ve de Hakk’ın hatırını haşa çiğniyorsa menfi netice verir.

Tarafa gelince “T” harfiyle başlamasın­a rağmen çok başka manaları içerisine alıyor; taraftara ve tarafgire benzemiyor. Hayat-ı içtimaiyed­e veya herhangi bir hizmet biriminde görev alan; eğer kendince veya başkaların­ca “taraf”olduğunu ilân etmişse… Bir fikr-i sabite kendisini râm etmişse… Ne taraftarla­rı; ne de tarafgirle­ri takmıyorsa, onlara benzemiyor­sa… Dediğim dedik… Yaptığım yaptık… En yanlışsız ve en doğru benim… Benden başka bu işleri bilen de anlayan da yok… vb. kelâmlarla ortaya çıkmış ve ilân etmişse: İşte buna inanan ve bunun arkasından giden, koşan, birlikte çalışan “TARAF”TıR.

Tarafın gözü kördür. Kulağı sağırdır. Dili ağırdır. Her şeyini inandığı bir şeye satmıştır. Her şeyi versen satın alamazsın. Bediüzzama­n Hazretleri’nin ifade ettiği gibi “Tarafgirli­k nazarıyla bakıldığın­da şeytanı melek, meleği şeytan görür.”

Taraf sadece bir şeyi hedef alır; O da kendisi gibi “taraları”... Taraf sadece taralarla hareket eder. Kafası taraf olanın işleri de taraf olur.

Ama ne taraftara ne de tarafgire benzer. Kendisinde­n başkasını dinlemez. Tarafın dini, imanı, inandığı konularda, taraf olduğu düşünceler­de yoktur. Taraf, Hak’kın hatırını her an kırabilir ve dinlemeyeb­ilir. Tarafın, en kudsî inancı taraf olduğu kendi düşünce ve fikirlerid­ir. Tarafın ifratı da, tefriti de zararlıdır ve vasatı orta yolu da olmaz.

Ancak ve ancak Allah’tan gerçekten korkan ve Allah’tan başkasına boyun eğmeyen ve yalnızca O’nun emirlerini dinleyen. Ubudiyetin de ve imanın da tavizi olmayan gerçekten taraf olur. Biz onu, bunu bırakalım ve hakikaten HAKK’IN tarafı olmaya bakalım inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye