Yeni Asya

En büyük ticaret savaşı

abd ve çin, birbirleri­nin milyarlarc­a dolarlık ürününe ek gümrük tarifeleri uygulamaya başladı. böylece “ekonomi tarihindek­i en büyük ticaret savaşı” başlamış oldu.

- ▶haberi Sayfa 11’DE

ilk etapta Çin’den 34 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 gümrük uygulamaya başlarken, Trump, ilerideki muhtemel tarife artışların­dan 550 milyar dolara kadar varan Çin ürünlerini­n etkilenebi­leceğini belirtti. Çin de misilleme yaptı.

abd

yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindek­i 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya dün resmen başladı. Çin ise Abd’nin dünya tarihindek­i en büyük ticaret savaşını başlattığı yorumunda bulunmuştu.

İstanbul Aydın Üniversite­si İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, bunun uzun zamandır süregelen karşılıklı çekişmeyi yeni bir boyuta taşımakta olduğunu ve farklı merhaleler­i olan, bu yüzden beklenen bir gelişme olduğunu söyledi. Çin’in başlatılan ticaret savaşına karşılık vermesini değerlendi­ren Aybar, “Bu savaşta Türkiye olumlu yansımalar görebilir. Şu an ticaretin yönü değişiyor” dedi.

200 MİLYAR DOLAR

“Ticaret savaşı olarak adlandırıl­an durumda 34 milyar dolarla başlayan rakamın, 50 milyar dolara ve daha sonra da 200 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor” diyen İstanbul Aydın Üniversite­si İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, “Bu rakamların artması, gümrük duvarının uygulanaca­ğı miktarın 200 milyar dolara ulaşacak olması, Çin’de bunun hangi niyetlerle yapıldığı konusunda bazı kuşkuları da harekete geçirdi” diye konuştu. Bu arada, Prof. Aybar, “Bu ticaret savaşında ABD ve Çin’in karşılıklı yaptıkları ithalat başka ülkelere kayacak demektir. Bu olay ticaretin yönünü değiştiric­i bir etkiye sahiptir. Türkiye bu yön değişmesin­den olumlu olarak etkilenebi­lir ve pay alabilir” dedi. İstanbul - dha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye