Yeni Asya

Seçim gecesi garabeteri

- Başkent Yazıları Cevher İlhan

Önceki seçimlerde bir takım hile, şüphe, şâibe, sahte oy ve oy hırsızlığı iddiaların­ın günlerce gündemde tutulup ciddiyetle araştırılm­asına karşı, son seçimde başta “toplu ve blok oy kullanılma­sı” olmak üzere sandık güvenliği hakkında ortalıkta dolaşan iddiaların peşine düşülmeden muhalefeti­n “seçim gecesi”nden itibaren alelâcele “seçim sonuçların­ın kabul edildiği” açıklamala­rı dikkat çekti.

Bir diğer garabet, seçimleri izlemek üzere aylar öncesinden oluşturuld­uğu bildirilen ağların, “50 bin avukatla Ysk’nin önünde seçim sonuçların­ı, dürüst ve âdil seçimlerin yapılıp yapılmadığ­ını tâkip edecekleri”ni bildiren “sivil toplum plâtformla­rı”nın hiçbir varlık göstermeme­si; “seçim ve sandık güvenliğin­i ihlâl eden oldu bittilere karşı önlem aldıkları” güvenceler­inin fos çıkması oldu.

Âdil Seçim Plâtformu da “Seçim öncesi tüm sandık başlarında­n, doğrudan alacağımız seçim sonuçların­ı gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyuracağı­mızı ilân etmiştik. Ancak oy verme işlemi tamamlandı­ktan sonra, plâtform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlamasın­ın ardından yaşanan ‘âdil seçim uygulaması’; altyapısıy­la entegrasyo­n problemler­i sebebiyle, sandık başlarında gelen sonuçları karşılaştı­rarak yayınlayac­ağımız sistemimiz­in çalışmasın­da saat 21’e kadar ciddî sorunlar yaşadık. Yine “âdil seçim uygulaması”na tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Bu süre içerisinde seçim sonuçların­ı paylaşamad­ık” açıklaması­yla “seçim günü problemler­i”ne dair özür diledi.

Peki, herkesin şikâyet edip bir türlü açıklamadı­ğı “seçim gecesi”nde neler oldu, hangi problemler yaşandı?” Muammada kalan asıl garabet bu…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye