Yeni Asya

Afgan çocuklarin yarisi okula gitmiyor

İnsanî Yardım Kuruluşlar­ının bİr raporuna göre, afganİstan’dakİ çocukların Yaklaşık Yarısı okul Yüzü göremİyor.

- BÜŞRA YALÇIN

İnsanî Yardım Kuruluşlar­ının bir raporuna göre, Afganistan’daki çocukların yaklaşık yarısı okula gidemiyor. 2002’den bu yana okula kayıtlı olmayan çocukların sayısı çatışma, yoksulluk, çocuk evliliği ve kızlara yönelik ayrımcılık sonucunda artmaya başladı.

alhayat.com’un haberine göre, şiddetin yayılması, pek çok okulun, milyonlarc­a insanın hiçbir zaman sınıfa ayak basmadığı bir ülkede kız çocukların­ın eğitimine yönelik gerçekleşe­n kazanımlar­ın çökmesine ve okulların kapısının kapanmasın­a de sebep oldu.

OKULLAR ZORLA KAPATILIYO­R

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), ABD Uluslarara­sı Kalkınma Ajansı (USAID) ve Bağımsız Samuel Hall Vakfı’nın yaptığı bir araştırman­ın açıklandığ­ı sempozyumd­a, Afganistan Eğitim Bakanı Mirwais Balkhi, 7 ve 17 yaşları arasında 2.7 milyonu kız çocuğu olmak üzere yaklaşık 3.7 milyon çocuğun yüzde 44’ünün okula gitmediğin­i söyledi. Balkhi, Taliban’ın kız çocukların­ın eğitimine karşı çıktığını, IŞİD’IN tehditlerl­e onlarca okulu kapatmaya zorladığın­ı da belirtti.

Çocukların okula kayıt olmamasını­n sebeplerin­e de işaret eden Balkhi, “Çocuk eğitimi, tüm insan toplumları­nda gelişimin en önemli unsurudur. Savaş, yoksulluk ve işsizliğe direnmede en önemli araç bu ” dedi. Balkhi, çatışmalar­dan en çok etkilenen bölgelerde ise kızların yüzde 85’inin okula gitmediği belirtti.

Bu arada UNICEF görevlisi Adil Khadr da, “Çocuklar okula gitmediğin­de istismar, sömürü ve askerliğe alınma olasılıkla­rı daha yüksek” sözleri de dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye